31 Aralık 2013 Salı

Avrupa Standardında Değil, Bafra Standardında Bir Yatırım

Geçen hafta yoğunluktan ötürü sizlerle buluşamadık köşemizde. İmalat sanayimizle beraberdik son hafta.Bafra Organize Sanayi Bölgesinde bir araya geldik onlarla.Arzu edilen doluluk oranına ulaşamamış olsa da, özellikle ülkemizin yem üretimi sektöründe lider kuruluşlarından biri olan Abalıoğlu Yem-Soya ve Tekstil San. A.Ş. firmasının yatırımı ile umutlanmış durumda Bafra Organize Sanayi Bölgesi.

Artan rekabet, küresel daralma ve ekonomik dönüşü yavaşlayan dünyada çıkış yolları arayan bizim kobilerimiz, nihayet olması gerekeni yapmaya başlamışlar. Her birinin kendine ait işyerleri olan dokuz girişimci bir araya gelerek Soğuk Hava Tesisleri kurmaya karar vermişler. Gıda dağıtım, iletişim, otomotiv, plastik enjeksiyon, inşaat malzemeleri gibi çeşitli işkollarından bir araya gelmeyi başaran girişimcilerimiz, sektörün Samsundaki ve Bafra’daki açıklığını görerek araştırmalarına başlamışlar.

Yurt içi ve yurtdışı araştırmalardan sonra Avrupa standardında değil, Bafra standardında bir yatırım gerçekleştirebilmek için amaç birliği etmişler. Bu söylemin ardında yatan gerçeğin ise Avrupa’daki tesisleri ziyaret ettiklerinde, Avrupayı gözlerinde nasıl büyüttüklerini ve ülkemizde daha iyi standartlarda tesisler olduğunu görmeleriyle ifade ediyorlar. Amaç birliği oluşunca BAFRAM SEBZE MEYVE ORGANİK TARIM VE PAK. SOĞUK HAVA DEPOSU İŞL. İHR. İTH. TİC.VE SAN. LTD.ŞTİ. firmasını kurup 2007 yılında başladıkları yatırımı 2009 yılında devreye alarak faaliyete geçirmişler. Zaman zaman ihracata da yönelmişler. Makedonya ve Yunanistan’ın sektörde vergi ve kriz avantajlarından dolayı küreselde temkinli hareket etmeyi yeğlemişler.

Bizim kobilerimiz, mavi okyanuslarını arıyorlar bugünlerde. Kırmızı sulardan kaçmak istiyorlar. Zira kırmızı sularda kural ve kaideler yok, acımasız bir rekabet var. Ne kadar hızlı balık da olsan büyük balık gelip seni yutuyor.Soğuk hava tesislerinin faaliyetlerinin yavaş yavaş yoluna girmesiyle beraber farklı sektörler de aynı modelde yatırım yapmayı düşünmeye başlamış.

Birlikte yalıtım sektörünü konuştuk.

Bilgilerimi paylaştım onlarla.

Enerji maliyetlerinin, küresel iklim değişikliğinin sektörü zirveye taşıdığını anlattım. Düşük Karbonlu Ekonomiye girmeden ürünün lojistik maliyetlerinden küresel rekabet edebilirliğine uzanan bir sohbet gerçekleştirdik.İyi araştırma yapmalarının altını çizerek, sektörün sahadaki yöneticileriyle buluşmalarını, masa başındakilerden uzak durmalarını önerdim onlara.Umarım yeni yeni girişimleri aynı yapılanma modelinde gerçekleştirirler, Samsuna ve ülkemize örnek olurlar.

Sağlıcakla
/Kadir GÜRKAN
12.05.2012


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder