31 Aralık 2013 Salı

Türk Ocakları’nın 100. Kuruluş Yılında: Türk Ocağı Samsun Şubesi-II

 (Dünden Devam)
Mehmet Âkif; “Kıssadan Hisse” adlı dörtlüğünde ( “Târih”i “ tekerrür” diye ta’rif ediyorlar;/ Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?” ) der. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, Türk Ocakları, bu “ibret”i alanların ve bu kötü “ tekerrür”lerin olmaması için gayret gösterenlerin başında gelir. Buna, Hasan Umur ve arkadaşları da, Onlardan öncekiler ve sonrakilerin gayretleri de vesîkalarla şâhittirler.
  
Zîrâ; Türk Ocakları Tüzüğü’nün ilk iki maddesi şöyledir:
   “ Madde 1: Genel Merkezi Ankara’da olmak üzere “ Türk Ocakları” adıyla bir dernek kurulmuştur. Türk Ocaklarının amblemi 1912’de kabul edilen ve tarihî bir nitelik kazanmış olan cepheden görülen “ Bozkurt” başıdır.
   
Genel Merkez, imkân ve şartların elverdiği ölçüde bütün vatan sathında ve yurt dışında şube açabilir. Ocak’ın siyasetle ilgisi yoktur.
   Madde 2: Ocak, millî kültür (hars) ahlâk ve mefkûrenin gelişmesi, millî birlik ve toplum yapısının sağlamlaştırılması ve Türklüğün yüceltilmesi gayesiyle kurulmuştur. Kısaca “ Türk Milliyetçiliği” olarak adlandırılan bu gaye, Ocak’ın “ Millî Ülkü(mefkûre)”südür. “
  
Şanlı Peygamberimiz ( s.a. v.)de bu hususta şöyle buyurmaktadır: “ Kişi, kavmini sevmekle suçlandırılamaz. Kavminin efendisi , kavmine hizmet edendir. Vatan sevgisi îmândandır.”
  
Samsun Türk Ocağı, 1986 yılındaki son açılışından itibâren, bugüne kadar fâsılasız büyük bir hızla çalışmalarını sürdürmektedir. Bu mânâda, Türk Ocağı Samsun Şubesi, tam bir ilim, san’at, fikir üretme ve geliştirme merkezidir. Bu münâsebetle; her hafta içi veya hafta sonu, açık oturumlar, konferanslar ve sergilerle halka açık, gençliği uyarıcı faaliyetler yapmaktadırlar.
  
Samsun Türk Ocağı’nın; Dr. Fethi Tevetoğlu Konferans Salonu’nda veya değişik mekânlarda, istisnâsız, her hafta mutlaka bir konferansı vardır. Konferanslar, tamamen akademik bir hüviyetle arzedilir. Türkiye çapında temâyüz etmiş ilim- fikir ve san’at adamlarının da sık sık bu faaliyetlere katkı sağlaması, Samsun için çok önemlidir.
  
Geride bıraktığımız yirmibeş yıl içersinde Türk Ocağı Samsun Şubesi başkanlığı yapanların isimleri şunlardır: Dr. Yusuf Taşkıran, Prof. Dr. Kenan Erzurumlu, Prof. Dr. Nazmi Polat, Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, Prof. Dr. Celâl Tarakçı, Av. Necati Bulutay, Prof. Dr. Hüseyin Demir ve Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan.
  
Son birkaç senedir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan’ın başkanlığını yürüttüğü Samsun Türk Ocağı, her yıl yüzlerce insanımızı, onlarca ilim adamıyla muhatap kılmaktadır.
  
Mes’eleye 100. Yıl açısından baktığımızda bile, bu çalışmaların ne kadar ciddî, lüzûmlu ve faydalı  olduğunu müşahede etmemiz mümkündür. Bir örnek olarak sâdece bu yılki konuşmacıların isimlerini ve konularını sunuyorum:
  
Prof. Dr. Kenan Erzurumlu ( Millî Devlet Ve Aydın Üzerine Düşünceler), Doç. Dr. Harun Yıldız ( Orta Doğu’da Geleneksel Dinî Akımlar Ve Değişen Algılar), Mehmet Çömez (İletişim Dili Olarak Türkçe), Prof. Dr. Davut Albayrak ( 21. Yüzyılda Türkçülüğü Yeniden Düşünmek), Prof. Dr. Ahat Andican ( Egemen Güçler Kıskacında Orta Asya), Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu ( Samsun’un Kültür Simgeleri), Prof. Ali Boğa ( Türk Mitolojisi Ve Görsel Sanatlara Yansımaları), Yrd. Doç. Dr. Recep Cengiz ( Ermeni Soykırımı İddialarına Yönelik Toplumsal Hafıza İnşası), Prof. Dr. Şaban Sağlık ( Türk Milliyetçiliğinin Fikir Bayraktarları), 100. Yıl Dönümünde Balkan Savaşları Ve Balkan Türklüğü Paneli ( Prof. Dr. Nedim İpek, Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, İzzet Altuntaş), Tarihten günümüze Türk Ocakları ( Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan), Türk Ocakları- Samsun Büyük Şehir Belediyesi- ANG Vakfı (Tarihte İstanbul Ve Bahçeleri), Şiirlerle Çanakkale (Türk Ocakları Gençlik Kolu), Türk Ocağı- İl MEM Güzel Sanatlar Lisesi( Türk Dünyası Konulu Resim Sergisi), Devlet Opera Ve Balesi (Seslerle Anadolu), Doç. Dr. Serkan Şen (Türk Tanrı’sından Tanrı’nın Türklerine), Av. Necati Bulutay ( Türk Ocakları Gözüyle Yeni Anayasa), Doç. Dr. Mehmet Âkif Okur ( Yeni Çağın Eşiğinden Avrasya’nın Kalbine Bakmak), Prof. Dr. Hikmet Öksüz ( Dünden Bugüne Ermeni Meselesi), Necmi Çamaş ( Kent Kültürü Ve Samsun), İlyas Şenel-Ömer Kanca-Gücem Ağmaz-Erdem Ünal ( Türkülerle Tarihimiz-Kültürümüz), TÜRKSOY- Samsun Büyükşehir Belediyesi-Türk Ocağı ( Türk Dünyası Halk Dansları Şöleni)…
  
Türk Ocakları’na ve Samsun Türk Ocağı’na, daha nice hayırlı ve başarılı hizmetler diliyorum. Gönülden inanıyorum ki, mensupları, güzel vatanımızın herbir köşesinde hizmet aşkıyla ilimle, san’atla ve siyâset üstü siyâsetle meşgûldürler.
  
Ve yine inanıyorum ki, Büyük Türk Milleti, hepimizin cansiperâne gayretleriyle, birlik –berâberlik içersinde, mâzîsinden kuvvet alarak, geleceğe yürüyecektir.
  
Bu vesîleyle; bu Millet’e ve bu Ocak’a hizmet eden herkesi rahmet ve minnetle anıyorum.  
/M.Halistin KUKUL


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder