14 Şubat 2014 Cuma

Büyük Samsun Buluşması

1997 yılında ilk Büyük Buluşmayı Gülhane’de gerçekleştiren İstanbul’daki Samsunlular, o zaman bütün hemşehri gruplarının gibta ettiği çok önemli bir etkinliğe imza atmanın gururunu yaşamışlardı. Her yıl tekrarlanarak farklı mekan ve konumlarda devam eden Büyük Samsun Buluşmaları artık geleneksel hale gelerek çok çok önemli bir buluşma noktası olmuştur. 15. Büyük Buluşmada Başbakanla Kucaklaşıyor

Bu yıl, 15. Si düzenlenmekte olan Büyük Samsun Buluşması; Hüseyin Şimşek, Orhan Gencebay gibi sanatçılarımızın yanı sıra birçok milletvekili, bakan ve Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecektir. Ataköy Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu’nda 5 Mart Cumartesi Akşamı gerçekleştirilecek Büyük Samsun Buluşması’na on binlerce hemşehrimizin katılımı bekleniyor. Aynı zamanda İstanbul’daki Samsunlular ile Samsun’dan gelen Samsunluların buluşmasına sahne olacak etkinlik serçimler öncesi önemli mesajların verildiği bir ortam da olacaktır.

İstanbul’un İlk Yerleşimcileri Çarşambalılar
Bugün itibari ile 500 binin üzerinde doğum yeri hanesinde Samsun yazan hemşehrimizin yaşadığı İstanbul’da tarihi gelişim içerisinde birçok hemşehrimizin İstanbul’a gelip yerleştiği ve İstanbul Kültürüne önemli katkılar yaptığı bir başka gerçektir.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin 11. Bölümünde de belirtildiği üzere Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde ilk yerleşimcileri Samsun Çarşamba’dan getirip Fatih Çarşamba’ya getirerek Türkleşen, İslamlaşan İstanbul’un ilk semtini kurmuştu.

Kasımpaşalılık Bafralı Yerleşimcilerin Taşıdığı Kültürün Yansımasıdır
Yine Samsun Bafra bölgesinden getirdiği yerleşimcileri de Tophane-Beyoğlu bölgesine yerleştirmiş ve bu iki bölge zamanla gelen göçlerle bütün Karadenizlilerin yoğunlukla buluştuğu bölgeler olmuştur. Tophane kabadayıları da, Kasımpaşalılık ta özünde Samsun-Bafra’dan gelen ilk yerleşimcilerin kültürünün bir yansımasıdır. İşin kökünde mertlik, yiğitlik ve düşküne, garibana, mağdura kol kanat germek vardır.

İşe tarihi gelişim noktasından bakıldığında İstanbul’un orijinini oluşturan Samsunluların bugünün yoğun göçleri ile birlikte ilk beş hemşehri grubu arasında kalmaktadır.

İstanbul’dan Seçilmiş Hiç Bir Samsunlu Yok
Ancak, böyle bir geçmişin ve bugünde yoğun ve dinamik bir topluluğun sahibi olan İstanbul’da, Samsunlu hiçbir Milletvekili ve Belediye Başkanı bulunmuyor. Dolayısıyla bu büyük buluşma ile İstanbul’daki Samsunluların bu özlemi de bir şekilde dile getirilmelidir.

/Remzi KOZAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder