19 Şubat 2014 Çarşamba

Samsun Kan Kaybediyor

Samsun’un ekonomik yapısı ile ilgili bir analiz yapalım. Samsun’un nesi var. Samsun’un eskiden kurulmuş küçük bir sanayisi, bir de turizm mi var. Başka nesi var denecek bir şeyi var mı? Yok…

Samsun’un sanayisine bakalım. Nasıl bakacağız. Bir fiziksel olarak bir de ekonomik olarak. Her ikisinde de sınıfta kaldık diyebiliriz. Fiziki olarak sanayilerimizin konumu ortada. Organize sanayimiz ve de yanındaki yan sanayi dediğimiz Eski sanayi, Günsan sanayi, Örnek sanayi, İlkadım sanayi ve Ondokuzmayıs sanayi. Var mı diyeceği olan… Buyursun söylesin… Bunları konuşmaya bile gerek yok.
Gelelim ekonomik boyutuna. Veriler ortada. İhracat rakamları malumlarımız. Bunu ben demiyorum. Devletin verileri söylüyor. Mesela Ticaret Odası başkanımız çok başarılı olduklarını söylemekte. Ne diyelim. Rakamları bizler başka okuyoruz. Rakamları biz yazmıyoruz ki başka okuyalım. Verilen rakamları biz sadece okuyoruz. Sayın başkanın haklı olduğu tarafları yok değil ya. Doğru bazı kişilerin ekonomileri iyi. Samsun’da ekonomisi iyi olan kaç kişi sayabiliriz? Olsun bu da iyidir. Bir kentin kalkınmışlığı ne ile ölçülür. O kentin sanayisi ile ihracatı ile. Ne yaparlar ne satarlar. İhracat rakamları 400 milyon dolar civarında. Ayıptır be… İnsanlarla dalga geçmeyin bari… Ne diyelim anlayışımız kültürümüz farklı!

OSB’lerin durumu ortada. Eline arsayı geçiren köşeyi dönüyor. Birkaç gün önce Sayın Vali Hüseyin Aksoy yatırım yapmayanların arsalarını elinden alırım diyordu. Sayın Ticaret odası başkanı herhalde Vali beyin açıklamalarını duymadı. Duysa da bir şey değişmeyecekti ya… Yatırımcı OSB diye ağaca çıkıyor. Bizim uyanıklar arsaların üzerinde yatıyorlar.

Samsun’u kurtaracak olan bir sektör var. Var varmasına da iki yıldır bir OSB yeri bulunamadı. Medikal sanayiciler bu gidişle Samsun’u terk edecek gibi gözüküyor. Başka iller 5. 6. 7. 8. diye OSB’lerini kurarken Samsun neden hep geri kalır. Başka illerin istekleri yerine getiriliyor da neden Samsun’daki bu sanayicilerin istekleri yerine getirilmiyor? Birileri çıksın bunu izah etsin. Koca Samsun’da yer sıkıntısı mı var? 

Sayın Bakanımız Suat Kılıç, Sayın Valimiz Hüseyin Aksoy’a soralım bu konu ne durumda. Bu sanayicilerin isteklerini yerine getirilecek mi? Nereye gidecek bu sanayiciler. Sizler varken başka kapılarda mı çare ara-yacaklar. İki yıl az bir süre olamasa gerek. Bu işin bu kadar uzamasının bir gerekçesi olamaz. Samsun’un kaderiyle sizler oynamış olmayın. Bir an önce bu işin bitmesi gerekir. Başka iller de bu konuda çalışmalar var. Samsun’un elindeki bu fırsatı başka yerlere kaçırtmayın.       Samsun’da bulunan medikal sektör bu OSB’de sadece üretim yapmayacak. Başka illerde bu işi yapanlar da Samsun’daki OSB’den yer alıp üretim yapacaklardır.

İnşallah bu konu çözülür de Samsun makûs tarihini yener. Bizden söylemesi ne diyelim…

/Nedim AYDIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder