20 Ocak 2014 Pazartesi

Samsun Yine Yok



Önümde TÜYAP’ın 2009 yılı fuarlar listesi var. İstanbul, İzmir; Diyarbakır, Adana, Bursa ve Konya illerindeki onlarca fuarın konusu ve tarihleri yer alıyor. Sadece Konya’da bu yıl içinde 18 fuar yapılacakmış. Bu şu demek; bu bir yıl içinde Konya’da yapılacak 18 fuarın her biri için Konya’ya ilgili branşlarda yerli ve yabancı yüzlerce üretici ve yüzlerce de kullanıcı ve satıcı gelip buluşacak, ticari bağlantılar yapılacak, fuar teşhir alanları için onlarca esnaf standların inşasından ekmek yiyecek, yine onlarca genç standlarda çalışacak, konuya ilgi duyan binlerce insan da gelip bu fuarları izleyerek Konya’nın otellerini, lokantalarını dolduracak, diğer esnafın da alışverişini canlandıracak. İşte size müthiş bir iç turizm ve hatta dış turizm hareketi ve bereketi. Samsun böyle fuar ve kongreler için çok müsait bir iklime sahip.

Şehre her çeşit ulaşımla kolayca varılabiliniyor. Uluslararası bir havaalanına da sahip. Peki, eksik olan ne? Bir fuar ve kongre merkezine hala sahip olamayışı ve otel açığı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odasının yeni değişen 16 yıllık eski yönetiminin Samsun’a en ağır faturası kanımca böyle tesislerin Samsun’a kazandırma becerisinden yoksun oluşlarıydı.

Gazete sayfalarını çevirmeye devam ederken gazeteleri dolduran renkli sayfalı turizm ilanlarına göz atmamak mümkün değil. Bir otelin ilanı. 5400 metrekare alanda 4000 kişi kapasiteli İstanbul’un en büyük kolonsuz toplantı salonu. Bir diğeri Ölüdeniz’de 1200kişilik kongre salonu ve 5 yıldızlı otel hizmeti. Diğerleri Antalya, Kıbrıs, Çanakkale, Kapadokya’daki 800-1000 kişi kapasiteli salonları ile toplantı ve kongreleriniz için hizmetinizdeyiz diye peş peşe sıralanıyor. Düşünüyorum da 2 yıl önce Samsun’daki en büyük kongreyi yapma başarısını gösteren Diş Hekimleri Odası mensuplarının
Samsun’a gelecek, meslektaşlarını yerleştirecekleri otel ve sosyal tesislerde biraz daha oda ayırabilmek için gösterdikleri çabalar hala gözlerimin önünde.

Çok değil, kapasiteli 4-5 otelimiz daha olsa bu kabil kongrelerin Samsun’a çekilmesi içten bile olmayacak. Samsun yeni çehresiyle kanıksanmamış cazip bir il. Yeter ki kongre ve fuar salonları ile otelleriniz olsun.

Bunları düşünürken bir yandan da internetten Samsun haberlerini tarıyorum. ‘Büyük Samsun oteli satışa hazır hale geldi.’haberi az da olsa bu konuda beni heyecanlandırıyor. Eski otogar yerini satın alan yabancı firmanın bu krizde otel projesini erteleyeceği varsayımından hareketle hiç olmazsa uzun süredir kapalı olan bu güzel tesis tekrar süratle otel olarak Samsun turizmine kazandırılır diye düşünüyorum. Tabi Satış şartları arasında tesisin tekrar otel olarak Samsun turizmine hizmet etmesi şartını taşıyor mu bilemiyorum ama bunun aksini düşünmek bile samsun’a yapılacak kötülüklerden biri olacaktır.

Ciddi bir işletici tarafından yeniden yapılanacak bu otelimizin Samsun turizmine ve sosyal yaşamına büyük katkı sağlayacağı tartışılmaz bir gerçektir ve Samsun halkı da bu güzel müjdeyi beklemektedir.

Tekrar gazete sayfalarını karıştırıyorum. Rastladığım bir diğer haberle kurgularım yıkılır gibi oluyor ‘Turizmde yeni hedef yedi ilde kongre turizmi’  başlıklı yazıyı sizlerle paylaşıyorum: ‘ Kongre için gelen turist, normal turistin 4 katı para harcıyor. Başta İstanbul, 7 ayrı şehirle kongre turizmine odaklanıyoruz. Turizm pastasında yaklaşık yüzde 30’luk bir paya sahip olan kongre turizmi, Türkiye’nin iştahını kabarttı. Normal turistlere göre 4 kat fazla para bırakan kongre turistleri, ekonomik krizin etkilerini azaltmak isteyen Türkiye’nin ilgi alanına girdi. Kültür ve Turizm bakanlığı bürokratları, başbakan Erdoğan’ın isteği doğrultusunda kongre turizmi ile ilgili yasa hazırlıklarına başladı. Sektör temsilcileri, yerel yönetimler ve il turizm konseyleri ile ortak yürütülecek yasa hazırlığında 2023 Turizm stratejisi esas alınacak. Buna göre öncelikli olarak İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Bursa, Konya ve Mersin illerinde kongre turizminin gelişmesi için gerekli örgütlenmenin kurulması sağlanacak. Bu illerde kongre turizmi şirketleri kurulması teşvik edilecek. Kongre turizminden yılda yaklaşık 200 milyon dolar gelir elde eden Türkiye’de yeni hedef yıllık 1,5 milyar dolar gelire ulaşmak.’

Maalesef bu yedi il arasında yine Samsun yok..
/Yücel TÜRE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder