31 Aralık 2013 Salı

Klaksonsuz Şehir Samsun

Önceki gün akşam Kanal S Televizyonunda hazırlayıp sunduğum Yol Haritası Programının konuğu Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran’dı. Şehrin trafik sorunlarını, kazaya sebebiyet veren hataları konuştuk.

Kazalarda en önemli unsurun insan olduğu açıkça ortadaydı. Yılda 10 Bin insanın kaza kurbanı olması vahim bir durumdu. Binlerce kazazedenin bundan sonra engelli olarak hayatını devam ettirmesini izah etmek bile güçtür.

Savaştan öteydi. Kazaya sebebiyet vermek bile bile cinayet değil midir? Trafiğe çıkan araçları değil, sürücülerini terbiye etmek gerekiyor.

Bir düşünür; “Bir insanın ne kadar medeni olup olmadığı ancak araç kullanırken anlaşılır” diyor. Doğru değil mi? Arabayla alınacak yoldan söz etmiyorum fakat trafik terbiyesinde alınacak daha çok yolumuzun olduğu kesin. Kırmızı ışıkta geçen araçlar. Yeşili beklemeden caddeye atılan yayalar. Buna bağlı kazalar… Bu ne sabırsızlık böyle.

Sokakta bir gürültü kirliliği almış başını gidiyor. Son sistem müzik sistemi ile geçtiği yerde çığırtkanlık yapanlar. Sesli egzoz taktırıp caka satanlar.  Programda öne çıkan sorunlardan birisi de klakson çalma sorunuydu. Korna sesiyle tıkanan trafiği açmaya çalışanlar. Eli kornadan kalkmayanlar. Bunun karşısında aracındaki kornayı unutanlar. “Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete”…kabilinden.

Canlı yayında sunduğum teklifi Başkan Kavuran yapılacak ilk toplantıda gündeme getireceğini söyledi. Şimdiden teşekkür ediyorum. Samsun’da mecbur olmadıkça klakson çalınmayacak.  Samsun klaksonsuz şehir olacak. Zaten iyi bir sürücü diğerleriyle klakson çalarak anlaşmaya çalışmaz. Sürekli klakson çalanlara dikkat edin. Üzerlerinde çok sayıda yabanilikten eser göreceksiniz. Neyse. Konulup yazılacak gündeme taşınacak öyle çok şey var ki…
Bugünlük bu kadar olsun.
/Ahmet SEVEN 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder