28 Ocak 2014 Salı

Samsun’un Gerçek İşsizlik Oranları

Samsun’da hükümetin resmi rakamlarına göre işsizlik oranlarını,  Saathane ve Cumhuriyet Meydanları ile Mecidiye ve Çiftlik Caddelerinde başıboş gezen insan yoğunluğu teyit etmektedir. İşsizlik oranlarında kullanılan metoroloji,  Uluslar arası Emek Örgütünün hesaplama sistemidir. Buna göre öncelikle işsizlerin son 3 aylık süre içinde işsiz olduğunu ilgili kurumlara bildirmesi gerekir. Öncelikle Avrupa’da dahi tam anlamı ile oturmayan bu sistemin varlığından ülkemizde kaç kişinin haberdar olduğunu da sorgulamak gerekir.

İş bulma ümidini kesmiş insanların son 3 ayda iş aramaktan vazgeçmeleri, işsizlik oranlarında belirleyici bir faktördür. Mevsimsel işçilikler de buna dahildir. Dolaysıyla ortaya çıkan rakamların sağlıklı olduğu ve reel işsizlik oranlarını ifade ettiği kesinlikle söylenemez. Bu çerçevede enflasyon oranları verilerinin de gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıkmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu işsizlik oranlarını açıklarken, işsiz olan insanların 3 ay içindeki iş başvurusunu baz almaktadır. Yani işsiz olduğunu beyan etmeyen ilgili kuruluşlara bildirmeyen kişiler işsiz olarak kabul edilmiyor ve çalışan olarak oranlara dahil ediliyor.

Üstelik TÜİK iş bulamayan kişileri İşten umudunu kesmiş kişiler olarak nitelendiriyor. Yani ülkede o kadar çok istihdam sahaları oluşmuş ki, bu insanlar iş beğenmiyor ve ekmek kapılarını kendi kendilerine yüzlerine kapatıyorlar. Bölgemizde fındık işçileri, çay toplayanlar, sebze ve meyve toplayan işçilerde kısa süreli işlerde çalıştıkları halde işsizlik oranlarında menfi olarak yer almamaktadırlar.

TÜİK dışında işsizlik oranlarını açıklayan ikinci kuruluş (İŞKUR) Türkiye İş Kurumu’dur. Bu iki devlet kurumunun rakamları kesinlikle birbirini teyit etmezler.Çünkü İŞKUR’un rakamları tamamen kayıtlı işsizlerin oluşturduğu reel rakamlardır. TÜİK işsiz sayısını anketler ile ortaya çıkarmakta iken İŞKUR’un açıkladığı rakamlar gerçek işsizleri tespit ederek ortaya koyar. Ayrıca iki kurumun işsizlik tanımlamalarında da fark vardır.

Hükümetimiz ise Avrupa’da özellikle Euro bölgelerindeki yüksek işsizlik oranları ile Türkiye’yi mukayese ederek başarılı oldukları şeklinde açıklama yapmaktadırlar. Oysa ifade edilen işsizlik oranlarının iki ile çarpılması gerekir ki, bu oranlarda yaklaşık % 20’lere tekabül etmektedir.

Bugünkü profil ile Samsun’da Kirazlık’dan  Çarşamba’ya, Atakum’dan Bafra sınırlarına kadar en az 200-300 işçi çalıştıran tesisler olmadığına ve bugünkü tablo ile olamayacağına göre, Mecidiye ve Çiftlik caddelerimizi günde en az 20 kez boydan boya turlayan insanlarımızın sayılarında bir düşüş kaydedilemeyecektir. Resmi kaynakların açıklamalarının gerçek olmadığını sokaklar zaten yeterince gözler önüne sermektedir. Siyasi  rant adına bu kentin insanlarına seçim arefelerinde yerine getirilemeyecek taahhütlerde bulunulmamalıdır.

Belediye başkanlığı seçimlerinin hızla yaklaştığı şu günlerde yine bildik senaryolar ortaya konmakta ve kaynağı belli olmayan yatırımlar ile sözde istihdam kaynaklarının yaratılabileceği şeklinde açıklamalar yapılmaktadır. Bu tür açıklamaların dışında, kentin muhtelif sorunlarındaki anlaşmazlıklar üzerinden prim elde etmek gibi bir anlayış ile muhalif olan grupları yanlarına almak isteyen zihniyetler, kentimizdeki kronik anlaşmazlıkların çözümlenmesine darbe vuracaktır.

TÜİK ve İŞKUR gibi kurumların reel olmayan işsizlik oranları ile ilgili tespitlerine, Samsun’un kanaat önderleri olarak yeni bir sistem oluşturmalı,  Samsun’daki gerçek işsizleri tespit ederek, siyasilerimizden ve işadamlarımızdan hizmet üreten AVM’ler yerine, sanayi tesislerinin sayılarının artırılmasına yönelik talepler dile getirilmelidir. Aksi takdirde yine devlet kurumlarının kendi aralarında dahi uzlaşamadığı işsizlik oranlarındaki bir iki puanlık düşüş ile ağzımıza bir parmak bal sürülmüş olacaktır. Oysa aslında ağzımıza sürülen bal değil uçup giden hava kabarcıklarıdır.

/Süleyman SALUR
28 Ocak 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder