19 Aralık 2013 Perşembe

Özel Hastanelerde Avucunuzun İzini Vermek Zorunda Değilsiniz -2

Sosyal  Güvenlik  Kurumu özel  hastanelerden  sağlık  hizmeti  alacak  hastaların  avuç  izlerini sisteme  kayıt  ettirmelerini  zorunlu  hale  getirdi  diyerek  başlamıştık  dünkü  yazımıza…. Bu  durumun  insan hakları  ihlali  olduğunu  söylemiştik. Temel insan hak ve özgürlüklerinizin ihlal edilmesi nedeniyle birden fazla kuruma aynı içerikteki dilekçeniz ile başvuruda bulunabilirsiniz deyip, örnek  dilekçeyi  bugün  köşemize  alacağımızı belirtmiştik. İşte  bu  örnek dilekçeyi  şimdi  köşeme  alıyorum:

…………………………BAŞKANLIĞI’NA / MERKEZİ’NE
.....................................tarihinde...................................... ili........................................... ilçesinde bulunan Özel.....................................................................hastanesine / tıp merkezine……………………………için gittim. Hastane /tıp merkezinden genel sağlık sigortasından yararlanarak sağlık hizmeti almak için  nüfus cüzdanımın yeterli olmadığı ve  'Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi ' ile kimlik doğrulaması yaptırmamın zorunlu olduğu belirtildi.  Kişisel verilerimi vermek istemediğimi, resmi kimlik belgemin yeterli olması gerektiğini belirttim. Sosyal Güvenlik Kurumunun bu uygulamayı zorunlu tuttuğu belirtilerek uygulamayı kabul etmezsem sağlık hizmeti verilmeyeceği söylendi. 'Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemini kullanmak istemediğim için sağlık kuruluşundan sağlık hizmeti alamadım / sağlık hizmeti verilmediği için 'Biyometrik Kimlik Doğrulaması ' yaptırmak zorunda kaldım.

Resmi kimlik belgelerinden olan nüfus cüzdanım ile bankalarda, tapu dairelerinde, mahkemelerde, her türlü resmi mercide kimliğimi kanıtlayabilirken, sağlık hizmeti alırken yetersiz bulunmasının, bana güvenilmemesinin gerekçesini anlayamamaktayım. Parmak izi, avuç içi, damar izi, retina gibi biyometrik verilerin, kişilik hakları kapsamında korunan veriler olduğunu biliyorum.

Anayasa’nın 20. Maddesiyle de güvence altına alınmış olan kişisel veri niteliğindeki bu bilgilerimin toplanabilmesi için, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin öngördüğü,  “sınırlamanın meşru bir amaç için yapılması, müdahalenin demokratik toplumda gerekli olması, orantılı olması, müdahaleyi gerekli kılmak için gösterilen gerekçenin uygun ve elverişli olması” ölçütleri bulunmamaktadır. Keyfi bir şekilde biyometrik verilerimin alınıp kaydedilmesi nedeniyle ileride bu bilgilerimin kötüye kullanılmasından endişe ediyorum. Sağlık hizmeti alabilmem için nüfus cüzdanım yeterli iken biyometrik kimlik doğrulama sistemini kullanmaya zorlanmam, aksi halde sağlık hizmeti verilmemesi uygulamasını anlayamıyorum. Bu uygulama, maddi ve manevi varlığımı koruma geliştirme, yaşam hakkı, sağlık hizmeti alma hakkı ve özel hayatımın korunması hakkımı ihlal etmektedir. İnsan olarak haklarımın ihlal edilmesi karşısında bu uygulamanın sona erdirilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Kuruluşu hakkında gerekli yaptırımların uygulanmasını talep ederim. Saygılarımla.

İşte  bu  dilekçeyi  ilgili  kurumlara  vermeden önce tabii ki  yapmanız  gereken  bir  tutanak  tutma işi  var. Sağlık kuruluşunda “Biyometrik Yöntemlerle Kimlik Doğrulama Sistemi’ uygulanmadan sağlık hizmeti verilmemesi halinde bu uygulamaya ilişkin yazı isteyiniz. Yazı verilmemesi halinde ekte örneği verilen tutanağı tutunuz. Yanınızda yakınlarınız var ise onlarla birlikte ya da hastanede bulunan ve duruma tanık olan kişilerle birlikte yoksa tek başınıza tutanağı gerekli bilgileri ekleyerek imzalayınız:
İşte  tutanak  örneği:
TUTANAK
.....................................tarihinde......................................ili.................................................................ilçesinde bulunan Özel....................................................hastanesine/ tıpmerkezine………………………için gittim. Sağlık kuruluşu tarafından, genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmeti almak  için  nüfus cüzdanımın  yeterli olmadığı,  'Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi' ile kimlik doğrulaması yaptırmamın zorunlu olduğu belirtildi.  Kişisel verilerimi vermek istemediğimi resmi kimlik belgemin yeterli olması gerektiğini belirterek uygulamaya itiraz ettim. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu şekilde sağlık hizmeti verilmesini zorunlu tuttuğu, aksi halde sağlık hizmeti verilmeyeceği söylendi. 'Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemini kullanmak istemediğim için sağlık kuruluşundan sağlık hizmeti alamadım / Sağlık hizmeti verilmediği için 'Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi ' olarak bilinen avuç içi tarama sistemi ile kimlik doğrulaması yaptırmak zorunda kaldım. Sağlık kuruluşundan duruma ilişkin yazılı belge istememe rağmen verilmediği için iş bu tutanağı hazırladım.

Yarın  devam  edeceğiz. Oluşturduğunuz  saadet  zinciri  ile  iktidara  yakın  olanları  zengin  ederken, halkın  sağlık hizmeti  almak  için  parmak  izini  almanız  eşitlik  ve  dalat  duygularını  yok  eden  bir  girişimdir. Bu  insan  ve  vatandaşlık  haklarına  aykırıdır. Hiç  kimsenin  avuç  içi  izi  rızası  olmadan  alınamaz. Ve  hiç  bir  erkin  böyle  bir  uygulamayı  halka  dayatmaya  hakkı  yoktur.

/Cem ŞAHAN
19 Aralık 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder