19 Ocak 2014 Pazar

Operada Menemen...

Başlık, sahne sanatlarıyla biraz ilgilenenlere bile eminim hemen "Operadaki Hayalet"i çağrıştırdı. Gazeteciliği ve dedektifliği de olan Fransız yazar Gaston Louis Alfred Leroux'ün yazdığı, İngiliz besteci Andrew Lloyd Webber‘in müzikalleştirdiği ve pek çok kez filminin de yapıldığı efsanevi Operadaki Hayalet...

Atatürk Kültür Merkezi'nin giriş katına en üst kattaki restaurantın menü tahtası yerleştirilmiş. Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatrolarının temsillerinin sahnelendiği, yanı sıra çok sayıda kültürel organizasyonun gerçekleştirildiği, piyano şeklindeki mimarisiyle şehre dışarıdan gelenlerin bile ilgisini çeken AKM'nin giriş katına.

Şu günlerde binaya çıkan geniş merdivenlerinin sol tarafında, Puccini'nin ünlü operası Madam Butterfly'ın o gerçekten göze hitap eden devasa afişi duruyor. Sağ tarafta ise İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun sahnelediği "Herkesin Bildiği Sırlar" oyunundan enstantaneler... eğer son gördüğümden bu yana oyun değişti ise bir başka oyundan kareler... Merdivenleri tamamlayıp geniş, ağır kapıdan içeri girer girmez ise sitemize haber de olan menü tahtası... Madam Butterfly'ın gözyaşı döken afişinden sonra size "hoş geldin" diyen, lahanalı, sarmalı, yoğurtlu tabela...

Hepimiz biliyoruz. AKM'nin en üst katında muhteşem deniz manzarasıyla güzel bir restaurant var. AKM'de görev yapan personelin yanı sıra Samsunlulara da hizmet veren bir restaurant. Eminim işletmeci, temsilleri izlemeye gelenlerin ilgisini çekmek, müşteri sayısını artırmak amacıyla hemen girişe yerleştirmiş menü tahtasını! Bu tahtalara alışkınız. Çiftlik caddesi boydan boya bunlarla dolu. Yan yana sıralanmış kebapçıların, lahmacuncuların lokantaların önleri rengarenk, hatta kimi, şöyle elinde kepçesiyle bir aşçıbaşının elinde daha da afili menü tahtalarından geçilmiyor. Ama hiçbirinin üzerinde "Kültür Merkezi" yazmıyor. Hele "Atatürk Kültür Merkezi" hiç yazmıyor.

Şimdi manzarayı bir kez daha gözümüzün önüne getirelim.

AKM'nin merdivenlerinden çıkıyoruz. Sol tarafta ağlayan Madam Butterfly'ı, sağ tarafta o gün sahnelenen oyundan birkaç kareyi geçiyoruz. Temsil günleri protokol kapısı olarak (evet ya, üstelik o kapı protokol kapısı) kullanılan geniş kapıyı açıyoruz, temsil salonlarına çıkan merdivenlerin dibinde hiç de küçük sayılmayacak bir tahtayla burunburuna geliyoruz. Günün menüsü:

Mercimek çorba
Lahana sarma
Spagetti makarna
Yoğurt
Sabah kahvaltısı verildiği notu ('de' eki yanlış kullanılmış)
Ve... özel olarak tahtaya yapıştırılmış bir kağıt üzerinde yöremizin yemeğinin duyurusu:

RESTAURANTIMIZDA MEŞHUR ÇAKALLI MENEMENİ YAPILMAKTADIR...

Madam Butterfly belki de operadaki bu menemen yüzünden ağlıyordur...

/İlknur YAMAK
19.01.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder