17 Ocak 2014 Cuma

Belediyenin İşi Sadece Çöp Toplamak Değil.


Canik'in bundan yıllar öncesi halini düşlüyorum.  Çamur içersinde yollar. Bakımsız evler. Hele hele bir asma köprüsü vardı. Sürekli sallanan. Adını sırat köprüsü koymuştuk. Al o günden gel bu güne. pırıl pırıl sokaklar, bakımlı caddeleri modern yapılaşmasıyla artık çok daha faklı bir Canik var.

Osman Genç'in basına düzenlediği bir hizmet tanıtım gezisine katılmıştım.  Sanırım meşe tesislerinin orada bir yerde iken mert ırmağının karşı tarafını gösterip  " Yıllarca biz karşıya imrendik.  Yakında onlar aynı duygularla onlar bize bakacak " demişti. Aradan çok fazla zaman da geçmedi zaten ilçe aldı başını gitti. Canik her alanda bir değişim ve dönüşüm yaşıyor.  Koca ilçenin çehresi değişiyor.

Canik Belediyesi Karadeniz’in en büyük kentsel dönüşüm projesi ardından şimdi de çevre duyarlılığına dikkat çekmek üzere yine Karadeniz'de bir ilke daha imza attı. Güneş Evi projesini hayata geçirdi. Başkan Genç, Türkiye Elektrik Etüd İdaresi işbirliğiyle kendi enerjisini kendi üreten "Güneş Evi" projesi ile temiz enerjinin temellerini attı. Güneş Evi; başta güneş enerjisi olmak üzere, toprağın ısısından ve başka doğal kaynaklardan yararlanarak kendi kendine enerji üretecek.

Proje anlatıldığına göre ülkemizde pek yaygın değil. Tamamlandığında Karadeniz'de de ilk ve tek olacak.  Bunun için de Belediye Sosyal Tesisler içerisinde dört katlı bir binanın tahsis edilmiş. Proje üç ay gibi bir zaman içersinde tamamlanacak.

Başkan Osman Genç ,'te Güneş Evi'nin çevre için büyük bir kazanım olacağını ve Karadeniz'de bir ilki gerçekleştirmenin sevinci içinde olduğunu belirterek  " Bu proje, enerji verimliliği bakımından kendi enerjisini üreten, ürettiğini de maksimum düzeyde faydaya çevirebilen binaların yaygınlaşmasına vesile olacak. " demiş

Evet Samsun büyük bir değişim ve gelişim içinde. Özelikle de Canik ve Atakum adeta birbirleri ile yarışıyor.  Bunun içinde Sürekli yeni projeler üretilip yeni hedefler ortaya konuyor.  Hizmet insan odaklı olunca geri dönüşümü de elbette farklı oluyor.

Aslına bakarsanız günümüzde belediyecilik anlayışı da değişti. Belediyelerden beklenti de. Belediyeler artık salt çöp toplayıp, kaldırım taşı döşeyip, asfalt döken yerler olmaktan çıktı.

Artık insanlar ufku geniş, geleceği kestirebilen, ayağı yere basan projeler üretip bunları yaşama geçiren, insana ve çevreye saygıyı ön planda tutan Belediye ve Belediye Başkanları istiyor.
 /Salim SÜRMELİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder