30 Aralık 2013 Pazartesi

Çarşambalılar


Yumurta topuklu ayakkabı
Bacakta düğmeli İngiliz pantolonu
Kimi belinde kuşağı kimi göbekten düğmeli Çarşamba işi yelek
Düğmeden cepe ince zincirle uzamış köstekli saat
Omuzda ceket, elde tespih
Ve sekiz köşeli kasket …

Bu bir zamanların desek de hala arada bir parçalarını gördüğümüz Çarşamba erkeğinin resmidir. Yiğit kadınların doğurduğu yiğit erkekler tanımıyla hem de. Şimdi ise o resimdekileri ülkenin önde gelen işadamı ve bürokratı olarak görüyoruz daha çok.

Her iki resmi de dışarıdan gören bir göz olarak değerlendirdiğinizde; ortak özelliğinin mertliğin yaşadığına olan inancınız oluyor. Hal böyle olunca kültürel ve sanatsal alanda daha çok Çarşambalı görme daha çok var olmalarını istemeye başlıyorsunuz. Zira her şeyde olduğu gibi kültür ve sanatta da birkimi işletme ayrı bir beceri ve güven istiyor. O beceri ve güvene Samsun merkezde Sanat Sokağı’nda faaliyet gösteren Çarşambalılar Yardımlaşma ve Haberleşme Derneği’nin  Ağustos 2013 itibariyla çıkardığı derginin 2. sayısında şahit olabilirsiniz.

Dergi çıkarmak hele hele “Çarşambalılar” başlığı altında bir dergi çıkarmak sanıldığı kadar kolay değil. O birikimi yansıtmak hiç kolay değil.

Dernek Başkanı Sayın Saadettin Sarıoğlu’nun başyazısı ile başlayan dolu ve ayrıcalıklı bir dergi olmuş 2. sayı tebrik ederiz.

Çarşamba’nın Arnavut kaldırımlı yıllarına götüren Editör Av. Gürhan Gündüz Beyin yazısı ise çok şık düşmüş.

Başkan ve Editörden sonra iç kapağını açan dergi; İlçe Kaymakamı Sayın Caner Yıldız ile güzel bir başlangıç yapmış. İlçenin bütün varlık ve değerlerini özetleyerek “İyi insanlara aramağan edilmiş iyi bir şehir”  olarak tanımlamışlar Çarşamba’yı.

Sayın Belediye Başkanı Av. Hüseyin Dündar ise tarihsel birikimi ile geleceğe yatırımı özetleyerek Çarşambalı olma ruhunu yansıtmışlar.

“Çınarın Dalları Gür” başlığı altında iki söyleşiye imza atan Sevgili Kazım Memiç Hocamız röportajlarıyla adeta yukarıda bahsettiğimiz birikimi işletme becerisine harikulade örnekler sunmuş.

Çarşamba’ya Hukuk ve İletişim Fakültesi’ni kazandıran yakın zamanda kendi adının verileceği yerleşke alanında Sosyal Bilimler Fakültesi ile 3. fakülteyi inşa eden ve aynı zamanda 12 Eylül İhtilalinde Askeri Yönetim tarafından Çarşamba Belediye Başkanı olarak atanan Diş Hekimi Mustafa Kemal Güneşdoğdu röportajı ile hem maziye hem insana dair güzel bir röportaj olmuş.

Yine Çarşamba’ya Anadolu Lisesi kazandırmış değerli bir isimle Sayın Mahmut Lokman Bulutoğlu ile röportaj hakeza maziye dair çok şeyler anlatan bir röportaj olmuş. Kazım Memiç Hocamızın kalemine sağlık.

Dernek faaliyetlerinin, eğitim, kültürel ve sanatsal içerikli çalışmalarının yer aldığı   birçok haber yanında Çarşambalı kalemlerle dopdolu bir dergi olmuş.

Çarşamba Ticaret Borsası çalışmalarını kendi kaleminden anlatan,  Eski Samsunspor Başkanlarımızdan ve halihazırda Çarşamba Ticaret Borsası Başkanlığı’nı yürüten Sayın Kazım Yılmaz

“Öte Geçeli Beri Geçeli” yazı ile emekli il kültür müdürlerimizden Sayın Orhan Keskinsoy

“Değer”  Başlıklı yazı ile dernek faaliyet ve beklentilerinden haberdar eden Sayın Erdem Zorlu

Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası çalışmalarını yine kendi kaleminden anlatan, halihazırda Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Ahmet Yılmaz

“Yerli Denemeler” ile Sayın Nabi Kaya, “Yaz Geldi” ile Sayın Işık Özkefeli, “Bize, Çocuklarımıza ve Spora Dair” ile Sayın Levent Özden ve “Çarşamba Köprüsü” şiiri ile Şair İbrahim Çoşar ayrı ayrı renk olup tamamlamışlar Çarşamba tablosunu.

Toprağı bereketli insanı şen, dergisi olsun bu güzel ilçemizin

Sağlıcakla kalın…
/Uğur DEDE
14.09.2013 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder