18 Aralık 2013 Çarşamba

Samsun Ve Trafik

Her haber okuduğunda mutlak suretle içerisinde Samsun’dan kaza haberi olmakta. Özellikle Samsun’un Atatürk Bulvarı üzerinde trafik kazalarına çok sık rastlanmakta. Kazaların bir çoğu ise ölümle sonuçlanmakta. Hele liman kavşağı ile eski stat arasındaki kazaların olması biraz ilginç olsa gerek. Yol düzgünlüğü görüş mesafesi yerinde olan bir yol. Neden bu kadar kaza olur. Ee O da yöneticilerin işi olsa gerek…

O zaman bu yollarda bizim göremediğimiz bir arıza olsa gerek. Yetkililerin bu konuda bir araştırma yapmaları gerekmekte. Samsun trafiği zor bir trafik. Hem ışık sistemi hem kavşakların dar olması, buna ilaveten yollarımız çok dar ve kullanışsız olmaları Samsun’da trafik akışını oldukça olumsuz etkilemekte. Bunun yanına bir de park eklenince her şey dümdüz olmakta.

Samsun kentinin yeniden yapılanması noktasında büyük ölçüde park sorununu bir an önce çözüme kavuşturması gerekmekte. Özellikle Büyükşehir Belediyesi binalardaki otopark yönetmenliğini elden geçirmesi gerekir. Samsunda konut veya işyeri olarak yapılan binaların altları atıl vaziyette. Belediye fiziki olarak otoparkı olmayan hiçbir binaya veya işyerine kullanma izni vermemesi en doğrusu olsa gerek.

Samsun’da özellikle son zamanlarda bahçe içerisinde ve site konumunda yapılan yapılarda bile otopark sıkıntısı çekilmekte. Site şeklinde yapılan yapılarda bir binada en az 20 daire bulunmakta. Bu 20 dairede ortalama iki araç düşünürsek yapar 40 araç. Bu kırk aracı nereye park edeceksiniz. O zaman başka arayışlar devreye girmekte. Site olarak yapılan yerlerde inşaat haricinde site içerisinde kalan yerleri betonlaştırılarak otopark yapılmakta. Site içerisinde çocukların oynayacakları yeşil alanlar tamamen ortadan kaldırılmakta. O zaman yine eskisi gibi şehir beton yığınına dönmekte. 

Site halinde veya müstakil olarak yapılan yapıların inşaat dışında kalan yerlerinin toprak altlarına otopark olarak yapılması en doğru iş olur. Buralar sadece otopark amacıyla kullanılacak. Arsasının üzerini de yeşil alan olarak düzenlemek şartı olmak zorunluluğu getirilmesi gerekir.

Otoparklar Büyükşehir Belediyesi yetki alanında olduğundan, Büyükşehir Belediyesi otopark yönetmenliğini günün ve de kentin fiziki coğrafi yapısına göre yeniden düzenlemesinin zamanı gelmiş olsa gerek. Yeni yapılacak olan yönetmenlik Samsun’un park, trafik ve diğer bütün sorunlarını çözeceği kanaatindeyim.

/Nedim AYDIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder