21 Ocak 2014 Salı

İki Buçuk Yıldır Saathane Esnafına Adeta Zulüm Yapılıyordu

Saathane platformu (Esnaflar, çalışanlar ve mülk sahipleri temsil heyeti)  14 Ocak Salı günü Ticaret ve Sanayi Odamız Meclis salonunda bir basın toplantısı yaparak Saathane imar planıyla ilgili iki yargı kararını medya vasıtasıyla Samsun kamuoyuna ilettiler. Seyahatte olduğum için basın toplantısına ait bilgileri bir gün sonraki Samsun medyasının internet bölümlerinden izledim. Basın toplantısındaki esnaf temsilcilerinin bazı söylemlerini sizlerle paylaştıktan sonra ilgili yargı kararlarına değineceğim.

- Ta işin başından bu yana  iki buçuk yıldır Büyükşehir Belediyemizin en yetkili ağızları ‘ Bu hafta yıkıma başlayacağız. Bu sefer iş tamam, bu mezbelelik ortadan kalkacak. Bu teneke mahallesi gibi çarşıyı kaldıracağız.’ gibi söylemlerle bütün çarşı esnafının morallerini bozarak adeta ticaretimizi engellediler. Hepimizin iş hacmi geriledi. Hatta bazılarımız iş yapamaz hale geldi. Tabiri caizse canımızdan bezdirdiler. Ayrıca yargı kararlarının sonucunu beklemeden yaptıkları son yıkımlarla da birçok iş sahibini ve çalışanını yerinden ederek ekmeğiyle oynadılar. Çok da ah aldılar.

- Şimdi haksız bir uygulama içinde oldukları iki yargı kararıyla ortaya konmuş oldu ama şu tarihi çarşıya bir bakın. Bölgeyi adeta bir savaş alanına çevirdiler. Bunu yapanların vicdanları hiç mi sızlamayacak?

- Yargı kararlarını bekleyin, haklı çıkarsanız o zaman yıkın diye çok söyledik ama inatla yıkım yapmayı sürdürdüler ve esnafa çok büyük zararlar verdiler. Şimdi ortaya çıkan yargı kararları ile de Belediyemize tazminatlar yükleyecekler. Bu kadar aceleye ne gerek vardı ama dinletemedik.

- İki buçuk yıldır Saathane esnafına tam anlamıyla zulüm yapılıyordu. Sonuçta da ekmeğimizle oynadılar.

- ‘Saathanedeki bu tarihi ticaret bölgesini gelin restore ederek şehre kazandıralım’ dedik ama nedense işin başından beri burada ticaret olmayacak deyip kesip attılar. Hiçbir uzlaşıya yanaşmadılar. Gerçek amaçları nedir bilmiyoruz. Acaba bu ticari potansiyeli  körelterek şehrin başka bir bölgesine mi taşımak  istiyorlar?

- Saathane bölgesinin ticaretini yok etmek Samsun tarihine ihanet etmek gibidir. Bizi buradan adeta sürerek ne yapmak istiyorlar hala çözebilmiş değiliz.

- Büyükşehir Belediye Başkanımız çeşitli vesilelerle Saathane’den bahsederken maalesef doğruları söylemiyor. Projenin gerçeklerinden uzaklaşan açıklamalar yapıyor.

- Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızın ev sahipliği yaptığı toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanımız Saathane temsil heyetine  ‘Sizin çabalarınıza hak veriyorum, ben de olsam aynı şeyleri yapardım ama biz bu projeyi uygulamakta kararlıyız. Tabi yargıya gitmek e sizin en tabi hakkınız. Ancak size şu sözü veriyorum. Şayet yargı aleyhimize bir karar verirse buna itiraz etmeyeceğiz.’ Şimdi Yusuf Ziya Yılmaz’ın o kadar insanın önünde verdiği bu sözü tutmasını beklemek en tabi hakkımız değil mi?

- Büyükşehir Belediye Başkanımızdan bir talebimiz var. Riyasetce yapılan tek taraflı açıklamalardan ziyade gelin Samsun kamuoyu önünde bu konuları birlikte tartışalım çünkü Samsun halkının Saathane’deki gerçekleri bilmesi en tabi hakkıdır.

Böylece Basın toplantısında esnafın dile getirdiği konulardan bir kısmını sizlere nakletmiş oldum.  Şimdi ise Saathane Platformu’nu bu Basın toplantısını yapmaya yönelten yargı safhalarına ve verilen son kararlara bir göz atalım:  2011 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin Saathane için yapmış olduğu imar planı meclisten geçerken bölge esnafının ‘Bu Kadar acele etmeyin, konuyu etraflıca birkez daha gözden geçirelim’ talebi mecliste 11’e karşı 10 oyla reddedilerek imar planı askıya çıkarılmış oldu. Esnafın askı süresi içinde yaptığı yasal itirazlar ise bir kısım meclis üyelerinin itirazına rağmen dilekçelerin okunmasına bile gerek duyulmadan red olundu. Bunun üzerine bölge esnaf ve mülk sahiplerinin Samsun idare mahkemesinde açtığı imar planı iptal davaları ilgili mahkemece 2’ye karşı 1 oyla esnafın aleyhine sonuçlandı. Bu karar üzerine esnaf konuyu Danıştay’a temyize taşıdı. Danıştay 6. Dairesi ise bu kararı belediyenin aleyhine bozarak ilgililere iletmiştir. İkinci bir yargı kararı ise; Büyükşehir Belediyesi yargı kararı sonuçlarını beklemeden uygulama imar planı yapmış ve kamulaştırma davaları açmaya başlamıştır. Esnaf ve mülk sahipleri ise bu uygulama ve imar planına da taşıdığı maddi hatalardan dolayı İdari Mahkemesinde iptal davası açmıştır. Bu konuda 1. ve 2. İdare Mahkemelerince teşkil olunan bilirkişiler mahkemeye verdikleri raporlar da Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı işlemin doğru olmadığını oy birliğiyle karar altına alınca idare mahkemeleri de ileride daha fazla telafisi imkansız zararlar oluşmasın diye Belediyenin yapmış olduğu uygulama imar planına yürütmeyi durdurma kararı vererek oluşacak mahkeme kararına kadar Büyükşehir Belediyesini icraattan men etmiştir.

Şimdi bu iki yargı kararı karşısında Belediyenin tavrı merakla beklemekte. Ya Yusuf Ziya Yılmaz esnafa verdiği sözü tutarak yargı kararlarına itiraz etmeyecek ya da hep beraber gelişmeleri izleyip ne yapacağını göreceğiz. Şimdiye kadar olanlar ise Samsun’un 300 yıllık tarihi çarşısının kısmi yıkımlarla ortaya çıkan bu çirkin görüntüleri ile iş yerlerinden sökülüp atılarak büyük sıkıntılar yaşayan esnafımıza olmuştur. Esnaf belki hakkını ileride helal eder ama tarih kendisine ihanet edenleri asla affetmez ve tarihe not düşer.

/Yücel TÜRE
21 Ocak 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder