23 Şubat 2014 Pazar

Samsunlu Yazarlar Yazar-Okur Buluşması

İlkadım İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ile Samsun Yazarlar Derneği’nin müşterek olarak düzenlediği,    “Samsunlu Yazarlar Yazar-Okur Buluşması” nın ikincisi, bu yılın güzel faaliyetleri arasında yerini aldı. Güzel faaliyet, çünkü “ maârif ile şâir ve yazarlar “ el ele verebilmiş ise, daha mükemmele yönelen zihnî ve bedenî gelişmelerin tahakkuk etmesine zemin hazırlanmıştır demektir.

Türk millî maârifinin temelini teşkil eden “ kitap medeniyetine “ mensup oluşumuz, sâdece okul sıralarında kalmış görünen “ okuma” emelimizi, topyekûn vatan sathına yaymayı hedef almış olmaktadır ki, mes’elenin esasına ve özüne nüfûz etme de, ancak böyle sağlanabilir.

Türk maârifi, insanımıza, maalesef, bugüne kadar, arzu edilen seviyede “ okuma aşk, şevk ve heyecanı ile ciddiyetini “ verememiş, aşılayamamış, kavratamamıştır. Ancak; bu tür faaliyetlerledir ki, gerek her yaşta ve her tahsil seviyesindeki vatandaşları ve gerekse her tahsil kademesindeki öğrencileri, şâir ve yazarlarla yüzyüze getirmek suretiyle, asıl maksatlarından ve hedeflerinden birini daha icrâ etmiş olmaktadır. Muhakkaktır ki, bu da, sevindiricidir!

Eser sahiplerinin, okur tarafından, bizzat tanınmasının faydasına inananlardanım. Kitap-okur muhabbetinin, yazar-okur muhabbetine dönüşmesindeki güzellik başkadır!

Bu sebeple; hem İlkadım İlçe Millî Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu’nu ve hem de Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven’i tebrik ederim. Hizmetlerinin de dâimî olmasını dilerim.
Geçen yıl yapılan 1. Yazar-Okur Buluşması’na takriben kırk civarında şair- yazar katılmasına rağmen, bu yılkine ellinin üzerinde katılımın olması da memnuniyet vericidir.

Açılış merasiminde bir konuşma yapan İlçe Kaymakamı Ahmet Narinoğlu da, millî edebiyat dönemi şâirlerimizden Mehmet Emin Yurdakul’un:

 “ Bırak beni haykırayım, susarsam mâtem et;
Unutma ki, şâirleri haykırmayan bir millet,
Sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir.”
Mısralarıyla, günün mânâ ve önemini dile getirmiştir.

İlçe Millî Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu ise, gençlerimizi ve vatandaşlarımızı, şâir ve yazarlarımızla buluşturmadan duyduğu memnuniyetle, Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven ile aynı heyecanı paylaşarak yaptıkları vazifenin huzurunu yaşadıklarını; millî ve mânevî değerlerimizi gelecek nesillere iletmenin yegâne yolunun da kitaplar olduğunu ifade etti.

Katılımcı şâir ve yazarların kendilerine ayrılan bölümlerde okurlarıyla buluşması ve kitaplarını imzalamaları, günün apayrı bir coşkulu yanıydı ki, temennimiz, bu çalışmaların daha sık bir şekilde tekerrürüdür. Ayrıca; bu şâir ve yazarlarımızın eserlerinin basılması hususunda resmî ve hususî müteşebbislerin destek sağlamalarıdır.

Bilinmelidir ki; bir kitabın yazılması başka bir şeydir, basılması ve pazarlanması başka başka şeylerdir.  Biz, Türkiye’de, hiçbir desteğe sâhip olmayan şâir ve yazarlarımızın, kitaplarını, her hangi bir bedel taleb etmeden dağıttıklarını görünce, doğrusunu söylemek gerekirse, üzülüyoruz. Hiç değilse, bir sonraki çalışmalarına destek bakımından, baskı mâliyetlerini karşılamaları gerekir.  Bu bile olmuyor. Gerçi, onların gözleri tok ve gönülleri hoştur ammâ, bu, böyle olmalıdır. Düşününüz; bir şâir, kitabını okutabilmek için, onu, karşılıksız dağıtıyor. Buna rağmen, okuma nisbetimiz düşük! Niçin? Evet niçin? Asıl düşünmemiz gereken de budur!..

Tabiî ki; salâhiyetlilerin ve mes’ullerin de, bunu, iyi tahlil etmelerini arzuluyoruz. Bu vesîleyle; şâir yazar Ali Kayıkçı’nın, “ Samsunlu Şâirler ve Yazarlar Ansiklopedisi “ adlı eserini ve İlkadım Belediye Başkanlığı’nın da, kendi yayınları olan ve Doç Dr. Şahin Köktürk tarafından hazırlanan  “ Samsunlu Âşık Kemâlî Bülbül’ün Hayatı” adlı kitabı ile Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu tarafından hazırlanan “ İlk Çağdan Osmanlılara Samsun “ adlı kitabını okurlara karşılıksız olarak dağıtmaları birer güzel örnek davranıştı.

Kitaba sâhip çıkan herkesi tebrik ediyoruz. Ancak; kitaba sâhip çıkmanın tek yolu da, ilim ve san’at değeri yüksek eserlerin yazarlarının teşvik edilmeleri ve desteklenmeleridir.  Son sözüm: Güzel faaliyetler bir defa değil, her defa anılırlar. Bu  faaliyet de, her defa anılacaklardandır, diye düşünüyorum!..

/M.Halistin KUKUL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder