17 Ocak 2014 Cuma

Terme'deki İkinci Tehlike Kapıda Gibi.


Bugün köşe yazarımız Süleyman Salur'un da köşesinde okuyacaksınız. Samsun'un Terme İlçesi Kozluk Beldesi'nde OMV'nin kurduğu santral sonrası 'bir santral daha' geliyor iddiası gündemde. Yazarımız Süleyman Salur'la bunu konuşurken, birden 'bu bilgiyi kendimin de duyduğumu' hatırladım. İlk bu sözleri OMV'nin Avusturya'daki yetkililerinin açıklamalarından okudum. 'Samsun'a yeni bir yatırım daha getireceğiz' diye...

Sonra Kozluk Belediye Başkanı Şenol Kul'a sordum. Bilmediğini söyledi.  Ama Samsun'da ne zaman bir söylenti ortaya çıksa nedendir bilinmez, 'gerçek oluyor'. Daha biri bitmeden diğerinin 'söylentisi ortaya çıkması da' alıştırma turları olsa gerek. Öyle ya böylesine kolay ÇED raporu alınıp, tepkisi bir kaç kişiden öteye gitmeyecek kaç il bulabilirsin ki.

Okul yapacağım deyip, sözünü yerine getirmediğin, DOP ödemelerini bile en alt seviyeden ödeyebileceğin, halkı bilgilendirme toplantılarında 'yandaş bulabileceğin', tarım arazisinin santrale verilmesinde 'kamuoyu yararı vardır' sözünü başvuruna iliştirebileceğin kaç yer vardır ki. Hatta 'ilk mobil santrali davet edenin de bir belediye başkanı olduğunu düşünürsek'; Samsun'da kolay olur bu işler.

Çevre kirleten yatırıma, tepki gösterenin; 'yatırım istemiyor' diye suçlandığı bu kentte, ikinci, üçüncü, dördüncü santral de gelebilir. Sorun yok. Sonra bu kente bu tip yatırımları getirenler, karşısında siyasi bir direniş de bulmaz. Siyasiler ne evet derler, ne de hayır... Kirletmeyecekse... diye garip bir terim bu kentte hakim olmuştur.

Simitçi açılışına katılan bazı siyasilerimiz 'milyar dolarlık OMV santralinin açılışına' tepkilerini de ancak 'törene katılmayarak' koyarlar. Bu tavrı bile önemseyen ve iyi bir gelişme olarak göstermek de yine biz basın mensuplarına düşer..  'Siyasiler katılmadı' önemli bir tepkidir, çünkü bu şehirde..

Şimdi, Yazarımız Süleyman Salur'un içerikli yazısına bakıp, bakalım kaç kişi "Nereye, kim getiriyor" santral diye soracak.  Başta Kozluk Belediye Başkanı Şenol Kul'un kamuoyunu bilgilendirmesi gerekir.. Tanıdık mı getiriyor, yoksa yeni bir yabancı mı?...

Acaba bu kez kim keşfetti, 'şirin Samsun'un, sevimli  cennet mekanlarını'.. Ya da kim davet etti..
/A.Yener CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder