17 Ocak 2014 Cuma

Güneşin Doğduğu Ülke

Samsun, güneşin doğduğu yer olarak biliniyor. Hatta bunun için slogan yarışması da düzenlenmişti. Marka Yolculuğu Ofisi tarafından projelendirilen ve AB ile birlikte Samsun İl Özel İdaresi tarafından da maddi olarak desteklenen  “Samsun Şehri’nin Marka Yolculuğu Projesi” ile “Güneş’in Doğduğu Şehir” sloganı seçilmişti.

Bu sloganın; “Atatürk’ün Samsun’a çıkışı”, “Kurtuluş Mücadelesi’nin başlangıcı”, “Karanlık günlerin sonu, aydınlık günlerin başlangıcı”, “Halkın uyanışı”, “Halkın milli birlik ve beraberliğinin sağlandığı yer”, “Milli Mücadelenin doğum yeri”ni ifade ettiği açıklanmıştı.

Aradan birkaç ay geçince “Güneşin Doğduğu Şehir” sloganını Kars ve Iğdır illerinin de kullandığı ortaya çıkmıştı. Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı nedeniyle  “Güneşin Doğduğu Şehir” sloganı kuşkusuz Samsun’a yakışıyor. Sloganı iki il daha kullandığına göre alıntı mı yapıldı, çalıntı mı yapıldı orasını bilemem.

Diyelim ki güneşin doğduğu şehir Samsun! Güneşin ilk doğduğu ülke neresi olabilir? Dünyada her sabah ilk ezan nerede okunuyor olabilir? Güneş ilk olarak doğudan doğar ve batıdan batar. Bu sebeple gün doğumu ilk olarak en doğudan başlar ve ilk ezan en doğuda okunur. Bu durumda güneşin ilk doğduğu ülke Japonya oluyor. Japonya’nın Kamçatka bölgesindeki camide ise her sabah ilk ezan okunuyor.

İşte en doğuda Japonya’da bulunan Kamçatya bölgesine camii yaptıran kişi Mustafa Kemal Atatürk’tür. 1931 yılında kendisini ziyarete gelen Japon Elçisi Torijori Yamada Atatürk’ten Japonya’da bir cami yaptırmasını istemiş ve Atatürk bu teklifi kabul etmiştir. 1931 yılında inşa ettirilen bu caminin tüm masraflarını Mustafa Kemal Atatürk karşılamıştır. Her sabah ezanın ilk okunduğu bu camiyi bizzat M. Kemal Atatürk inşa ettirmiştir.

/Cemil CİĞERİM
17.01.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder