14 Şubat 2014 Cuma

Ankara’daki Samsunlular Seslerini Yükseltiyor

Samsun dışında Samsundan çok Samsunlunun yaşadığını zaman zaman anlatıyor ve belgeleri ile de ortaya koymaya çalışıyorum. Gerçekten de bu olguyu her geçen gün daha bir fazlasıyla yaşıyoruz. En fazla Samsunlunun yaşadığı ilimiz hiç kuşkusuz İstanbul. İstanbul’daki hemşerilerimiz yüzlerce dernek kurdu, bu derneklerin birleşmesiyle de federasyonlar oluşturdu. Her geçen gün birlik ve beraberlikleri daha da gelişerek devam ediyor.

Bursa’da Da Onlarca Samsun Derneği Var
İstanbul’dan sonra en fazla hemşerimizin yaşadığı il Bursa’dır. Bursa’da da onlarca derneğimiz bulunuyor. Ancak henüz bir federasyon oluşturmuş değiller. Yakın bir zamanda onlarında bir federasyon çatısı altında birleşmeleri önemli bir adım olacaktır. Hatta federasyon oluşturmalarının çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşeceği yönünde bir kanaate sahibim.  Federasyonla birlikte çok daha etkili ve güçlü bir birlik sağlanacak hizmet noktasında da daha bir aktiflik kazanılacaktır.

Ankara’daki Samsun Dernekleri Federasyonlaşıyor.
En fazla hemşerimizin yaşadığı üçüncü il Ankara’dır. TÜİK 2010 verilerine göre Samsun nüfusuna kayıtlı 61.861 hemşerimiz Ankara’da yaşıyor. Nüfus kaydını Ankara’ya aldıranlar ve onların çocukları bu sayıya dahil değildir. Yani oldukça mütevazi bir yaklaşımla Ankara’da yüz bin dolayında hemşehrimizin yaşadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu da, bir başka bakış açısıyla, Ankara’da en az bir milletvekilimizin olması gerektiğini gösteriyor.

Ankara’da da 20 ye yakın Samsun hemşeri derneğimiz bulunuyor. Kendi içlerinde oldukça etkin olan bu dernekler, geçtiğimiz yıl birlik oluşturarak “Başkentte Samsun Günleri” gibi çok önemli bir etkinliğe de imza attılar. Birlikteliklerini devam ettiren dernekler, etkinliklerini daha  da artırmak üzere  bir federasyon çatısı altında birleşme kararı aldılar ve en kısa sürede de bu çalışmayı sonuçlandırmaya  gayret ediyorlar.

Federasyonların, bir araya gelip bir Samsun konfederasyonu oluşturmaları yönünde de irade beyanlarının olduğunu görüyoruz ki, gelinen noktada da bunun artık gerekli olduğunu belirtelim.

/Remzi KOZAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder