23 Şubat 2014 Pazar

Samsun Büyükşehir Belediyesi Parkomat’lar Konusunda Hukuka Aykırı Davranıyor…

Samsun Büyükşehir Belediyesinin kent içindeki caddeleri parselleyerek bir işletici firmaya vererek Samsun’luların soydurulmasına yönelik icraatının, bu konuda Samsun 5. Sulh Ceza Mahkemesinin verdiği bir kararla “HUKUK DIŞI” olduğu anlaşıldı.  Hatırlayacağınız gibi, bendeniz bu konuda birçok yazılar yazmış ve Parkomat işletici firmanın Büyükşehir Belediye Başkanlığından aldığı yetkiyle araç sahiplerini neredeyse haraca bağladığını, bu arada Basın Trafik Kartı sahibi gazetecileri dahi takmayarak onlardan dahi para cezaları talep etmeye başladığını anlatmaya çalışmıştım.  Son şekliyle de Basın Trafik Kartı sahibi gazetecilere lütfedilerek iki saatlik bir park etme olanağı tanımışlardı.

Dilimizin döndüğünce anlatmaya çalışmıştık.  Demiştik ki;  -Sizin yaptıklarınız hukuk dışı.   -Başka kentler 3 lira, 5 lira, 8 lira gibi astronomik rakamlar yerine sadece 1 lira talep ederek vatandaşlarının park sorunlarını halletmişler, hem de bu araçlardan alınan 1 liraları o kentin spor kulübüne vermişler… Sizin ki, düpedüz vatandaşların yandaş bir firmaya soydurulması uygulaması olmuş yani.!   -Bu ülkede Hukuk diye bir şey vardır.

Her ne kadar bu günlerde o da tartışma konusu edilse de sokaktaki vatandaş keriz değil..  O nedenle kafası çalışan bazı yurttaşlar Mahkemeler nezdinde hak arama yolunu seçtiler.  -Benim gibi yani.!  Bizim de taa.. Başından bu yana dediğimiz gibi, Büyükşehir Belediye Başkanlığının yaptığı uygulamanın kanunsuz olduğu Mahkeme kararıyla da tescillendi.

Hadi Alın Bakalım
Benim aracımda da Başbakanlık Basın Yayın ve İçişleri Bakanlığınca Ankara’da tanzim edilerek Valilik kanalıyla verilen Basın Trafik Kartı var.  Bana da iki defa ceza kestiler.  Neymiş efendim tesbit edilen süreden fazla park etmişim..  Birincisinde 48 lira..  İkincisinde 86 lira..  - Kimsiniz siz yahu?  Vermiyorum işte hadi gelin de alın bakalım. Hem hukuku çiğneyeceksiniz, hem de vatandaşı yolunacak kaz göreceksiniz. Yok öyle şey…

İşte Karar
Bundan böyle caddelerde park sürelerini geçiren araçların sağ camlarına iliştirilen Ceza Tutanak’larının hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur yani. Bunu ben demiyorum.  Samsun 5. Sulh Ceza Mahkemesinin hakimi değerli hukukçu Erol Bak verdiği kararla açıklıyor.  İşte o karar: “….GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: İtiraz eden tarafından ibraz edilen dilekçesi ile beyanında özetle; Samsun Büyükşehir Belediyesinin İstiklal caddesi üzerinde bulunan Parkomat makineleri ile oto park ücretleri ve cezalar başlıklı maddeye esasen 55……. Plakalı aracına idari para cezası geldiği, TC İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilen Basın Trafik Kartı olduğu halde aracına ceza kesildiği, haksız olarak düzenlenen idari para cezasının iptaline karar verilmesini talep etmiştir.

 Dosya kapsamı itibariyle, itiraz eden adına kayıtlı 55…… plakalı aracın, 8.8.2012 tarih saat 18.20 de ücretli park alanına hiçbir ücret ödemeden aracını park etmesi nedeniyle hakkında tayin edilen idari para cezasının, Büyükşehir Belediyesince yayınlanarak yürürlüğe giren Samsun Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde, kent merkezinde, cadde, bulvar ve sokaklar üzerinde Parkomat Makineleri ile Otopark işletilmesi hakkında yönetmeliğin 7. maddesi gereğince Kabahatlar Kanununun 38/1 maddesinde belirtilen (Cezai İşlem Uygulanır) hükmü;

 Gereğince tayin edildiği, 5326 sayılı kabahatlar kanununun 17/2. maddesi gereğince idari para cezasının, kanunda alt ve üst sınırı gösterilmek suretiyle belirlenmesi gerektiği yönünde hüküm mevcut olup, buna göre Samsun Büyükşehir Belediyesinin 8.8.2012 tarih seri 003069 sıra nolu idari para cezası, idari para cezası karar tutanağı ile tayin edilen idari para cezasının HUKUKA AYKIRI OLDUĞU anlaşıldığından itirazın kabulü ile idari para cezasının kaldırılmasına dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur:

HÜKÜM: Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığının 8.8.2012 tarih seri 003069 sıra nolu Karar Tutanağı ile düzenlenen idari para cezasının hukuka aykırı olduğu anlaşıldığından kaldırılmasına…. Kesin olmak üzere verilen karar okunup anlatıldı….” Anladınız mı?

/Ferruh ÇETİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder