Kavak İlçemize bağlı Çakallı melemen yemeği artık yalnız bölgemizde değil, ülkemizde de adından söz ettiriyor. Her geçen gün daha modern tesisler kuruluyor. Buna bağlı olarak ta iş istihdamı artıyor. Oradan her geçişimde tesislerinin önünde melemen yemek için bekleyen araçları gördükçe daha bir mutlu oluyor, Kavak ilçe merkezinden geçen şehirlerarası yol için de aynı hayalleri kuruyorum.
Son yıllarda yöresel olarak ikinci bir yemeğimiz daha gündeme gelmeye başladı. Samsunda her geçen gün sayısı artarak çoğalan Kavak dernekleri düzenledikleri özel günlere “Tirit Gecesi “ adını verince tirit ciddi anlamda rağbet görmeye başladı.
Artık Kavak İlçe merkezinde bulunan restoranlarımız haftanın belirli günlerinde tirit yemeği yaptıklarını duyurma ihtiyacını hissediyorlar. Birkaç hafta önce Kanal S televizyonunda hazırlayıp sunduğum Yel değirmeni programının konukları İlçenin modern restoranlarından Karataşlar tesisi idi.
Program boyunca Tesisin işletmecisi genç işadamı Hayati Ceylan ve diğer Kavak sevdalıları konuklarımızla birlikte hem tiridi, hem de ilçe ekonomisine katkılarını konuştuk. Hayati Ceylan haftanın iki günü tirit yemeği yaptıklarını ve yemeğin Samsun ve çevre ilçelerden yoğun ilgi gördüğünü anlatıyor.
Tabi iş bununla bitmiyor. Yemek haricinde de bol miktarda kaz etine talep olduğunu bunu karşılamakta zorluk çektiklerini de söylüyor. Dahası var. Kaz fiyatlarının artışına da dikkat çekiyor. Bu sözlerden tiridin bir sektör haline geldiği anlaşılıyor.
***
Ümit ediyorum ki tiritte ki bu hareketlilik diğer ürünlere de yansıyacaktır. Kavaklıların ürettiği yağ, un, bulgur, fasulye keşke bunlarda sunulabilseydi. Peki Kavak’ta pişirilen çörek başka nerede var? Hele de el sanatları?
Kıymetini bilip değerlendirenler için bu yol güzergâhı ciddi anlamda iş istihdamı sağlayan bir çarşıdır. Alışveriş merkezidir, fuar alanıdır. Eğer örnek verecek olursak onlarca örneği vardır bunun.
***
Bugün keyifle yediğimiz o lezzetli Vakfıkebir ekmeği köylerde değil yol güzergahlarında tanınarak yayılmıştır ülkemize.
Bugün büyük bir sanayi kenti haline gelen Çorum deyince aklımıza ilk gelen leblebisi değil midir? Peki leblebi nerede tanınmıştır? O da yol güzergahında. Çorumun bugüne gelişinde leblebide elde ettikleri başarıyı gözardı etmek mümkün müdür?
Gidin bakın Adana, Mersin yol boyu şalgam satmıyorlar mı?
Yine Çorumdan örnek verecek olursak bir zamanlar toprak sanayinin devleri buradaydı. Kavakta da toprak sanayi hâkimdi. Bu anlamda Çorum ile Kavak’ın örtüştüğünü düşünüyorum.
***
Şimdi gelelim bu işlere kimlerin yol gösterip öncü olacağına. Söyler misiniz kimler öncülük yaparak bu ürünleri ekonomiye kazandırmışlardır? Elbette yerel yönetimlerin bunda büyük payları vardır. Üzülerek söylemek gerekirse Kavakta bunun eksikliği hissedilmektedir. Bugün hala bu eksiklik daha ilerilere adım atmayı engellemektedir.
Eğer gerekli tanıtımlar yapılıp pazarlar bulunabilseydi her ev birer sanat atölyesi haline gelirdi de bugüne kadar yaşanan göçlere engel olunur, insanımız hasretin kucağına itilmezdi.
Anadolu’ya sanayiyi taşıyıp Anadolu Aslanları unvanını alan işadamları gibi Kavak’ta da yatırım yapan ilçenin öz ürününü ekonomiye kazandıran böyle işadamlarını tebrik ediyorum.
***
Damak tadıyla tirit yemek mi istiyorsunuz?
Öyleyse buyurun tiride. Yani Kavak’a…
/Ahmet SEVEN
18.01.2008
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder