13 Aralık 2013 Cuma

Milli Eğitim’de Kitap Toplama Kampanyalarındaki Tehlikeler!

Özelde okul yöneticileri genelde ise tüm öğretmen ve veliler bilirler ki zaman zaman bazı okullar, illerinin sınırlarını da aşarak  kitap toplama kampanyaları  düzenler. Nice insanlar vardır ki, okudukları ya da biriktirdikleri kitapları bir müddet sonra onları değerlendirebilecek kişi ya da kurumlara hediye ederler. Bu durum,  kitap toplayanı da kitap sahiplerini de mutlu eder. Vatandaşların kullanmadığı ilaçları da bu şekilde toplayabiliriz. Bu da güzel bir davranış ve yardım olmaktadır.

Toplanan ilaçların dağıtım ve kullanımının bir doktor tarafından tayin edilmediğini düşünelim. Toplanan ilaçlar şifa yerine ölüm ya da hastalık getirmez mi? Kitap toplama kampanyalarının sonuçları da böyle olabilir. Toplanan kitaplar kontrol edilmeden çocukların eline verilirse o kitaplar fayda yerine zarar getirebilir. Örneğin;  ilkokula bağışlanmış bir masal kitabında Anadolu Masalları kahramanı Keloğlan’ın, karısı tarafından aldatılmış dayısından söz edilmektedir.

Masalda, dayısının evine gelmiş Keloğlan’ın yengesinin pişirmiş olduğu iyi yemekleri sofraya koymamasının nedeni şöyle anlatılıyor: “ Akşam yengesi ve dayısı gelmiş. Sofraya oturmuşlar. Fakat ne yazık ki yengesi dolaptaki yemekleri çıkarmayıp sadece tarhana çorbası yapmış. ASLINDA YENGESİNİN AMACI O YEMEKLERİ, KOCASINI ALDATTIĞI  BAŞKA BİR ADAMA YEDİRMEKMİŞ…

…Akşam olmuş, herkes yatmış ama Keloğlan’ın yengesi uyuyamamış ve sevdiği adamı beklemeye başlamış. Gelince de adama, neler olup bittiğini anlatmış ve “sen şu sandığın içine gir ve beni bekle, ben sana hemen bir helva yapayım”, demiş. Bu sırada Keloğlan bütün olup bitenleri görmüş ve dayısını uyandırıp , “ Dayı bak şu sandıkta bir hırsız var,” demiş. Dayısı tüfeğini almış ve sandığı açıp adamı öldürmüş.

Keloğlan’ın yengesi çok üzülmüş ama bundan sonra kocasını kimseyle aldatmamış. Keloğlan da bu işe sevinmiş. Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine.” Can Çocuk Yayınları arasındaki bu masal kitabı rastgele dağıtılacak ve hediye kabul edilecek bir kitap değildir. Her şeyden önce bir Anadolu masal kahramanımız olan Keloğlan aynı zamanda çocuklarımıza rol model olma özelliği de bulunmaktadır. Bu satırlarda değer yozlaştırılması, masal kahramanına hakaret, küçültme ve şiddet vardır.

Bir ilkokul çocuğunun okul kitaplığında bulunması gereken bir masal kitabı değildir ve olmamalıdır da. Kitap bağış kampanyalarında toplanan kitaplar okullarımızda oluşturulacak bir komisyonun kontrolünden geçirildikten sonra sınıf ya da okul kütüphanelerine konulmalarının gereğine inanıyoruz. Bu konuda başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere illerde ve ilçelerde de müdürlerimizin daha hassas davranmalarının gereğine inanıyoruz. Çocuklarımız bunlara emanet! Selam ve sevgi ile…

/Mustafa GENÇ
13.12.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder