31 Aralık 2013 Salı

Sahipsiz Samsun!

Samsun ve Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu efsane güreşçi ve spor adamı yaşar Doğu adına bir kitap basıldı. Kitabı görünce ne kadar güzel dedim. Gururlandım. Samsun bu konuda çok geç kalmıştı. Hele şükür dedim. Samsun sonunda geç de olsa bu işi başardı. Kimler bu kitabı hazırladı diye hemen kitabı inceleme-ye başladım. O da ne! Kitabın basım yeri Kahramanmaraş. Kitabı hazırlayan Milli takım antrenörü ve spor yazarı Avni Tarhan. Avni Tarhan’da Kahramanmaraş’lı.

Allah Allah! Samsun’da niye hazırlanıp basılmadı diye aklımıza gelmedi değil ya! Konu ile ilgili araştırma yapmak durumunda kaldık. Kitap basımı için Samsun Büyükşehir belediyesi, İlkadım belediyesi, Kavak belediyesi ve birçok kuruluşa başvurulmuş. Maalesef bu başvurulan kurumların hiç biri kabul etmemiş. 

Samsun’luların sahip çıkmadığı Yaşar Doğu’ya Kahramanmaraş’lılar sahip çıktı. Bu kurumlar kabul etmedi diye kitap basılmayacak değildi ya. İlk başta aslında doğru olanı yapmışlar. Adına kitap yazılacak sporcu Samsun’lu. Samsunlular tarafından kitabın basılması en doğru olanı olsa gerek. Anlayan kim? Her şeyi ile hazırlanmış. Sadece basımı kalmış. Neden buna karşı çıkılmış? Anlayan varsa bize de anlatsın.

Bulunmaz Hint kumaşları! Ne olacak. Kitabın basılamayacağını mı düşündünüz? Avni Tarhan en doğrusunu yapmış. Kendi memleketinin belediyesi olan Kahramanmaraş belediyesine hazırlamış olduğu kitabı bastırmış. Kitabın adı “YAŞAR DOĞU Hayatı ve Örnek Sporculuğu” Adı Yaşar Doğu olan bir kitabın basım yeri olarak Kahramanmaraş yazılması sizleri mutlu etmiş olsa gerek! Kitabı okuyanlar yazıklar olsun demekten kendilerini alamayacaklardır. Bu kitabı okuyanların Samsun’u yönetenler için iyi dua edeceklerini sanmam! Bu yaptıklarınızdan dolayı Yaşar Doğu’nun kemikleri sızlar. Bu yapılanlar Samsun’lulukla bağdaşmaz. Daha Samsun’luluk ruhunu kavrayamamışsınız.

Avni Tarhan tarafından hazırlanan Yaşar Doğu hayatı ve örnek Sporculuğu adlı kitap gençlerin okuması gereken bir kitap olsa gerek. Yaşar doğu’nun Dünya güreşindeki yerini, sporcu kimliği, dürüstlüğü, mertliği ve yiğitliğini göreceklerdir. Yaşar Doğu’ sporculuk hayatında önemli büyük başarılara imza atmıştır. Balkan, Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonalarında toplam 47 müsabaka yapmış. Bu müsabakalardan sadece birinde sayı ile yenilmiş. 46 müsabakanın çoğunluğu tuşla olmak üzere tamamını kazanmış. Yapmış olduğu toplam müsabakalarının normal suresi 690 dakika olması gerekirken yaşar Doğu; bu müsabakaları 372 dakika 26 saniyede tamamlamış olması ile büyük başarıya imza atmıştır. Yaşar Doğu Türk güreş tarihinde hem serbest hem de grekoromende şampiyon olabilen tek sporcu olması sebebiyle önemli bir rekorun tek sahibidir.

Dünya’nın ve Türkiye’nin güreşteki gurur kaynağı olan Yaşar Doğu’ya sahip çıkmayanlar, hangi argümanları öne süreceklerdir. Tek kelime ile bu yapılan Samsun’a hiç mi hiç yakışmadı.

/Nedim AYDIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder