7 Aralık 2013 Cumartesi

Samsuncu

Bayılıyorum bu söze... 'Samsuncu' olmak!
***

Yani nüfus cüzdanında ne yazdığı önemli değil... Samsun'da yaşıyorsan... Samsun'u bundan sonra çocuklarının yaşayacağı memleket olarak görüyorsan... Kalbin bu kent için atıyorsa... Bu kente iyi şeyler yapıldığında seviniyor... Kötü işleri duyduğunda sinirleniyorsan... Samsun adına olumsuz bir şey duyduğunda üzülüyor... İyi şeyler kulağına geldiğinde kabarıyorsa koltukların... Samsuncusun demektir!
***

Ama Samsuncu olmak demek... Samsun'a yapılan kötülükler karşısında... "Aman Samsunumun adı çıkmasın" diye susmak... Kötülüğü sineye çekmek... 'Kol kırılır yen içinde kalır' mantığıyla hareket etmek... Bu kötülüğü yapanları unutup... Samsunculuk uğruna onları 'melek' gibi görmek... Unutmak, unutturmak... Memleketi 'metresleri gibi' görüp... Sadece akıllarına düştüğünde... İhtiyaçlarını gidermek için kullandıkları... İsminin altına sığınıp... Vermek yerine sürekli almalarını... Ve bu kentin geleceğini becermelerini... Alkışlamak... Bunları yapanları pohpohlamak değildir!
****

Samsunculuk olsa olsa... Bu kente verilecek nokta kadar zarar için bile... Dimdik karşı durmak... Bu uğurda şahsi çıkarlarının üzerini silip... 'Dur bakalım!" diyebilmektir!
***

Yani... Samsunculuk ruhu için mücadele edenler... Oluşturmak istenen bu anlayışı... Kendi çıkarlarına göre yorumlayıp... "Samsunculuk... Bizim yaptıklarımızın hepsini alkışlamak... Bu şehre verdiğimiz zararları görmezden gelmek" demekse... Daha çok beklerler...  Ve hiç kimseye... Oluşturulmak istenen bu kavram üzerinden... "Ben"cilik yaptırmazlar!

/Erdem EROL
07.12.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder