17 Ocak 2014 Cuma

Basın İlan Kurumu’nun Gerçek Görevi




Canik, Samsun


Samsun Basın İlan Kurumuna bir sabah ansızın kurulan Mustafa Bayraktar. Çok enteresan bir kişiliğe sahip. Bilindiği gibi Samsun’da birkaç ay önce Basın ilan Kurumu kuruldu. Özellikle yerel basın için önemli bir kurum. Çünkü yerel gazetelerin en önemli gelir kaynaklarından biri aldığı resmi ilanlar. Samsun’a Basın İlan Kurumu kurulana kadar, yerel gazetelere Valilik aracılığıyla yine resmi ilanları alıyordu ama paraların tahsilinde zaman bakımından sıkıntılar yaşanıyordu. Şimdi resmi ilan yayınlanır yayınlanmaz gazeteler parasını alıyor ama Basın İlan Kurumu paranın bir kısmını kesiyor.

Buraya kadar her şey normal ancak örneğini pek görmediğimiz Trabzon Akşam Gazetesinden Samsun Basın İlan Kurumuna bir sabah ansızın kurulan Mustafa Bayraktar.  Çok enteresan bir kişiliğe sahip. Son zamanlarda sürekli gazetelerde, internet medyasında. Devamlı açıklama yapıyor. Devamlı konuşuyor. Peki, ne zaman işini yapıyor? Gerçekten onu anlamıyoruz. Ama çok iyi biliyoruz ki yerel basının can damarı resmi ilanlar onun tek gücü.

Sayın Bayraktar, Bir gün çeyiz yapan bayanları aşağılıyor, diğer bir gün biz buna müsaade etmeyiz diyor, daha ertesi gün şunu yapacağız, bunu yapacağız diyor. Samsun’u hiç tanımadığından olsa gerek habire sallıyor da sallıyor. Bu şehirde gazetelerin ne zorlukla çıktığını bilmiyor çünkü kendisi holding gazetesinden gelen biri.

Bu şehirde kağıt parası için, kalıp parası için çekilen sıkıntıları bilmiyor. Gazete sahiplerinin vergi, sigorta, kira, elektrik, baskı, maaş, dağıtım için verdikleri mücadeleyi anlasa… Muhabirlerin ne zorluklarla haber yaptıklarını bir öğrense…

Daha doğrusu Samsun’u ve Samsun’da ayakta kalmanın ne kadar zor olduğunu bir bilebilse…. İşte o zaman aşağıda alıntıladığımız Basın İlan Kurumu’nun resmi görevlerini yerine getirecek. Yani susacak, işini yapacak.

İşte Basın İlan Kurumu’nun Resmi Gazete’de yayınlanan kanunla belirlenmiş görevleri:

‘Genel Hükümler
Kuruluş
Madde 1 - Bu kanun hükümlerine göre idare edilmek üzere Basın İlân Kurumu teşkil edilir.
Kurum, kamu tüzel kişiliğini haizdir.
Görevleri
Madde 2 - Basın İlân Kurumu'nun görevleri şunlardır:
1. Resmî ilânların mevkûtelerde (gazetelerde) yayınlanmasında aracı olmak,
2. Kurum'un idaresine iştirak eden mevkûtelere, basın dernek ve sendikalarına en çok beş yıl vâde ile kredi açmak,
3. Yönetmelikte tespit edilecek, basında fikren veya bedenen çalışanlar gibi basın mensuplarına, vâdesi iki yılı geçmemek üzere borç para vermek,
4. Basının her türlü ihtiyaçlarını temin etmek (makine, kâğıt, mürekkep gibi).
5. Yönetmelikte tespit edilecek basın mensupları ile bunlardan çalışamaz durumda olanlardan yardıma muhtaç bulunanlara ve ölenlerin ailelerine yardım etmek,
6. Yukarıdaki bendde yazılı olanlar için diğer her türlü sosyal teşebbüslerde bulunmak,
7. Bu kanunla kendisine verilen diğer görevleri ifa etmek.
Kurum bu görevlerini yerine getirmek için gerekli ticari ve sosyal faaliyetlerde bulunur. Bu maksatla ayrıca lüzumlu teşekkül ve müesseseler kurabilir. Kurum, gayrimenkul iktisabına ve türlü temlikî tasarruflarda bulunmaya, ipotek almaya ve vermeye ehildir.
Merkez ve Şubeler
Madde 3 - Kurum'un merkezi İstanbul'dur.
Ankara, İstanbul ve İzmir ile lüzum görülen diğer yerlerde birer şube açılır.’

Umarız Sayın Bayraktar, asli görevini bilir ve gereğini yerine getirir.

Umarız Basın İlan Kurumu asli görevleriyle Samsun basınına çok katkılar sağlar.
 /Tevfik DEMİR
 26 Aralık 2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder