17 Ocak 2014 Cuma

Samsun'da Bir Sahne Daha Kapanıyor


Samsun (panoramio.com)

Hangi sahnemi kapanıyor. Yazacağım elbette... Ancak öncelikle öneminin altını çizmek gerekir. Zor iştir sanat.  Anlayanı az anlamayanı avazlıdır. Kime sorsan zevk sahibidir ayrıca. Seçkindir… Elittir birilerine göre. Sözüm ona sosyal ve aydındır. Estetiği tercih edecek kadar nitelikli!

Zor iştir sanat.  Kimi kafasına monte edilmiş herkesten ve her şeyden uzak düşüncelerle yok ededurur. Ne seyirci kazandırır ne yenilik üretir. Kimide tek başına direnir herkese ve her şeye yakın durarak. Zamanından emeğinden ödün vererek göstermeye çalışır her birimize “ İşte bu benim eserim a dostlar!” diyerek.

Zor iştir sanat.  Sahnede olan kadar sahne ardında dökülen terler hiç hatırlanmaz. Sesi çok çıkanındır meydanlar ve kimdeyse mühür, Süleyman O dur. Canı çıkar altta kalanın ve gün gelir badem gözlü olur. Hey hat ki hey hattt!!! Giden gitmiştir artık.

Gözün aydın Samsun. Gözün aydın Samsun’un sanat sevicileri. Klasik Türk Müziği Korosuyla, Opera ve Balesiyle, Samsun Devlet Tiyatrosuyla Devletin taş üstüne taş koyduğu şehirde, sivil sanata sivil enkaz armağan edici yığın!!! Bir sahnen daha kapanıyor.

Yıkanlar, yapmıyorrr! Hep yapacaklar hep halledeceklerrrr! Değişim Sahnesi yıkılalı kaç yıl oldu? Anlamaya çalışmıştık değil mi Sahilimizi kazanacaktık, kazandık da. Ya Gazi Sahnesi? Zar zor ikna edilmedi mi İlgili Belediye? AKM Salonu yetiyor mu bu Şehre eyyy bu Şehri bizden daha çok seviciler???

Hangi sahnemi kapanıyor. Yazacağım elbette... Ancak öncelikle öneminin altını çizmek gerekir.

Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki artık. Kızlarımızın ağızlarından çıkan küfürlerden erkekler utanır oldu. İnanmıyor musunuz? Okul çıkışlarında azıcık kulak verin onlara. Uyuşturucu yaşı İlköğretim öğrencileri yaşıtına inmiş. Toplum üç kuruş daha fazla kazanmak için her gün bir iyiliğini gömüyor ağaran her bir güne!

Böyle bir ortamda Samsun da birileri çıkıp ellerlini taşın altına sokuyor. Daha fazla kazanacakları meslekleri varken gönül verdiği sanatla çocuklarımıza aydınlık olmayı seçtiler.

Kukla! Dediler. Geleneksel tiyatromuz dediler. Onlarca oyun çıkarttılar İki Yıllık sürede. Kim çağırdıysa koştular. Hem de alicenapların günlük kahvaltı bedeline emsal bedellerle. Çok üzgünüm. İnanın bu şehir adına çocuklarımız adına üzgünüm. Sanat ehlinin sahipsizliği adına üzgünüm dostlar.

Gerisini bana gönderdikleri elektronik postadan öğrenelim:

“Sayın DEDE  

Küçükeller Kukla Tiyatrosu, 2,5 yıl önce kukla üzerine profesyonel çalışan kişilerden eğitim alarak kuruldu. Bu süre içinde 3 kukla ve 1 sahne oyunu hazırladı. Küçükeller Kukla Tiyatrosunun tüm üyeleri çocukları çok seven ve onlara her şeyin en kalitelisini sunma inancını taşıyan kişilerden oluşmaktadır. İşte bizler, bu inanç ve tiyatro sevgisiyle hazırladığımız oyunlarla çocuklarla buluştuk, onların da çok severek izlediği onlarca oyunla onlarla kucaklaştık. Konuk olarak katıldığımız bir tv programında kuklaların var olduğunu düşündüğümüz büyüsü ile bir çocuk programı hazırlama teklifi aldık.

Belki de ulusal kanallarda bile olmayan bir format ve kalite ile canlı yayınlanan, küçükeller çocuk programını 1 yıl sürdürdük. Bu arada Süpermark marketler zincirinin sosyal projeleri içinde yer alarak birlikte MARK SAHNESİ ni oluşturduk. 2009 Haziran ayında sevgiyle kurduğumuz sahnemizde ekip arkadaşlarımızla her Cumartesi gösterilerde bulunduk.

Gün oldu 10 seyirciye, gün oldu 3 seyirciye oyunumuzu oynadık, bizim için 1 seyirci de 100 seyirci de aynı değerdedir dedik.

Ve gün olamadı… 100 kişi kapasitesi olan sahnemizde 100 kişiye gösteri yapamadık…

Kira ödeyerek ticaret yapan her kurumun olduğu gibi, Süpermark marketin de ekonomik çıkarlarını gözetmesi gerçeğiyle yüz yüze geldik.

Her Cumartesi Mark Sahnesi ‘ndeyiz dediğimizde güvenle ve sevgiyle gelerek konuğumuz olan küçüklerimize ve değerli velilerimize sonsuz teşekkürler ediyor, sizlerle yine başka adreslerde buluşmak dileğiyle diyoruz…

Ve… Samsun ‘ da sanat olmaz fısıltısını her arkadaş toplantısında birbirine fısıldayan, kendi çocuklarının sosyal faaliyet ve sanatsal etkinliklerini önemseyen ama Samsun ‘ da olanak bulamadıklarını düşünen ve Samsun ‘ da çok önemli değerlerde ticaret gelirini ellerinde tutan, kullanmak zorunda oldukları reklâm bütçelerinden Samsun ‘ da ikincisi olmayan bir Mark Sahnesi için destek istediğimiz ,’’ bu sahneyi kurduk yaşatmak istiyoruz bizlere destek olur musunuz? ‘’ talebinde bulunduğumuz kurumsal firmalara son sözü sizlerin aracılığıyla söylüyoruz; SAMSUN ‘ DA SANAT OLAMADI…

NEDEN Mİ ? Samsun ‘dan aldığınızı  Samsun’luya veremediğiniz ,sizlerin ve bizlerin en önemli gerçeği çocuklarımıza teknolojiden çok daha gerekli olan bir tiyatro salonunu yaşatmaya yardımcı olamadığınız için …..

 Evet… Samsun ‘da Mark Sahnesi vardı. Üstelik daha iyisini nasıl yaparız duygusuyla çalışan , salt amacı para kazanmak olmayan , kazancının önemli bir kısmını yine  ne çocuklara yeni bir oyun yatırımına ayıran insanlardan oluşmaktaydı.

MARK SAHNESİ 16 TEMMUZ 2010 CUMA GÜNÜ SAAT 11:00 DE SON OYUNUNU OYNAYACAKTIR.

KATILMAK İSTEYENLERİ BEKLERİZ.

HIÇKIRIĞIMIZI KALEMİNİZE TAŞIYACAĞINIZ İNACIYLA SAYGILAR SUNUYORUZ.

SAMSUN KÜÇÜKELLER KUKLA TİYATROSU.”

Öncelikle adı geçen marketi katkılarından dolayı kutluyorum.  Sanata verdiği değeri zamanında fark edip köşemde yer vermediğim için ayrıca kendilerinden özür diliyorum.

Üzgünüm…

 /Uğur DEDE
 15 Temmuz 2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder