18 Şubat 2014 Salı

Dünden Bugüne Atakum

Geçtiğimiz gün bir farklılık yaptım, izin günümde Atakum'u gezdim. Hem de sokak sokak… Bu gezi bana bir anlamda da geçmişe dönük nostalji  yaşattı. Eskiler bilir önceki adı Matasyon'du. Ve şimdikinden çok küçük bir yerleşim yeriydi. Bundan 30 yıl önce de bugün olduğu gibi Samsun'un mesire yeriydi.  Mevsim yaza döndüğünde özellikle de hafta sonları soluğu orada alırdık.

Dolmuşlar en iyi parayı tatil günleri kazanır. Cumartesi, pazar günleri belediye otobüsleri ek sefer koyar; ellerde küçük ocaklar, kilimler, şemsiyeler, yüzmek için şamyeller, sepetlerde yiyecekler Samsunlu adeta oraya akardı. Yapıları da şimdiki gibi değildi. Daha çok tek katlı müstakil binalardan oluşur. Evlerin bahçelerindeki ağaçlardan şeftaliler yerlere kadar sarkar. Canı çeken koparır yer. Bakıp almayana da ev sahibi seslenirdi; " Göz hakkı alın." Sonra yıllar içinde gelişmeye büyümeye başladı. Büyüdükçe hem eski güzelliğini yitirdi hem de sorunları artmaya başladı. Tek katlı evler ve o güzelim şeftali,meyve ağaçları, zamanla bir bir kayboldu.

Bölge büyüyüp sorunlar artınca da kaçınılmaz olarak bir gün ilçe oldu. Metin Burma da, belediye başkanı. Burma,  Atakum'a başkandı ama Büyükşehir Belediyesi ilk katında verilen bir odada oturur orada çalışırdı. Çünkü ortada ne bina ne personel vardı. Öyle ki; çalan telefonlara bile kendi bakar, arayan vatandaş da karşısında direk başkan bulmanın şaşkınlığını yaşardı. Sonra  Atakum'da  resmi bir kurumun bulunduğu bir binanın üst katında yer gösterildi ve kendisine verilen bir kaç personel, bir iki araçla gitti.

Ben o günleri ve Başkan Burma’nın o yıllar neler çektiğini çok yakından bilenlerdenim. İşte o günlerden gelen bir Atakum var bugün. Hani Burma demiş ya "Atakum'un her metrekaresinde emeğim, terim var " diye. Bence daha fazlası Atakum'a verilmiş bir ömür var.

/Salim SÜRMELİ
18.02.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder