14 Şubat 2014 Cuma

Samsun’da Sosyo-Kültürel Değişim

Bir kentin sahip olduğu maddi ve manevi değerler o kentin kültürünü oluşturur. Kentler büyür, gelişir ve değişir. Buna paralel olarak kültür de çeşitli gelişmelerden etkilenerek kendini yeniler. Kısaca her şey Tanpınar’ın dediği gibi; değişerek gelişir, gelişerek değişir.

Herhangi bir yeni buluş veya icat toplumun kültür yapısında değişime sebep olur. Diğer unsurlar bu değişen unsurlara uyum sağlamaya çalışır. Bu uyumun gecikmesi ya da uyumsuzluk sosyal gerilimlere neden olur. Varoşlardaki sosyal problemlerin bir nedeni de budur.

Kültür değişiminin en yoğun izlendiği süreç şehirleşme sürecidir. Bu süreçte pek çok halk kültürü unsurunun değiştiğini ya da kaybolduğunu görmekteyiz. Bu değişen unsurlar bizim kültür kodlarımızdır.

Değişim sürecinden; geleneksel kıyafetlerimiz, yemek alışkanlıklarımız, eğlence kültürümüz, halk zanaatlarımız, düğün, sünnet ve cenaze âdetlerimiz, müzik ve sözlü kültürümüz, mimarimiz ve kullanılan eşyalar bir şekilde etkilenmektedir.

Bu değerlerin yitirilmesinde; tarımda makineleşme ile hızlanan çarpık kentleşmenin, televizyonun ve apartman kültürünün etkili olduğunu söylemek mümkündür.

Bu Değişim Sürecinden Samsun Nasıl Etkilenmiştir?
Samsun; deniz, demir, hava ve kara yolu ile ülkenin her tarafına açılabilen bir kentimizdir. Bu özelliği yanında Atatürk’ün şehri olarak adlandırılmasının avantajını 1980’lere kadar yaşamış bir şehirdir Samsun.

Bu dönemde kurulan şeker fabrikası, kereste fabrikaları, azot ve bakır fabrikası, liman ve barajlar, küçük ve orta ölçekli sanayi sitesi, havaalanı, çimento fabrikası; Osmanlı döneminde yapılan ve Cumhuriyet döneminde tam işlevine kavuşan sigara fabrikası; yine Osmanlı döneminde başlanıp, sonra ara verilen ve nihayet Atatürk döneminde tamamlanan Samsun-Sivas demiryolu hattı Samsun’u bir cazibe merkezi haline dönüştürdü. Bu, yalnızca Samsun’daki köylerden şehir merkezine olan göçü değil, başka şehirlerden Samsun’a olan göçü de hızlandırdı; Orta ve Doğu Karadeniz’den ve civar şehirlerden Samsun’a pek çok aile göç etti. Daha önce Balkanlar’dan ve Kafkaslar’dan şehre yapılan göçe bir de iç göç eklenmiş oldu. Bu göçler Samsun’u kozmopolit bir yapıya büründürdü; Samsun adeta küçük bir İstanbul haline geldi.

1980’lere kadar Samsun gelişmişlik ve nüfus sayısı itibariyle Türkiye’de ilk sekiz şehir arasındaydı. Sözlü ve yazılı kaynaklardan öğrendiğimize göre, 1940-1970 yılları arasında Samsun’da sosyal ve kültürel hayat çok dinamikmiş. Bugün Atatürk anıtının olduğu yerin yanında meşhur “Zihni’nin Gazinosu” varmış ve burada fasılla başlayan programlar gece yarılarına kadar sürermiş. O dönemde pek çok sanatçı bu mekânda sahne alırmış. Yine Samsun’da o zamanlar kışlık sinemalar yanında birçok yazlık-bahçe sinemaları da mevcutmuş. Bugünkü İstiklal (Çiftlik) caddesinin başlangıcından Ağabali caddesine kadar olan bölümde sağlı sollu bahçeli, çoğu ahşap olan geleneksel Samsun evleri sıralanırmış. Yine Samsun’da Kurulu olan Canik şeker fabrikası, meşhur Hacı Bekir lokumlarıyla rekabet edebilecek durumdaymış ve yine o yıllarda Samsun’da pek çok insanın istihdam edildiği makarna fabrikası varmış. Deniz Büyük Cami’nin ve vilayet konağının hemen yanı başındaymış ve buralarda yük, gaz, tuz, yolcu iskeleleri bulunurmuş. O dönemdeki lokanta, pastane ve spor kulüpleri de yok artık bugün. Hele hele Uluslararası Samsun Fuarı’nı ve Fuarda bulunan Kızılay çekilişlerini özlememek mümkün mü?

Bugün Samsun yaklaşık 1.200.000 nüfusa sahip bir şehirdir. Nüfusunun %35’i köylerde yaşamaktadır. Her yıl 100.000 yerli ve yabancı turist kenti ziyaret etmektedir. 7 tiyatro topluluğuna, 34 yerel gazeteye, 6 yerel dergiye sahiptir Samsun. 20 hastanesinde 4000 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Doğalgaz dağıtım şebekesi Samsun’un pek çok mahallesine ulaşmıştır.

Günümüzde Samsun’daki kültür mekânları olarak; semt pazarları, yabancılar pazarı, kafeler, hayvanat bahçesi, Bandırma vapuru, düğün salonları, eğlence mekânları, üniversite, müze, Meşe Tesisleri ve Amisos Tepesi öne çıkmaktadır.

Ayrıca raylı sistem, ikinci bulvar yolu ve kentsel dönüşüm projeleri Samsun’un görünüşünü elbette değiştirecek niteliktedir; ancak bunlar pek çok değeri de alıp götürecektir Samsun’un insanlarından ve Samsun’un çocuklarından. Buna da hazırlıklı olalım.

/Bekir ŞİŞMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder