21 Ocak 2014 Salı

Hayır, Sayın Başkan, Samsun Büyümedi

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, bir dost davetinde, “Samsun son on yılda yirmi kat büyüdü, önümüzdeki on yıl içinde de her alanda şu andakinden yirmi kat daha fazla büyüyecek. Buna bütün kalbimle inanıyorum” demiş.

Hayır; Sayın Başkan; Samsun geçen on yılda yirmi kat büyümedi. Hatta on kat, beş kat, üç kat bile büyümedi. Bu kentte yaşayan birisi olarak; Samsun’un büyümesini, ileriye gitmesini, tüm rakiplerini geride bırakarak ülkenin parlayan yıldızı olmasını çok isterdim. Ama olmadı Sayın Başkan, olmadı, Samsun büyümedi. Hatta birçok alanda geriye gitti. 

Siyasi söylemlerin Samsun’u ile resmi rakamların Samsun’u farklı görüntü veriyor. “İllerarası Sosyo-Ekonomik Kalkınmışlık Sıralamasını” gösterir iki rapor var elimizde. İlki 203 yılına ait ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yapılmış. Samsun 32. sırada. İkinci rapor ise 2011 yılına ait. Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanmış. Konu aynı. Samsun bu raporda 33.sırada.  

Sayın Başkan; ortada ileriye giden bir Samsun yok. İnşaat malzemesi teknolojilerindeki müthiş gelişim ve değişen mimarlık anlayışının getirdiği “çehresi değişen”,  başka bir ifadeyle makyajı tazelenen ve görünümü güzelleşen bir Samsun var. Güzellik, gelişme değildir. Gelişme sanayidir, gelişme üretimdir, gelişme ticarettir. Ve ne yazık ki, o alandaki rakamlar sizi doğrulamamaktadır.

Bir sahne hatırlarım Sayın Başkan. Tarih: 1 Mayıs 2004. Yer: Büyük Samsun Oteli Balo Salonu. İkinci Samsun Kent Kurultayı yapılıyor. Siz kürsüde konuşuyorsunuz. Ben de lobide Sayın Mustafa Demir, Sayın Fuat Köktaş, Sayın Mazhar Başoğlu ve Sayın İsmail Başaran’la ayaküstü sohbet ediyoruz. Bir ara sizin “ Altı ay sonra ilk gemi denize inecek” sözleriniz çarpıyor kulağıma. Şaşırıyorum. Olacak şey değil. “Yanlış mı duydum” diye soruyorum. Doğru duymuşum. Ses kayıtları Sam-Sev’in arşivlerinde, CD’lerde. Ortada gemi yok; tersane yok. Kesilmiş binlerce yetişmiş çam ağacı ve kullanılmayan rıhtımla mendirek inşaatı için denize atılmış trilyonlar.

Sayın Başkan; sağlam bir mantığınız, düzgün bir belagatiniz var ama zaman zaman “belagat şehveti” sizi de yakalıyor sanırım. Geçenlerde “söz namustur” demişsiniz. “Hafıza-i beşer nisyanla malul olsa” da arşivler ortada duruyor ve araştırmacılara açık. Hasımlarınıza attığınız ok bir bumerang gibi döner ve en fazla sizi yaralayabilir. Çünkü siz on beş yıldır mikrofonların ve kameraların karşısındasınız. İnsanlar unutsa da arşivler unutmaz.

Samsun geçen on yılda 20 katı bırakın Sayın Başkan, on kat, beş kat, hatta üç kat bile büyümedi. Geçmiş dürüstçe masaya yatırılmadığı sürece; gelecek on yılda da bırakın yirmi katı, on kat, beş kat hatta üç kat bile büyümeyecektir.

Samsun’un dünü ve bugünüyle, kısacası Samsun gerçeğiyle ilgili detaylı rakamlar sizin elinizin altında da bizim elimizin altında da var. İsterseniz ve gerekirse onları da yatırırız masaya ve tartışırız Sayın Başkan. Ama bilin ki rakamlar sizi doğrulamaz. Keşke doğrulasa. Keşke sizin söyledikleriniz doğru benim yazdıklarım yanlış çıksa. Üzülmem sevinirim. Söz konusu Samsun olunca; yanılmaya hazırım. Ama ne yazık ki devletin resmi rakamları, sizin rakamları sizin siyasi söylemlerinizi doğrulamıyor.

/Osman KARA
21.01.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder