21 Ocak 2014 Salı

Sağlık Turizmi Ve Samsun

Sağlık turizmi, sağlık bakım hizmeti almak için başka bir ülkeye seyahat etmek olarak tanımlanmaktadır. Hastalar, kendi ülkelerinde istedikleri tedavinin yapılamaması, sunulan tedavilerin maliyetinin yüksek olması, hizmet almak için uzun süre beklemeleri gerekmesi gibi nedenlerle farklı ülkelerden sağlık hizmeti almaktadır. Bu durum ise sağlık turizminin evrenselliğini ön plana çıkarmaktadır. Bu evrensellik ülkeler arasında turist akışının sağlanmasıyla daha fazla hız kazanmıştır.

Türkiye, alternatif turizm olanakları açısından zengin kaynaklara sahip bir ülkedir. Sağlık turizmi, Türkiye açısından kesinlikle değerlendirilmesi gereken alternatif turizm kaynaklarından birisi olarak gösterilmektedir. Sağlık turizmi, geniş bir kavram olmakla birlikte birçok kaynakta termal turizm ve tedavi amaçlı turizm olarak iki önemli alt kategoriye ayrılarak değerlendirilir. Tedavi amaçlı sağlık turizmi, insanların hastane hizmetlerinden yararlanmak üzere gerçekleştirdikleri yurtdışı seyahatlerini tanımlar. Refah artışı ile birlikte yaşanan sağlık harcamalarındaki artışa, sosyal güvenlik sistemlerinde yaşanan sorunlar eklenince; Batılı ülkelerde yaşayanlar, kamu sağlığı hizmetlerinde görülen yetenekli sağlık personeli eksikliği, kaliteli sağlık hizmetlerine ulaşım problemleri, uzun bekleme listeleri, artan maliyetler gibi problemlerle karşılaşmaya başladılar. Sağlık hizmetleri ile turizm sektöründe oluşan yeni fırsatlar ise tedavi amaçlı sağlık turizminin, alternatifler arasına girmesini sağlamıştır.

Dünyada sağlık ve termal turizmdeki gelişmelere paralel olarak çok sayıda tesis açılmakta, aynı zamanda tedavi olmak ya da tıp teknolojisinin getirdiği yeniliklerden faydalanmak isteyen genel nüfusa da hitap etmektedir. Termal turizm rehabilitasyon hizmetlerini kapsadığı gibi tedavi amaçlı sağlık turizmi de zorunluluk gerektirmeyen ya da görece zorunlu sağlık hizmetlerini de kapsamaktadır.

Sağlık turizmi klimatizm (temiz havadan yararlanma), termalizm (kaplıca) ve üvalizm (meyve-sebze kür tedavisi) gibi belirtilen biçimlerin ortaya çıkışına da yol açmıştır ve bunlara ek olarak daha çok tedavi ve cerrahi müdahale amaçlı seyahatleri vurgulayan medikal turizm de son dönemlerde sağlık turizminin önemli bir unsuru olarak turizm literatürüne girmiştir.

Son yıllarda sağlık turizminde SPA ile yaşlı ve engellilerin bakımını amaçlayan seyahatler de sağlık turizminin yeni bir türü olarak turizm faaliyetlerinde yerini almaya başlamıştır.

Sağlık turizmi 3 ana başlık altında toplanabilir.

1. Sağlık-güzellik turizmi: spa, ekoturizm, doğal turizm, kitle turizmi, bireysel tedaviler ve tanımlayıcı tedavi

2. Tedavi: elektif cerrahi, plastik cerrahi, eklem replasmanı,

3. Rehabilitasyon: diyaliz ilave programlar, yaşlı bakımı

Samsun sahip olduğu tıbbi olanaklar ve konaklama olanaklar birlikte düşünüldüğünde neden Türkiye’nin sağlık üssü olmasın?

/Yetkin BULUT
21.01.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder