30 Aralık 2013 Pazartesi

Samsun, Kavak İlçesini Ayakta Alkışlıyor


5 Mayıs Cumartesi yani bu gün Samsunda 346 ilköğretim okulu var ve bunların yarısı Kavak Rıdvan Çelikel Anadolu Lisesinde olacak. Final var. \Samsun İlköğretim Okulları Arası Okuma Kültürü Şenliği\ finali hem de.

Kavak Kaymakamlığı, Kavak Belediyesi, Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kavak İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Samsun genelinde ilköğretim okullarındaki 6,7, 8.sınıf öğrencileri arasında 100 Temel Eser arasından seçilen öykü, roman, gezi, mektup, deneme, masal gibi edebiyat türlerinden oluşan 10 adet kitabı okuma, yorumlama, anlama ve değerlendirmeyi içeren yarışma etkinliği düzenledi.

17 ilçeden toplam 118 okulun katıldığı ve Kasım 2011den bu yana devam eden etkinliklerin finali bu gün Kavakta yapılacak.

Rıdvan Çelikel Anadolu Lisesinde yapılacak finalde; çocuklar bu kitaplardan yöneltilecek soruları cevaplayacak. Burada başarılı olan toplam 20 okula ödül verilecek. Ödüller; bilgisayar, fotoğraf makineleri, madalyalar vb. olacak.

Malumlarınız olduğu üzere toplumların ilerlemesi sağlam ve güçlü bilgi birikimine sahip bireylerle mümkündür. Bu da etkin bir okuma becerisi ve alışkanlığının kazanılmasıyla gerçekleşir.
Okuma sırasında yalnızca sembolleri görmek değil, bunları anlamak, yorumlamak, karşılaştırmak, akıl yürütmek ve yargıya varmak da gerekmektedir. Okuma becerisi; kelime bilgisi, okuduğunu anlama ve organize etme becerisi, okuma hızı bileşenlerinden oluşmaktadır. Sürekli ve düzenli bir okumayla birey bir taraftan kelime hazinesini zenginleştirirken diğer taraftan düşünme becerisini geliştirmeye, yazma ve konuşma alanlarında etkin bir kimliğe sahip olmaya başlar. Ayrıca okuma ve buna bağlı olarak ilerleyen konuşma ve yazma becerilerinin geliştirilmesi, bireyin analiz ve sentez yaparak yorumlama ve yargıda bulunma yeteneklerini de geliştirmektedir.

Bu anlamda bir ilki hem de en güzel ilklerden birini Samsuna kazandıran Kavak İlçemizi, Milli Eğitim camiasını kutlamak boynumuzun borcudur. Özellikle bu proje ile yeni bir başarıya imza atan başta Kaymakam Bey, İlçe Milli Eğitim Müdürü olmak üzere, Kavak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Arge Birimi Sorumlusu Mehmet KÖSEOĞLUnu unutmamak gerekir.

Mehmet, 2007 yılında BAŞAĞIN ORAKLA BULUŞMASI Tarım Müzesi projesiyle Avrupa Birliği hibesiyle çalışmalar yaptı. 2 kamyon otantik etnoğrafik eseri SAMSUN BÜYÜKŞEHİR KENT MÜZESİne bağışladı.

2011 yılında İspanya, Macaristan ortaklığıyla Samsunun su ve yel değirmenlerini Avrupa gençliğine tanıttı.

Şimdi ise KAVAK İlçesi\ni OKUMA KÜLTÜRÜnde Samsunun pilot kasabası yapma derdinde. Ayakta alkışlanacak mücadele dolu bir eğitimcidir.

Kavakın kendi çocuğuna sahip çıkması onunda kendi ilçesine bu denli sahip çıkıp mücadele etmesi her türlü övgüyü hak etmektedir.

Onu ilk tanıdığımda tarih bölümü öğrencisiydi. Hâlihazırda da olduğu gibi kitabevlerinin daimi müşterisi, sürekli okuyan kendini yenileyen genç bir aydındı. Şimdi yılları geride bırakmış deneyimli bir eğitimci, fark getiren projeleri ile farkın kendisi olmuş.

Tebrikler Mehmet.
Teşekkürler Kavak.
Başarılarınız daim olsun.
/Uğur DEDE
05.05.2012


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder