17 Ocak 2014 Cuma

Samsunluluk da Artık Bir Marka…


Amerika ve Avrupa’da da Samsun dernekleri

Gurbette bulunan biz Samsunlular, Samsun’u hiçbir zaman unutmadığımızı herkesin bilmesini istiyoruz. Bugün yalnızca İstanbul’da değil; Ankara, Kocaeli, Yalova, Bursa, İzmir, Antalya illerimizde de Samsun hemşehri dernekleri bulunuyor. Hatta Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa’da fevkalade etkili konumlarda Samsun hemşehri derneklerimiz bulunmaktadır.

Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki, en az Samsun’daki kadar Samsunlu, Samsun dışında yaşamaktadır ve onlar Samsun’un birer fahri temsilcileridirler. Her konuda işbirliğine, güçbirliğine hazırdırlar ve bu birlikteliklerle meydana gelecek sinerji ile de Samsun kalkınmışlıkta da layik olduğu yeri alabilecektir.

İstanbul Kültürü’nün orijini Samsun Kültürü’dür.

Fatih Sultan Mehmet, fethettiğinde ilk yerleşimcileri Çarşamba ağırlıklı olarak Samsun’dan getirip, Türkleşen İstanbul’un ilk semti Fatih-Çarşamba’yı kurmuştu. Böylece, bugünkü İstanbul’un çekirdeğini Samsunlular oluşturmuştu. Bugünkü İstanbul’un, aynı zamanda yerlileri olan biz Samsunlular, son yıllarda yozlaşan İstanbul’u yeni baştan  ihya etmek üzere özellikle 1995 yılından sonra dernek kuruluşlarına ve kültürel çalışmalara ağırlık vermeye başladık. Derneklerimizin bulunduğu bölgelerde, güvenlik başta olmak üzere şehir düzeni olumlu etkilenmektedir. Bu konuda, sıkça yerel yöneticilerimizin olumlu tepkileriyle karşılaşmaktayız.

Şu an için İstanbul’da 200’e yakın Samsun Derneği ve derneklerin oluşturduğu dört adet federasyon bulunmaktadır. Ankara’da 20’yi aşkın Samsun Derneği bulunmakta ve oluşturulan Ankara Dernekler Birliği federasyon kurma çalışmalarını yürütmektedir. Benzer çalışmalar Bursa, Kocaeli, Tekirdağ gibi hemşehrilerimizin yoğun dernekleşme gösterdiği illerde de gözlemlenmektedir.

Samsunluluk, hem yurtiçinde ve hem de yurtdışında adeta bir marka konumuna gelmektedir. Samsunlu olmak kadar Samsunlunun dostu ve arkadaşı olmak ta bir onur vesilesi…

Cihan Pehlivanımız Yaşar Doğu ve Hiciv Ustamız Neyzen Tevfik

İstanbul Samsunluları olarak, ilk büyük buluşmayı 1997 yılında Gülhane’de gerçekleştirdik ve gelenekselleşen bu “Büyük Samsun Buluşmaları” 10 binlerce kişinin katıldığı etkinlikler şeklinde her yıl yapılmaktadır. Yine 1997, 16 Mayıs’ında başlattığımız; Atatürk’ün yurdu kurtarmak üzere 16 Mayıs 1919’da Samsun’a hareket edişinin yıldönümünü, her yıl kutlamaya devam ediyoruz.

2000 yılında başlattığımız, Cihan Pehlivanımız Yaşar Doğu ve hiciv ustamız Neyzen Tevfik anma ve tanıtma programlarını geleneksel olarak yapmaktayız. Bu etkinliklerin yanında derneklerimizin gerçekleştirdiği birçok etkinlik yapılmakta ve hemşehrilerimizin birbirleriyle kaynaşması, yardımlaşması sağlanmaktadır.

İşadamlarımız Büyük başarılara imza atıyor

Global krize rağmen yatırımlarını artırarak devam ettiren Metro Grup-Galip Öztürk ve Vedat-Kaya Aşçı kardeşler sahalarında bir numara olmuş zirveleri zorlayan iki önemli başarı örneği olarak önümüzde parıldıyor…

Samsun’da da bazı konularda Türkiye genelinde başarılara imza atan iş adamlarımız var. Ancak daha büyük başarılara imza atmak için güç birliğine ihtiyaç var. İstanbul ile Samsun arasında bir ekonomi köprüsü kurmaya çalışıyoruz. İş adamlarımız yalnızca, İstanbul’da, Samsun’da, Türkiye’de değil; aynı zamanda yurtdışında da güç birliği içerisinde olsunlar istiyoruz.

Bu çerçevede Samsun dernekleri, onların üst kuruluşu Federasyon ve İşadamları dernekleri çalışmalarını elbirliğiyle devam ettiriyorlar. Katkısı olan ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler…

/Remzi KOZAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder