23 Şubat 2014 Pazar

Samsun’daki Dev Mağazalar Vatandaşı Resmen Kazıklıyorlar.!


Samsun, özellikle bu iktidar döneminde dev alış veriş merkezlerine adeta boğuldu. Yerel sermayelerin birleşmesiyle oluşturulan Süper Market’lere bir şey demiyorum. Ancak, bu yazının içeriğinde isim de vererek bahsedeceğim o dev alış merkezlerinden söz ediyorum. Samsun’da malum;
 -Migros..
 -Carfursa..
 -Metro..
 -Lovlet..
 -Tam Samsun’un göbeğinde de Bulvar alış veriş merkezleri var.

Bendeniz ara sıra bu gibi yerleri dolaşırım ve özellikle etiketleri kontrol ederim. Hani, yazı yazdığımız köşemizin adı da “BASIN DEDEKTİFİ” ya, vatandaşlarımıza hizmet için kurulduğu sık sık dile getirilen bu gibi yerlerde piyasa nicedir diye bakarım. Gördüğüm şu: “-Samsun’lular resmen kazıklanıyorlar.”

Mesela, mal ve ürün çeşitliliği ile övünen Metro alış veriş merkezinden başlayayım isterseniz.. Giriş.. ürünlerin tertibi ve görevlilerin güler yüzü harika..  Ama vatandaşımız için bu yeterli mi? Tüm reyonları turladım.  Allah sizi inandırsın, fiyat etiketlerini görünce dudaklarım uçukladı.! Mesela bizim Çiftlik caddesindeki lüks mağazalarda en çok l5 liraya, üstelik yanında verilen kravatı ile birlikte alınabilen ve bakıldığında kalite olarak çok daha düşük bir erkek gömleği 27 lira bilmem ne kuruş..

Bugün bizim tarihi Bedastan içindeki mağazalardan 20-25 liraya satın alabileceğiniz erkek montları 150 lira.. Öteki reyonlardaki fiyatlar da bana göre tam bir kazık marka! Serbest piyasa ekonomisinde bu gibi dev alış veriş merkezlerinde hiç mi denetim yapılmaz? Samsun bugün hala emekliler kenti görünümünde.. Tarımı sıfırı tüketmiş..

Bafra ve Çarşamba ovalarındaki sebze üretimi de, bu konuda sanayiye dönük yatırımlar yapılmazsa ki, o da Samsun’u kurtaracak düzeyde değil.. Tütüncülük yıllar önceden zaten sizlere ömür.. Şimdi, hadi benim aklım ermez diyelim..  Ya o koca koca ekonomistlerin; “Samsun ekonomisinin dünden daha ileriye gidebilmesi için bu alış veriş merkezlerinin kent ekonomisine her hangi bir getirisi”nin olamayacağı yönündeki açıklamalarına ne diyeceğiz? Bakınız; Bu gibi dev Süper Marketlerde satılan birkaç sebze fiyatı da verelim isterseniz :

-Taze fasulye halde 4 lira, markette 7 lira..
-Lahana halde 50 kuruş, markette 150  kuruş..
-Soğan halde 60 kuruş, markette 150 kuruş..
-Maydanoz halde 30 kuruş, markette 1 lira..

Bu gibi fiyatları daha da uzatmak mümkün… Halen inşaat halindeki ve açılma aşamasındaki diğer dev alış veriş merkezlerini de ilave edersek Samsun’un ekonomisi her halde uçacak.! Buyurun beyler, alış verişe… Samsun’lularda para çok ya!....

/Ferruh ÇETİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder