14 Şubat 2014 Cuma

Beslenme ve gıda üretiminde Samsun ve Türkiye potansiyeli

6 milyarı geçen dünya nüfusunun en önemli konusu beslenebilmek için yeterince gıda üretebilmektir. Gıda üretimi ve özelliklede ekolojik gıda üretimi konusunda Türkiye’de en önemli potansiyele sahip şehri Samsun’dur. Samsun’un, Türkiye’nin gıda üretimindeki potansiyeli gelecekte son derece stratejik öneme sahip bir unsur olacaktır. Ancak bu yazımda bu konuyu biraz farklı bir açıdan ele almak istiyorum:

Yılladır Anadolu’dan İstanbul’a akan göç, artık ekonomik anlamda önemli gelişmelere de zemin oluşturmaktadır. Benzer gelişmeleri;  Almanya’ya işçi olarak giden insanlarımızın günlük ihtiyaçlarını Türkiye orijinli mallarla sağlamak istemeleri neticesinde oluşan  pazar dolayısı ile kurulan ekonomi köprüsü oluşturmuştu.,

Bugün Almanya’da bulunan binlerce Türk girişimcinin Türkiye’den getirilen malları pazarlarken Türkiye için de çok önemli bir ihracat kapısı açılmıştır.

Yardım Etme Yerini Ticarete Bırakıyor.

Yıllardır Anadolu’dan İstanbul’a göç eden düşük gelirli insanlar, memleketlerinden yollanan veya memleket ziyareti dönüşü yanlarında getirdikleri gıda maddeleri ile aile bütçelerine önemli katkılar sağlamakta idiler. Son dönemlerde, İstanbul’da ekonomik durumunu biraz daha düzelten Anadolu insanı, bu defa memleketine gittiğinde birçok ürünü normal değerinden daha fazla para ödeyerek alıyor ve köyde kalanlara da önemli oranda ekonomik destek veriyor. Artık ekonomik denge memleketlerine kalan insanlar lehine değişiyor.

Bu gelişmeler yakın bir zamanda İstanbul’un dört bir yanında kurulacak Anadolu yerel pazarları ile de yakın bir gelecekte çok daha farklı bir boyut kazanacaktır. Tıpkı Almanya’da kurulmuş olan Türk, restoranları, marketleri gibi:.

Yöresel Tatlar, İstihdam İçin Çıkış Yolu Olabilir

Ancak bu yöresel ve belli oranda da doğal ürünlerin, geniş pazarlar oluşturması ve yurtdışına da açılabilmesi için doğru ve sağlıklı bir açılım yapılması gerekmektedir. Bu işin çok önemli bir sektör oluşturacağı noktasından hareketle planlamasının yapılması gerekmektedir. Hem Anadolu insanına uçsuz bucaksız bir istihdam imkanı sağlanırken, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde yaşayanlarda alışık oldukları yerel tatları her istediklerinde yanı başlarında bulabileceklerdir.

Özellikle istihdam için çözüm arayan Hükümet için son derece basit ve hemen hemen hiçbir yatırım yapmadan önemli bir çıkış yolu bulunmuş olacaktır. Bu işi yönlendirmek ve Anadolu insanını üretime geçmek üzere teşvik etmek yetecektir. Türk usulü bir başarıyı da getirecek olan bu yapılanma Türkiye’nin yanı sıra benzer konumda bulunan ülkelere de model, örnek olacaktır.

/Remzi KOZAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder