31 Aralık 2013 Salı

Samsun ve Sevgi Bayrağı Meselesi...


Samsun, 19 Mayıs 1919 da Atatürk'ün Ulusal Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatmak üzere ilk ayak bastığı yerdir. Özgürlük ve bağımsızlık mücadelemizde ise önemli bir başlangıçtır. Bu vatanın nasıl kurtulduğunu anlamak için 19 Mayıs 1919 sabahına ve Samsuna gitmek gerekir. Bu tarih, Türk milleti için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu yüzden, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Samsunu her yönüyle öne çıkaran anlamlı bir bayramdır. Bu bayramın içerisinde özgürlük ve tam bağımsızlık vardır.

Türk milleti tam bağımsızlıkla birlikte, yurtta ve dünyada barış diyebilen ve bunu gerçekten isteyen vefalı bir millettir… İşte bu vefalı milletin gençleri, 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında her 8 Mayısta Türk gençliğinin Atatürk'e bağlılığının simgesi olan Sevgi Bayrağı, Ankara'daki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenleri sırasında Cumhurbaşkanına sunulmak üzere Samsun\dan yola çıkarılırdı. Bu son derece anlamlı bir davranıştı. Sevgi Bayrağı, çok önemli bir güzergah izlerdi. O güzergah Milli Mücadele'nin yaşandığı güzergah olurdu. Yani Sevgi Bayrağı, Atatürk'ün Milli Mücadele\yi başlatmak için uğradığı kentlerden götürülürdü. Bu gerçekten çok saygılı, çok vefalı ve çok anlamlı bir düşüncenin yansımasıydı. Sevgi Bayrağı, Amasya, Tokat, Sivas ve Erzincan güzergahı izlenerek 13 Mayısta Erzurum'a getirilirdi. Oradan da Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale güzergahı izlenerek Ankara'ya getirilir ve atletler tarafından Cumhurbaşkanına teslim edilirdi. Samsundan yola çıkarılan ve il sınırlarında valilerin katılımıyla bayrak devir teslim törenleri yapılır; atletler tarafından teslim alınan Sevgi Bayrağı; sevgi ve saygıyla taşınır ,en son Cumhurbaşkanı\na 19 Mayıs törenleri sırasında sunulurdu. En son geçtiğimiz yıl 8 Mayıs 2011'de Sevgi Bayrağı Cumhurbaşkanı Abdullah Güle sunuldu. Bu durum gençlerimiz için büyük bir gururdu.O gururu yaşayan Türk gençleri son derece mutlu olurdu. Şimdi 8 Mayıs 2012 tarihi itibarı ile artık Samsundan Sevgi Bayrağı gönderilemiyor. Çünkü yapılan yeni düzenleme ile birlikte bu etkinlik programdan çıkarılmış oldu.

İşte Samsun Valiliği açıklaması, Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı 93.Yıl Etkinlikleri kapsamında 08-09 Mayıs 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek programda değişiklik yapılmıştır.05 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete\de yayımlanarak yürürlüğe giren Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliğine göre;

İlimizde uygulanacak Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Programının 08 Mayıs 2012 günü yapılacak Bayrak Yürüyüşünde Cumhurbaşkanımıza sunulacak Temsili Bayrak Töreni, Çelenk Sunma Töreni ve 09 Mayıs 2012 günü Amasya il sınırındaki Bayrağın Devir-Teslim Töreni yapılmayacaktır.Gençlik ve Bayrak Yürüyüşü ile ilgili program uygulanacaktır.Bu düzenlemenin sorumlusu elbette gençlerimiz değil.Türk gençliğinin Atatürk'e bağlılığını ve sevgisini göstermesinin başka yolları da var. Bunları engellemek mümkün değildir. Bu açıklama ile Samsunda Sevgi Bayrağı meselesine son nokta konulmuştur. Doğrusu , burada yapılması gereken bu muydu? Bunu anlamakta zorlanıyoruz. Keşke Sevgi Bayrağı Ankara'ya Türk Gençliğinin Atatürk'e bağlılığını ve sevgisini götürmeye devam etseydi. Bunun Cumhuriyetin temel değerlerine sahip çıkmak olduğunu düşünüyorum ve önemsiyorum.

Yeni yönetmelik gereği Ankara'ya "Sevgi Bayrağı"nı gönderemeyen Samsun halkı, Samsunlu gençlerle birlikte 8 Mayıs 2012 günü 1919 metre dev bayrakla şehir turu attı. Bütün Samsun halkı dev bayrakla yürüyerek bir kez daha bayrağa ve Atatürk'e sahip çıkmanın coşkusunu, heyecanını bu şekliyle yaşamış oldu. Kurtuluşa giden yolda bayrak yürüyüşü bağımsızlığa ve özgürlüğe anlamlı bir işarettir.Türk Gençliği Samsunda büyük bir katılımla 1919 metre uzunluğundaki dev bayrakla, bayrak yürüyüşü gerçekleştirmek suretiyle bayrak sevgisini göstermiştir. Sevgi Bayrağı meselesinde ise Samsun halkı böyle olsun istemezdi. Bu temsili bayrak Milli Mücadele yolu izlenerek Ankara'ya gönderilmeliydi.
/Ayhan HAMLI
10.05.2012


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder