30 Aralık 2013 Pazartesi

Festival Başlıyor


Uluslararası Samsun Müzik ve Sahne Sanatları Festivali, Samsun için önemli bir başlangıç ve gelişmedir. Umarım devamı gelir. Program ve kapsamıyla Samsun’da bir ilk olacaktır.

Başta altyapı olmak üzere, birçok kültür-sanat etkinliğini hem kurumsal olarak hem içerik olarak tetikleyecektir.

Hem çıtasını yükseltecektir hem de etkinliklere açık insanları kendi alanına çekip, o alanın müdavimi yapacaktır.

Öncelikli olarak belirtmek gerekir ki, kültür sanat organizasyonları istisnai organizasyonlar olduğu için “Nasıl başlarsa öyle gider” durumlarından uzaktır. Seyirci iltifatı önemlidir ancak esas belirleyici olan, geleneksel hale dönüştürecek istikrardır. Seyirciden önce şehrin hazır olması da bu anlamda değerlidir. Başarıyı ya da başarısızlığı seyirciyle değil, içerik ve istikrarı belirleyecektir.

Sahip çıkmak, festivali takip etmek, hem bir görev hem de zevk olacaktır. Neticede Samsun kazanacak, Samsun kazandıkça da Samsun’da yaşayan faydalanacaktır.

Elbette birlikte gerçekleştirebileceği, en azından katkısı talep edilebilecek Samsun Kültür Sanat Paltformu gibi daha birçok sivil toplum kurumu işbirliği çokça önemliydi. Şehri ve şehrin insanını en önce bu kurumlar, hazırlar çünkü.  Ayrıca kapının dışında tuttuklarınızı, ev halkından olduğuna inandıramazsınız. Sizin ev halkına, ev halkının da size ihtiyacı var…

Program olarak 1. sınıf bir festivalle tanışıyor Samsun.  Etkisi şehrin ifade gücünü artıracak, önemli bir mesafe kazandıracaktır. Kıymetli bir organizasyondur. Sanat yönetmenliğini aynı zamanda proje mimarı Mehmet Yılmaz’ın yaptığı festival; operadan, halk müziğine, klasik müzikten dansa birçok farklı rengi aynı sahnede buluşturarak, muhteşem bir sanat şöleni yaşatacak. Bu gün başlayacak festival 07 Haziran’da son bulacak.

Festival programına gelince;

—Bugün açılış konseri saat 20:00’de AKM de. Dünyanın en etkileyici lirik baritonu ünlü opera sanatçısı Thomas Hampson sahne alacak.

-26 Mayıs Pazar günü saat 20:30’da Yeni Kapalı Spor Salonu’nda “Anadolu Ateşi “ sahne alacak. “Efsanelerin Dansı” adlı gösterisiyle hem de.

-27 Mayıs Pazartesi günü saat 20:00’de AKM’de Ahmet ÖZHAN ve Samsun Devlet  Klasik Türk Müziği Korosu‘ndan muhteşem konser.

- 29 Mayıs Çarşamba günü saat 20:00’de  Atakum’da yeni açılan Kent Kültür Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Türk Dünyası Müzik Topluluğu konseri ile birçok lehçede geleneksel müziğimiz yankılanacak.

 -31 Mayıs Cuma günü saat 20:00’de  Atakum Kent Kültür Merkezi’nde, Rusya’dan eğlenceli bir grup olan “Balalayka” Kayyusha, Kalinka ve Polyushka Polye gibi ünlü Rus halk şarkılarına getirdiği keyifli yorumlarıyla sanatseverlerle buluşuyor.

-02 Haziran Pazar günü saat 20:00’de Atakum Kent Kültür Merkezi’nde festivalin favorim sanatçısı, Azeri Halk Türkülerinin güçlü  sesi Nezaket Teymurova  sahne alacak.

-03 Haziran Pazar günü saat 20:00’de yine Atakum Kent Kültür Merkezi’nde Gürcistan’ın dünyaca ünlü topluluğu  “Rustavi”  Gürcü Halk Şarkıları ve Halk Danslarından oluşan  gösterileriyle sanatseverlere  özel bir gece yaşatacak.

- 05 Haziran Çarşamba günü saat 20:00’de AKM’de Türksoy Opera Yıldızları ‘ndan muhteşem gala konseri olacak. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan , Özbekistan ve Türkmenistan’dan  farklı opera solistleri sahne alacak.

-07 Haziran Cuma günü saat 20:00’de AKM’de Festival “ Aşık Veysel Oratoryosu” ile son buluyor.  Solist olarak Şükriye TUTKUN’un sahne alacağı gecede,  sanatçıya  şef Murat Kodallı yönetimindeki Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu eşlik edecek.

Festivalin biletleri yurtiçinde ve yurtdışında Mybilette’te satışa çıktı. Bilet ücretlerine gelince: Thomas Hampson konseri; 50 TL-30 TL , festivaldeki diğer etkinliklerin biletleri ise 15 TL ile 7 TL arasında değişiyor. My bilet gişelerinden ya da www.mybilet.com adresinden alınabilir. Ayrıntılı bilgi için

0 362 432 20 55 ve 0 362 432 20 80 nolu telefonları arayabilir iletisim@samfest.org.tr e-posta adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Hepinize iyi seyirler dilerim.

Başta proje mimarı Genel Sanat Yönetmeni Mehmet YILMAZ olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Sağlıcakla kalın…
/Uğur DEDE
25.05.2013


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder