20 Ocak 2014 Pazartesi

Samsun'a Prestij Katıyor


Ladik Ovası ve Akdağ, Ladik/SAMSUN

Ladik Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi, Samsun'a prestij katıyor. Samsun İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla hayata geçen Akdağ Kayak Merkezi, kış turizminin bölgedeki yeni gözdesi.

Ladik Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi, 1996'lardan beri çim ve kar kayağı için dillendirilen ve gündemden düşmeyen bir projeydi. Ancak, 2005 yılında yapılan çalışmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, Kış Sporları ve Turizm Merkezi ilan edildi.

Telesiyejin başladığı nokta bin 400 metreye en üst nokta da 1800 metreye ulaşıyor. Kayak merkezinde 16 direkten oluşan 1350 metre uzunluğunda bir telesiyej uzunluğu var. Telesiyejler, 2'li sandalyeyle oturmalı şekilde kayak severlere yada zirveye tırmanmak isteyenlere hizmet veriyor.

Pazar günü Akdağ Kayak Merkezi'ndeydim. Yukarıdaki teknik bilgilere gözlemleri eklersek, telesiyej uzunluğu her ne kadar 1350 metreyse de pist uzunluğu sağlı sollu kaymak suretiyle çok sayıda kişinin kayak yapmasına uygun. Bir baba ile 5 yaşlarındaki küçük bir çocuğun kayma mücadelesi insanın içini ısıtan bir tabloydu. Akdağ'da Pazar günü, herkesin yüzü gülüyordu, herkes mutluydu. Bir günde bin 200'ün üzerinde insanın sadece telesiyeji kullandığını öğrenince, bu tesise duyulan ihtiyacın haklılığını bir kez daha yaşayarak anladım.

Ladik Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi, Samsun'a prestij katacak önemli turizm projesi. Telesiyej İl Özel İdaresi'nce, 9 odalı motel ve kafeterya Türkiye Kayak Federasyonu tarafından işletiliyor.

Orta Karadeniz Bölgesi'ne en yakın kayak merkezi Erzurum Palandöken ve Ilgaz. Bu bölgede Akdağ dışında başka kayak merkezi yok. Bu gerçekten hareketle Akdağ'ın kıymetini iyi bilip, iyi pazarlamak durumundayız. Yeni bir tesise bu kadar yoğun ilginin yetkilileri de heyecanlandıracağı diğer gerçek.

Akdağ, 1996'lardan beri çim ve kar kayağı alternatifli planlanmıştı. Şimdi de bu yönde çalışmalar sürüyor. Kayak turizminde önemli bir aşamaya geldik. Akdağ'da yapılacak yeni tesisler ve sosyal donatılarla bölge 12 ay turizm sektörüne hizmet verebilir hale gelecektir. Hatta bir dostum, Samsunlu bir işadamının Akdağ'da otel inşa etmeyi planladığını söyledi.

Pazar günkü o manzarayı görüp, bakir bu alanda yatırım yapmayı istememek yanlış olurdu. Afyon ve Samsunlu işadamlarının Termal Turizmi'ne dönük otel çalışmalarını biliyoruz. Ağır aksak da gitse, soncun olumlu hale geleceğine eminim.

Kayak Merkezi'nin aktif hale gelmesiyle, şimdi yeni girişimcilerin taleplerine şaşırmamak lazım, önayak olup, doğru projelere yönlendirmeliyiz. Üzerinde çok konuşulmasına rağmen bir arpa boyu yol alınmayan Akdağ projesini gerçekleştirenler bunu da başaracaktır.
/Mustafa ÇAKIR
12 Ocak 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder