26 Ocak 2014 Pazar

“Bafralı” Olmak ya da Olamamak…

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2012 verileri; Samsun ve ilçeleri için çok önemli aynı zamanda ilginç verileri raporlar ortaya koymuş. Türkiye’nin tüm illeri için detaya inilerek yapılan çalışma, bir anlamda yaşanılan yerin röntgeni olması açısından ön plana çıkıyor. TUİK 2012 raporlarına göre; Bafra’nın nüfusu 143.336 Bu rakamın 87.854’ü merkezde yaşıyor. Belde ve köy nüfusu ise 55.512. Merkezde yaşayan kişi sayısı toplam nüfusun % 61.3’ ü. Okuma yazma oranı ise; Okuma yazma bilmeyen toplam 7096 Kişi. Bu rakamın 1539’u erkek, 5557’si ise kadın. Okuma yazma bilip bilmediği noktasına veri olmayan kişi sayısı ise 1960.

Söz konusu raporların ilginç olan bir diğer ayrıntısı ise, ikamet edilen ilçeye göre nüfusa kayıtlı olma konusu. Buna göre; Bafra’da en çok 3003 kişi ile Trabzon nüfusuna kayıtlı kişi, en az ise 3 kişi ile Bilecik nüfusuna kayıtlı insan var. Tabi bu verilerin içerisinde kimlik kayıtlarına göre elde edilen bilgiler yer alıyor. Yani babası bilmem nereye kayıtlı olup da kendisi Bafra nüfusuna kayıtlı olanlar yer almıyor. Öyle ki, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Bafra’da  Giresunlusundan, Iğdırlısına, Erzincanlısından, İzmirlisine kadar neredeyse tüm ülkeden insanlarımız yaşamını idame ettiriyor.

Bafra kozmopolit bir yapıya sahip. Bu yelpaze çoğu kez kültür renklerinin artmasında alternatif sunuyor olması yanında, sanırım birçok alanda birtakım sorunların da çıkmasına vesile oluyor. Sorunun başında ise ne kadar yıldır yaşıyor olursan ol, Bafralı olamamak geliyor. Kısacası doğduğu yer ile doyduğu yer arasında kalma ikilemi arasında sıkışıp kalıyor insanlar. Çarpıcı olması itibariyle,46 eyalete sahip ABD’de; bugün itibariyle nüfusun yaklaşık d Beyaz (Avrupalı), Latin, Siyahi Afrikalı,%5 Asya kökenli,%2'lik kısmını melezler, yerliler vb ırklar oluşturuyor olmasına rağmen herkes sade ve sadece Amerikalı.

Bafra’da yaşamak demek; Kafa kağıdında neresi yazıyorsa yazsın sahip çıkmak demek olmalı oysa. Kaldırımını işgal etmemek, çevreyi kirletmemek, ferdi sorumluluklarını tam olarak yerine getirmekten öte, laf sırası geldiğinde “Bafralıyım” diye bilmek olmalı. Bafra’da faaliyet gösterip, kazanımlarını asla ama asla Bafra’ya yansıtmayan sözüm ona birçok firmanın yaptıkları ile kıyaslandığında önemsiz gibi görünse de önemli bir ayrıntı.

/Birol BİRCAN
26.01.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder