17 Ocak 2014 Cuma

Samsun Kendi Markasını Kendi Oluşturuyor; 'Sağlık'..



Kentlerin gelişim süreçlerinde hiç kuşkusuz sahip oldukları özellikler lokomotif oluyor.  Ve artık her bir kent veya bölgenin çekim merkezi olmak için kıyasıya rekabet ettiği günümüzde Samsun önemli bir avantaj yakalamış durumda.

Bu avantajı Sağlık Bakanlığının Samsun'u Türkiye'nin Sağlık Kentleri içersine alması ilin yol haritasını bu yönde çizmesindendir.  Bu zamana kadar Samsun sanayi şehri olacak dendi. Ardından buna turizm eklendi, sonra tarım dendi. Yetmedi başka sektörler dile getirildi ama hiç biri Sağlık Yatırımları kadar ön plana çıkmadı ve gerçekleşmedi.

İşte bu yüzden Sağlık Bakanlığı’nın projesini önemsemek gerek Samsun Sağlık Turizmi çatışı altında çok daha çabuk ve hızlı biçimde gelişebilir.  Sektöre yoğunlaşan yatırımlarda bunu açıkça ortaya koyuyor. İşte şimdi son olarak Medicana Hastanesi 50 milyon dolarlık yatırım 800 istihdam sağlayacak.  Açıklamalara göre hastane bölge ülkelerine de sağlık hizmeti sunacak.

Bu da gösteriyor ki Samsun artık sağlık sektöründe kat ettiği mesafe ile çok yakın bir gelecekte uluslararası alanda bir sağlık kenti olacak. Ben tüm özellikleriyle markalaşan bir şehir duymadım. Hepsinin önüne çıkan bir lokomotif gücü mutlaka var.

Ama bu doğa veya tarihsel doku ile olmuyor. Zaten öyle olsaydı her taraf marka şehirden geçilmezdi. İşte bu yüzdendir ki şimdi Sağlık Bakanlığının Sağlık Kentleri Projesi ile önemli bir avantaj yakalamış durumdayız.

Samsun Sağlık 'ta marka olmayı gerçekten hak eden bir kent.  Bunun temeli de yine yıllar önceden Samsunlu sanayiciler tarafından atılmış.  Yıllardır irili ufaklı yüzün üzerinde firması, binlerce çeşit cerrahi alet üretimiyle uluslararası pazarda etkin bir biçimde vardı.

Şimdi buna gerçekleşen son yatırımlar ile sektörün diğer ayağını da eklemiş oldu. Artık net biçimde görünüyor ki;  sağlık sektörü Samsun için bir çekim merkezi olacak.

Sağlık turizmi ile yurt içinden ve dışından insanları kendisine çekmeye başlayacak.  Bu da daha fazla ekonomik büyümeyi ve kent yaşayanlarına daha yüksek yaşam standartı sunma yanında; Samsun'da neyi markalaştırmalı sorusuna da yanıtı getirmiş olacak.
/Salim SÜRMELİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder