10 Aralık 2013 Salı

Atakum Yollarında

Üniversite yıllarımda Adalet Partisi Gençlik Kollarında iken, bir parti büyüğümüz “ Siyasette en saf ve doğru yorumu bizzat seçmenden alırsınız” demiş ve devam etmişti “ Şayet gözlemlediğiniz olaylar karman çorman olmuşsa hemen seçmene koşup gerçekleri bizzat öğrenirsiniz”.

Samsun’ da yaklaşık üç aydır yerel seçim öncesi dört alt ilçede bizzat gözlemler yapıyorum. Aday adaylarına ilişkin denklemler kafamızda tam netleşiyor derken Ak Parti’ nin Yusuf Ziya Yılmaz’ da ısrarı netleşmeye başlayan siyaset yapbozunu dağıtarak, konuyu daha da karmaşık yaptı. Gençlik Kollarında iken duyduğum, yukarıda bahsettiğim nasihati uygulayarak bizzat yollara düşüp seçmenle yeniden temasa başladım. Ve çok ilginç izlenimlere ulaştım, bunları sizlerle paylaşacağım.

Ak Parti’ de yaklaşık ay sonuna kadar süreceği açıklanan aday tespit sürecine seçmenin nasıl baktığına gelince, işin başında seçmenin kafasında iki ana yorum vardı. Bunlardan ilki Yusuf Ziya Yılmaz aday gösterilmezse alt ilçelerde Belediye Başkanları tespitinin, seçmenin ve Ak Parti Samsun Teşkilatlarının temayüllerine göre daha realist olarak yapılacağı kanaati hakimdi. İkinci şık ise Yusuf Ziya Yılmaz tekrar başkan adayı gösterilirse alt ilçelerin aday tespitinde daha çok Yusuf Ziya Yılmaz’ ın beklentilerine göre şekilleneceğiydi. Kaldı ki bu bir sır da değildi. Çünkü Yusuf Ziya Yılmaz daha önceden yerel basına verdiği bir demeçte şayet aday gösterilirse seçim döneminde birlikte çalışacağı adaylar için, aday tespit aşamasında görüşlerimi söylerim demişti. Bu da en tabii hakkıdır diyenler, -ben de dahil- çoğunlukta idi. İşte bu olasılık şimdi gündemde. Kanımca aday çalışmalarında işi sil baştan yapan da buydu. Adayların bir kısmını Havza’ ya Yusuf Başkan’ ı karşılamaya gitmeye mecbur bırakan bu durumdan adaylar pek memnun kalmasa da “ben de oradaydım” dercesine çekilen karelerde bulunmaya çaba gösterdiler. Hatta bununla yetinmeyip Yusuf Ziya Yılmaz’ la uyum içinde çalışmaya talibim diyenler de olacaktır. İşte bu denklemin zorluğu da burada. Yusuf Başkan partisinin oyunu arttıracak adayları mı yoksa kendisine biat edecek adayları mı önerip ısrarlı olacak? Bunu hep birlikte göreceğiz. Yazımın başında seçmene gittik dedim ya, şimdi Atakum’ dan başlayarak yerinde söylenenleri ve tespitlerimi sıralayalım.

Ak Parti seçmeni ve ilçe teşkilatının en çok üzerinde durduğu aday, eski ilçe başkanı Avukat Hüseyin Dereli. İsminden bu kadar bahsedilmesinin sebebi ise bir önceki seçimden hemen sonra ekibi ile birlikte beş yıl boyunca yaptığı alan çalışması. Parti ayrımı yapmadan adeta ev ev tüm seçmenin acılı gününde de sevinçli gününde de hep yanlarında olmuş. Tabii bu da kendisine büyük sempati duyulmasına yol açıyor. Genç, dinamik yapısı ile de seçmenim gözünde önde gelen adaylardan biri. Seçmen bazında kendisini zorlayacak en yakın rakibi ise İnşaat Mühendisi İshak Taşçı. Taşçı’ da Dereli gibi seçmen gözünde önem taşıyan bir aday adayı. Kısa sayılacak aday adaylığı döneminde bölgeyi iyi harmanladığı da ortada. Eski başkan Adem Bektaş ise, daha çok Ankara’ dan esecek rüzgara güveniyor izlenimi vermiş. Geçen seçimi nasıl kaybettiği ise bir seçim efsanesi gibi herkesin ağızında. Hatta ihanete uğradığını açıkça dile getirenler de çoğunlukta. Son zamanda kervana katılan Turan Çakır’ a Atakum seçmeni Yusuf Başkan’ ın kankası gözüyle bakıyor. Mustafa Yeşilyurt’ un adaylığının ise seçmen pek farkında değilmiş gibi görünüyor. Şayet kendisi aday olursa çok büyük bir sürpriz yapmış olacak.

Yusuf Başkan’ ın hangi adaya sıcak bakacağı ise, konuştuğum her Atakumlu’ nun az çok değişmeyen tespiti olarak ortaya Turan Çakır ismi çıkıyor.  Adaylık tespitinde kendisinin bu sebepten şanslı olduğunu söyleyenler varsa da, seçmenin gönlü daha çok diğer adaylarda yatıyor. Yusuf Başkan’ ın bu konuda ısrarının, Atakum’ da Ak Parti’ ye oy kaybettireceğini ısrarla söyleyenler de var. Kanımca Ak Parti’ nin bu seçimde merkez ilçelerde vereceği kararda çok zorlanacağı ortada.

Atakum’ da Metin Burma’ nın CHP adaylığı çok önceden belli olmuştu. Geride bıraktığı beş yıllık başkanlık döneminin sevabıyla günahıyla önüne çıkarılacağını çok iyi biliyor. Bazı seçmenler şayet Metin Burma seçimi kazanırsa kendisinin Yusuf Başkan ile uyumlu bir dönem daha geçireceğinden eminler. CHP Genel Merkezi ve Samsun İl Teşkilatı ise Atakum’ u kaybetmemek için bütün ağırlığını Metin Burma’ ya yönelteceği bizzat Genel Başkan Kılıçdaroğlu’ nun ağızından vurgulandı.

Adaylarını açıklayan partiler arasına Atakum’ da MHP de katıldı ve Prof. Dr. Necdet Çamaş’ ı aday gösterdi. OMÜ Öğretim Üyesi olan Çamaş’ı Atakum’ da daha çok Büyük Şehir Belediyesi’ nde üst düzey görev yapan akrabası ile anımsıyorlar. Sahaya yeni indiğinden seçmen için Çamaş tam bir kapalı kutu. Siyasette başarılı olup olamayacağını önümüzdeki günlerde hep birlikte izleyeceğiz. O yüzden önümüzdeki yaklaşık üç buçuk aylık dönemi çok iyi kullanması halinde CHP ve AK Parti’ yi oy kaybına uğratarak seçimi zorlayan isim olabilir. MHP teşkilatlarının dinamik yapısı da en büyük destekçisi olacaktır. AK Parti’ deki aday tespitinin ve yerel seçim sonunda alınacak sonucun Atakum’ a ve Samsun’ a hayırlı olmasını dileğiyle.

/Yücel TÜRE
10 Aralık 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder