18 Ocak 2014 Cumartesi

Belli Ki Emniyet Müdürü Samsun'u İyi Tahlil Etmiş..

Samsun'un yeni Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, göreve  başlar başlamaz, öncelikli işimiş asayiş diyerek, doğru bir tespitle işe başladı.. Daha önce göreve başlayan eski emniyet müdürlerinin ilk açıklamalarına hep dikkat etmişimdir.. Mesela daha önce görev yapmış eski bir Emniyet Müdürü, 'Samsun sakin bir şehir çok önemli asayiş sorunu yok' demiş, ama adliye önünde  DTP'nin son genel başkanı Ahmet Türk'e atılan bir yumruk, merkeze alınmasına yol açmıştı..

Samsun bir ara gasp ve hırsızlık olayında öyle bir tavan yapmışt ki; üçüncü sayfa haberlerinde 'rekora koşuyordu'.. Kadına şiddet olayları, okul önlerinde bıçaklanma vakaları 'ardı ardına yaşanırken', emniyet kemeri ve alkol kontrolüyle anılan bir kentte olduk yakın zamana kadar.. Nitekim, geçtiğimiz ay göz göre göre trafik kazalarına da şahit olduk.. Dere ıslahları nedeniyle yapılan koordinesiz çalışmalar, trafik keşmekeşine yol açınca, biri çocuk ikisi üniversite öğrencisi üç kişi bir kaç gün arayla trafik kazasında yaşamını yitirdi.. Yani asayiş berkemal ise, 'kent kontrol altındadır'..

Polisin olay sonrası 'şüpheliyi yakalaması başarıdır' ancak, önleyici hizmet yani suçun önlenmesi daha büyük başarıdır.. Polisin 'asayiş uygulamaları' bazen 'aranan şahısların üzerinde bıçak ya da ateşli silah bulunmasından' daha da önemlidir.. Çünkü 'polisin gövde gösterisi' yapması, biz buradayız diyerek cadde ve sokaklarda gezmesi, 'suça yönelik kişiler üzerinde caydırıcı etki oluşturabilir'.. O nedenle Samsun Emniyet Müdürü Vedat Yavuz'un 'önceliğimiz asayiş' açıklamasını ve sonrasındaki bıçak taraması uygulamasına katılıyorum.. Bu biraz da Emniyet Müdürü Yavuz'un, geçmişteki görevi olan istihbaratçılığının 'yansıması gibi'..

Belli ki, Samsun'a ataması yapıldıktan sonra belli bir araştırma içinde olmuş.. Samsun'un suç haritasıyla da ilgilenmiş.. Okul önlerinde yaşanan olumsuz olaylar konusunda bilgi sahibi.. Ve ben bir ilk tespitimi daha söylemek istiyorum.. Adliye ve Emniyet muhabirleriyle yaptığı ilk görüşmede 'Önceliğimiz asayiş' diyerek açıklama yapması da 'kararlığını gösteriyor'.. Gazeteciler aracılığıyla kamuoyuna vermek istediği mesaj da 'Suça yönelik kişilere' gözdağı niteliğinde.. Bilinç altına gönderdiği mesajın hemen sonrasında da 'okul önlerinde' polisin nefesini hissetirmesi olumlu.. O görüşme anını bile iyi değerlendirdiğini düşünüyorum açıkçası..

Yani basının ziyaretini fırsat bilip, kamuoyu 'suçla mücadele için vatandaşlardan da destek istemesi' Samsun'da polis-vatandaş ve basın açısından yeni bir süreç olabilir.. Umarım basını 'sokaktaki gözleri gibi görür' ve 'üçüncü sayfa haberlerinden arınmış bir kent' için Samsun basınını köstek değil, teşkilatına destek olarak algılar.. Bunu zaman gösterecek.. Samsun Emniyet Müdürü Vedat Yavuz'a başarılar diliyorum..

/A.Yener CABBAR
18 Ocak 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder