31 Aralık 2013 Salı

Susamın Kabuğu

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından başlatılan, benim de yerinde bir çalışma olarak benimsediğim ve desteklediğim Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi çalışmasının toplantısı Organize Sanayi bölgesinde üretimine devam etmekte olan Filiz Helva Üretim Tesisleri\nde yapıldı. Toplantıda üreticilerin, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak ortak dili oluşturabilme arayışları vardı.Toplantı akışında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Üniversite-Sanayi-İş Dünyası İşbirliğini Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ÜSİGEM) görevli olan akademisyen Tarık KOTANın, uygulanmış ve sonuç alınmış somut bir projeyi anlatması, üniversite sanayi işbirliği adına bizleri sevindirdiği gibi gelecek için de umutlandırdı.Proje, toplantıya ev sahipliği yapan Filiz Şekerleme Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş. ile Ondokuz Mayıs Üniversitesinde Yüksek Lisans Tezi hazırlayan Tarık KOTAN arasında gerçekleştirilmiş.Projenin konusu; helva imalatında kullanılan susamın işlenmesi esnasında deşarj suyu ile atılan susam kabuğunun ekonomiye kazandırılması ve çevresel zararın azaltılması.

Projenin finansmanına TÜBİTAK KOBİ ARGE 1507 destek kalemi kapsamında katkı koyar ve proje hayata geçirilir. Proje öncesi eski üretim sisteminde susamın işlenmesi ile % 20 oranında kabuk atığı oluşmaktadır. Proje sonrası kurulan işleme tesisi ve ekipmanlarıyla üretimde oluşan Susam Kabuğu ayrıştırılarak yem sanayinde kullanılır hale getirilir.

Ortalama günlük 700-750 kg/gün Susam Kabuğu yem sektörüne verilebilecek hale gelirken, firmaya aylık 6.500/7.000 TLlik ilave bir gelir kalemi de oluşmuş olur.Demek ki , istenince oluyormuş!...Üniversite de sanayi de biraraya gelebiliyormuş.Üretilen projeler hayata geçirilerek gerek çevresel gerekse finansal değerler yaratılabiliyormuş.Toplantı sonrası sohbet ettiğim Tarık KOTAN Proje tezini belirlerken Samsundaki mevcut üretim tesislerini dikkate aldıklarını, projenin üretici paydaşını belirlemek için talebi ziyaretlerle kendilerinin oluşturduğunu, uygulama potansiyeli bakımından Filiz Helva ile birlikte çalıştıklarını söylüyordu.Sektöre yönelik Türkiyede ilk kez uygulanan projenin yarattığı değerlerden bir tanesi de; proje sonrası kurulan sistemde kullanılan decantör makinesinin (Süzme, ayrıştırma makinası) üreticisine yeni bir iş sahası oluşturmuş olmasıdır.Zira uygulamayı ve alınan sonucu gören sektör firmalarının konuya yönelik yatırımlarında başvuru noktası olmuş durumdalar.Evet değerli okurlar, Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerinin ilimizde var olan üretim/ hizmet sektörleri dikkate alınarak hazırlanması, üretici ile birlikte uygulamanın yapılması durumunda yaratılabilecek potansiyel değerlerin farkındayız artık.Umarım bu birlikteliklerde yapılan uygulamaların sayısı artar ve sonuç alınır.Bu proje de emeği bulunan başta Ondokuz Mayıs Üniversitesi yöneticileri olmak üzere, akademisyenlerimize, projeye finansman desteği oluşturan TÜBİTAKa ve projenin uygulanmasının yolunu açan Filiz Şekerleme Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş. yetkililerine teşekkür ediyorum.

Sağlıcakla
/Kadir GÜRKAN
25.05.2012


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder