17 Ocak 2014 Cuma

Samsun’da Da Gecekonduları Korumaya Alalım


Bir zamanlar mantar gibi geceden sabaha çoğalan gecekonduların mahalleleri, semtleri ve hatta ilçeleri oluşturduğunu göremiyoruz. Eski gecekondu semtleri, mahalleleri birer birer modern şehirlere dönüşüyor. Bir taraftan TOKİ ve belediyelerin dönüşüm projeleri;  diğer taraftan şehir merkezlerinde kalmış, imar planları yapılmasıyla da rantı daha da artmış bölgelerin yatırımcılarca değerlendirilmeleri sonucu artık gecekondu dokusu etkisini hızla kaybediyor. Yakın zamanda gecekondu semtlerinin, mahallelerinin yerlerinde yeller esmeyecek ama, modern binalar, gökdelenler boy gösterecektir.

Gelecek nesillere aktarılacak kültür varlıkları

Yalnız bir şeyi unutmamak lazım, gecekondular bir döneme tanıklık eden, köyden kente göçün çok önemli tanıklarıdır.  Gecekondularda nice ömürler geçirildi, nice ümitler yeşerdi.  Gecekonduları çeşitli şekillerle ortadan kaldırırken aslında toplum hayatımızda çok önemli bir dönemi de ortadan kaldırmış oluyoruz.

Gelecek nesillere bu sancılı dönemi anlatmak oldukça zor olacaktır. Her ne kadar dönüşüm, değişim projeleri yapılmış olsa da yinede gecekondu dokusunu kaybetmemiş gecekondu semtleri, mahalleleri görebiliyoruz. İşte bu mahallelerden, semtlerden bazılarını aynı dokuyu korumak kaydı ile altyapısı ve üstyapısı ile yenileyerek gelecek kuşaklara aktarmak üzere koruma altına almalıyız.

Bu bölgeler, turizm içinde çok önemli birer değer olacaktır. İstanbul, Ankara başta olmak üzere İzmir, Adana, Samsun gibi illerde bu projeyi  rahatlıkla uygulayabiliriz.

Ankara ve İstanbul için çok önemli prestij projeleri

Ankara’da; Ankara Kalesi’nin adeta ikizi konumundaki Hıdırlık Tepe tamamen gecekondularla kaplı olup bu proje için çok uygun bir yerdir. İki tepe arasına yapılacak bir köprü ile de Ankara için çok önemli bir turizm bölgesi kazınılmış olacaktır.

İstanbul için bozulmamış gecekondu bölgeleri Boğaziç’inde bulunuyor.  Sarıyer-Büyükdere yamaçları, Beykoz –Paşabahçe yamaçları bu proje ile turizme kazandırılmasının yanı sıra, Boğaziçi’nin rehabilitasyonu ve çağdaş şehircilik acısından kazanılması içinde çok önemli bir proje olacaktır.
/Remzi KOZAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder