27 Ocak 2014 Pazartesi

Yerel Seçimler Öncesi Samsun’un Açıklama Bekleyen Sorunu

Geçtiğimiz hafta içerisinde gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Sayın Yener Cabbar köşesinde çok önemli bir eksikliğe dikkat çekmişti..  Sayın Cabbar yerel seçimlere çok az bir zaman kalmasına rağmen, hiçbir adayın Samsun’un kaderini değiştirecek ve kendisini heyecanlandıracak bir projesini duymadığını yazıyordu. Bu son derece önemli bir tespittir. Çünkü bu seçimler Samsun’un gelecek beş yılını şekillendirecektir. Samsun’un öylesine çok sorunu var ki ve ne yazık ki, yıllarca kenti yönetenlerin yaptığı yanlışların bir kısmının, bu gün çözümü dahi olanaksız gözüküyor.
    
Ben, yerel seçimler öncesin de adayların sadece yeni projelerini değil, Samsunluların fikir birliği yaptığı ve çok rahatsız oldukları bazı önemli yanlışlara nasıl bir çözüm getirmeyi düşündüklerini de öğrenmek istiyorum. Bu konuda ki belirlediğim ana başlıkları, tüm partilerin adaylarının kesinleşmesinden sonra Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarımızın değerlendirmesine sunacağım. Samsun’u yönetmeye talip olan adaylarımızdan da, bu sorunları nasıl çözeceklerini seçimlerde oy kullanacak bir Samsunlu olarak öğrenmek isteyeceğim.   
   
Aslında bugün işleyeceğim konu da, yukarıda söz ettiğim Samsunluya ne kazandırıp ne kaybettireceğinin tüm detayları ile anlatılması gereken bir konu. Konu, “Canik Kavşağı” olarak anılan ve Canik’ten başlayıp Tekkeköy yönüne devam edecek olan, bir kısmı tamamlanmış katlı yol projesidir. Hemen her konuda ihmale uğramış bir kent olan Samsun’un çok önemli sorunu da, Ankara ve Sinop yönünden gelerek Ordu tarafına giden trafiğin kent içerisinden geçmesiydi.
     
Yine geçmiş dönem yönetimlerinin yanlışlarının Samsun’u mahkûm ettiği yol fakirliği nedeniyle, kent içerisinden geçen doğu-batı aksında ki Atatürk Bulvarı artık bu yükü çekmiyordu. Büyük uğraşılardan sonra 1990’ lı yılların sonlarında Samsun Çevre Yolu Projesi, dönemin koalisyon hükümetinin Bayındırlık Bakanı Onur Kumbaracıbaşı zamanında başlayabildi. Nihayet onbeş yıl kadar sonra da, Ankara Samsun Karayolunun Samsun girişinden başlayan Çevre Yolunun, Canik Kavşağın da Samsun Ordu Karayoluna bağlayan bölümü tamamlandı.
   
Aslında Ankara ve Sinop yönünden gelerek Ordu yönüne gidecek trafiği taşıyacak bu çevre yolu, Canik İlçemizin arkasından Tekkeköy civarında Samsun Ordu Karayoluna bağlanacaktı. Bu bölümün daha sonra yapılması planlanmıştı. İşte Samsunlunun Çevre Yolunun devamının yapımını beklediği bir sırada, Canik Viyadüğü ve Tekkeköy yönüne gidecek katlı yol projesi gündeme getirildi. Başta Mimarlar odası olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşu, hatta başlarda Canik Belediye Başkanı Sayın Osman Genç’te itiraz etti.
   
Konunun detayına girmeyeceğim ama itirazların temelini, şehircilik açısından hızla gelişen Canik’e darbe vuracağı ve bu kavşak ile katlı yola yapılacak harcamanın Çevre Yolunun devamı olan projenin ertelenmesine, hatta rafa kalkmasına neden olacağı oluşturuyordu. Ama “Ben yaptım oldu” Anlayışı tüm karşı çıkışları ezdi geçti. Mimarlar Odasının açtığı davayı kazanması üzerine de, alelacele Büyükşehir Belediye Meclisinin olağanüstü toplantısında yapılan plan tadilatı imar planına işlenerek engeller aşıldı.

İki ay önce trafiğe açılan yolun Çarşamba yönüne devamının yapımına başlandı. İlk etapta Samsun’dan Tekkeköy ve Havaalanı yönüne gideceklerle, Havaalanı, Tekkeköy ve Organize Sanayi Bölgesinden Samsun yönüne gelecek trafiği taşıyacak yan yolların yapımına başlandı. Şimdi her gün o yöne gidenlerle, o yönden gelenlerin çok daha iyi anlayacakları bir çarpıklıktan söz edeceğim. Geçtiğimiz hafta içerisinde Samsun Mimarlar Odası temsilcisinin haritalarla desteklenen bir barkovizyon sunumunu şaşkınlıkla izledim.
  
Sunum, yukarıda söz ettiğim bu katlı yol projesinin devamı ile ilgiliydi. Sunumu yapan Mimarlar Odası Üyesi mimar arkadaşımızın verdiği karayollarının istatistiki verilerine göre, Samsun’dan Ordu yönüne gidenle, o yönden gelen araç sayısı, toplam araç trafiğinin % 80’ nin, Samsun ile Organize Sanayi Sitesi, Tekkeköy ve Havaalanı arasında gidiş, geliş yapan kent içi trafiğine aitti. Ordu yönüne giden ve o yönden gelen şehirlerarası karayolu trafiği ise, toplan trafiğin sadece % 20’ di. Yollar bittikten sonra Samsun Halkı’nın her gün gidiş geliş yaptığı Organize Sanayi, Tekkeköy ve Havaalanı trafiği, yapılmakta olan yan yollar kullanılarak yapılacaktı.
    
Ayrıca henüz yol inşaatları tam bitirilemediği için bugün yan yollardan bölünmüş yola çıkılabiliyor. İnşaat tamamlanınca bu yan yolların çıkışları kapatılacaktır. Sadece yapılacak üç köprülü kavşaktan bölünmüş yolla çıkılabilecektir.  Ankara ve Sinop yönünden gelerek Ordu yönüne gideceklerle o yönden gelecek transit karayolu trafiği ise Canik Viyadüğü ile başlayarak katlı yolu ve devamı yapılacak olan bölünmüş karayolunu kullanacaktı.  İşin en hassas noktasına geçmeden, Ordu yönüne giden bölünmüş karayolunun katlı yoldan sonrasın da ki devamına değinmek istiyorum. Bu bölünmüş yol, Organize Sanayi Sitesi, Tekkeköy, yeni yapılan stadyum ve Havaalanı ayırımlarında “Battı- Çıktı” Denilen ve yükselerek alt geçişlere izin veren köprülü kavşaklarla devam edecekmiş.
   
Gelelim işin en hassas yerine. Toplam trafiğin %80 i olan kent içi trafiğini taşıyacak yan yollara sadece iki şerit ayrılırken, toplam trafik yükünün % 20 ni taşıyacak şehirlerarası transit geçiş yapanların kullanacağı bölünmüş yola ise, altı şerit ayrılmış. Nedenini sorduğumuzda verilen cevap daha da ilginç. Yolu yapan karayolları olduğu için onlar için önemli olan şehirlerarası trafiğin en hızlı şekilde akmasını sağlamakmış. Bunun anlamı, Samsun Halkının bu konuda da önemsenmemiş olmasıdır. Her gün Organize Sanayi Sitesi ve Tekkeköy yönünde gidiş geliş yapanlarla konuştuğumda, çektikleri yol işkencesinin boyutunu koydukları tepkilerden anlamak mümkündü.
  
Yan yolları şimdiden kullanmak zorunda kalan arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarı ile özellikle sabah ve akşam saatlerinde iki şeritli yan yollarda araç kullanmak daha şimdiden işkence haline gelmiş. Bir de bu yan yollarda yolcu bekleyen servis araçları ve dolmuşlar nedeniyle yolun yer yer tek şeride düştüğünü düşünürseniz, bu işkenceyi Samsunluya yaşatanlara isyan etmemek elde değil. Yeni stadımızın açılmasından sonra ve hemen yanında yapımı tamamlanan kapalı spor salonundan çıkacak binlerce seyircinin, aynı anda bu yan yolları kullanarak veya bölünmüş yol kavşağına çıkabilmek için yaratacağı tıkanıklar nasıl çözülecektir? Bilemiyorum.

Bu tabloya bakarak, önümüzde ki dönümde daha artacak işkenceye mi? Yanalım, yoksa yapımı yılan hikâyesine dönerek belki de rafa kalkacak olan çevre yolunun devamının yapılamayacak olmasına mı? Yanalım. Eğer gerçekten proje bu şekilde uygulanacaksa, Samsunluları bir büyük sıkıntı daha bekliyor demektir. Şimdi, başta Büyükşehir Belediye Başkan adayları olmak üzere bu bölgenin insanlarını yönetmeye talip olan ilçe belediye başkan adaylarımıza erken bir soruyu sormak istiyorum.

 Seçilirseniz, Bu Sorun İçin Düşünceleriniz Ve Varsa Çözüm Önerileriniz Nedir?
O yönde her gün gidiş geliş yapan Samsunlulara bu sorunun cevabını vermek, o insanları yönetmeye talip olanların ilk görevi olmalıdır. Güzel bir hafta geçirmek dileğiyle, iyi haftalar..

/Sadi SUBAŞI
27 Ocak 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder