17 Ocak 2014 Cuma

Kavaklı Olmak Ayrıcalık Gibi.


Kavak, Samsun (Fotoğraf: Çetin KOŞAR) 

Samsun'un Kavak İlçesi'ni hepimiz biliriz. Aslında çok gelişmiş bir ilçe de değildir ilk bakışta.. Aslında ilçenin içine girdiğinde de 'görüntü çok farklı değildir'. Kavak yaklaşık 5 bin nüfuslu bir ilçe, ne olur buranın gücünden filan gibi sözler de söyleyebilirsiniz..Kendine faydası yok gibi de düşünebilirsiniz.. İşsizlik hat safhada da diyebilirsiniz, çok göç veriyor da.. Ama 'tiridiyle de ünlü olan Kavak'ta 'kazın ayağı öyle değil'.

Kavak, belki merkezinde öyle 'görkemli bir görüntüye sahip değil' ama, 'lobisiyle, bulunduğu yerdeki etkinliğiyle' Kavaklılar için aynı şeyi söyleyemezsin.. Kavak'ın neredeyse her köyünün bir derneği var. O köy dernekleri şimdi Kavak Köy Dernekleri Federasyon çatısı altında toplandı.. Yani belki de Samsun'un en örgütlü ilçelerinin başında geliyor. Samsun'un Kavak'ın dışındaki ilçeleri, ya öne çıkan işadamı ve siyasetçisiyle tanırsın ama iş Kavak'a gelince, karşına 'yüzlerce üyesi bulunan' dernekler çıkar.

Bugüne kadar meslek hayatımda, tek tük, diğer ilçelerin köy dernekleriyle karşılaştım diyebilirim. Ama son üç ayda çeşitli nedenlerden dolayı Kavaklıların dernek yöneticileriyle bir araya geldim.. İlkadım İlçesi'nde belediye başkanlığı seçimlerinde 'birliktelik yapan' Kavaklılar, Necattin Demirtaş'ı makama oturturken, iktidar partisine de önemli bir mesaj vermişti. Şimdi de genel seçimlere 'aday çıkaracaklarının ve kendilerinin hesaba konulması mesajını' veriyorlar; açıktan açığa..

Kavaklıların ilginç bir özelliği var. Kendi deyişleriyle, bir Kavaklı, bir iş yerinde beş yıl çalışırsa, patronluğa yaklaştı demektir. Hemen hemen her Kavaklı mutlaka bir ev sahibidir. Köydeki ile iki veya üç. Gebze ile Samsun'da yoğun olarak yaşayan Kavaklıların dün de yeni bir oluşumuyla bir araya geldim. KASİEM (Kavak Sanayici İşadamları Esnaf ve Meslek Grupları Derneği).

Başkan Murat Başaran, iddialı. Diyor ki; "Artık Kavaklılar her alanda olacak. Bu diğer derneklere alternatif değil. Kendi ekonomik gücümüzü bir araya getirmek için toplayıcı bir hareket".. Yani bundan böyle siyasetin dışında Kavaklı işadamlarının ortak yatırımlarını görecek gibiyiz..  Öyle bir çalışma yapıları var ki; Kavaklı işadamlarından bir yere gelmiş olanları 'yeni yatırımlara yönlendirecekler', Samsun'a katkı sağlayacaklar ve 120 bini bulan 'oy potansiyellerini de' en iyi şekilde kullanacaklar.

Kavaklılar, ilk kez 'siyasette güç birliklerini ortaya koydular', başardılar. Ekonomide güç birliklerindeki iddiaları 'daha güçlü olacağı' kanısına vardım. Sanayici ve İşadamlarıyla 'Samsun'daki güçlerini pekiştirmek isteyen Kavaklılar' bu çalışmanın neden ihtiyaç olduğunu da şöyle vurguluyor: "Biz çok çile çektik, Samsun'a ilk geldiğimizde. Her işte çalıştık. Ama çabaladık işadamı olduk. Şimdi bizden sonra gelen gençlere önder olacağız. Onlar bizim çektiklerimizi çekmesin". Müthiş değil mi?..

Hele ki yatırımlarını 'ilçelerine de yapacaklarını söylemeleri' kalkınmada diğer ilçelere de örnek olacak gibi. Bundan böyle KASİEM'i Samsun'un her alanında göreceğimizden eminim.  Samsun'da bir çok işadamı derneğinde görmediğim heyecanı gördüm onlarda. Vizyonlarını da büyük tutmuşlar, beş katlı bir bina tutmuşlar. Halkla ilişkilerden AR-GE'sine kadar her şeyleri de düşünmüşler.. Kan bankası bile kuruyorlar. Belki önder olurlar da siyasileri, işadamı derneklerini, odaları, bürokrasiyi ve diğer ilçeleri 'harekete geçirirler'...

İhtiyacı var Samsun'un böyle girişimcilere..

Başarılar diliyorum..
/A.Yener CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder