30 Aralık 2013 Pazartesi

Ayvan Dergisi Ve Samsun’da Savşatlılar


Birçok hemşehri derneği, paralelinde derneklerine ait dergi, bülten çalışmalarıyla seslerini duyurmaya çalışırlar.

Durdukları yeri, farklarını ete kemiğe büründürür sabırla bir sonraki sayının çalışmasına başlarlar.

Dergi onların sesi, soluğu, hevesi olur ancak genellikle de ilk heyacanlarını kaybedince tektek kapanıp giderler.

Hoşgörünüze sığınarak bu hafta sizlerle bir hemşehri derneği ve dergisini paylaşacağım.

Samsun Şavşatlılar Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği epey zamandan beri sürdürdüğü faaliyetlerine “Ayvan” adlı dergilerini ekledi.  Malumunuz olduğu üzere ayvan; evin dışarıya açılan bölümü anlamına gelir.

3 aylık yerel kültür ve sanat dergisi olarak 4. sayılarını çıkarttılar.  Umarım 5. sayısına hazırlanan Ayvan Dergisi bu kalitesiyle varlığını sürdürür.

Özelde Samsun genelde ülke kültür hayatına nitelikli bir katkısı söz konusu.

Dilin, kültürün yaşamasında son derece önemli bir duruşu var Ayvan Dergisi’nin.

Başta dernek adına imtiyaz sahibi Erhan ALTUN olmak üzere Yazı İşleri Müdürü ve Editör Barış YILDIZ’ı ve elbetteki Ufuk GÜMÜŞ-Deniz YAZAR-Sinan TEMUR ve Tuncay ÇELİK’ten oluşan yayın kurulunu tebrik ederiz.

Derginin güzel bir duruşu takdire şayan bir doluluğu var.

Sizlerle de paylaşmak isterim.

Öncelikle “Dilimizin Korunması” başlıklı, Dernek Başkanı Oktay TEKİN Beyin çok güzel bir yazısından bahsetmek isterim. Dili, ülke birliği ve bağımsızlığının en önemli simgesi olarak nitelendirmesi harikulade bir tespit olmuş.

Dergide Nazım Hikmet ve Necip Fazıl ikilisinin birlikte paylaşılması; başlı başına bir duruş harikasıdır.

Birlikte yaşamak düşüncesinin önemsenmesi, bunun paylaşılması, Şavşatlılar gibi eğitim oranı yüksek bir kesimden yükselmesi önemlidir.

Sevgili Sıddık AKBAYIR Hocamızın Nazım Hikmet ve Necip Fazıl ikilisini anlattığı “Aynı Göğün Uzak Yıldızları” adlı kitabının böyle referans edilmesi de bir o kadar güzel ve şık düşmüş.

Türk müziğinin en seçkin isimleri Erkan OĞUR ve İsmail Hakkı DEMİRCİOĞLU ile yapılan söyleşi, dergiye çok yakışmış. Kalitesine uygun bir seçim. Gerçekleştirenleri tebrik ederiz. Öyle sanıyorum ki üstatlar bir sonraki albümlerinde Artvin-Şavşat yöresine ait türkülere de yer verecektir.

 Bir o kadar önemli söyleşide  “Portre” bölümünde gerçekleşmiş. Yaşadığı kente yani Samsun’a hizmet edenleri öne çıkardıkları bölümde, “Bir Samsun Sevdalısı”  üst başılığıyla Sayın Fatih ÖZTÜRK ile yapılan söyleşi olmuş. Değerlerini Samsun’la paylaşan ve Samsun’u yaşayan dergimizi bir kez daha kutluyoruz.

Yöresel bulmacadan, yemeğe…

Fıkradan, yöresel öykülere…

Sağlıktan, spora…

Yerel kültürden, şenlik ve festivallere

Yerel tarihten, hemşehri haberlerine değin daha birçok şeyi bulacağınız, yaşayan Kültür ve Sanat  Dergisi,  Ayvan Dergisi, iyi ki çıkmış dedğimiz bir dergi olmuş.

Emeği geçenlere, destek olanlara teşekkürler.

Başarılarınız daim olsun.

Sağlıcakla kalın.
/Uğur DEDE
04.08.2013

http://www.habergazetesi.com.tr/kose-yazilari/ugur-dede/4968/-ayvan-dergisi-ve-samsun-da-savsatlilar/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder