17 Şubat 2014 Pazartesi

Deniz Ve Samsun

Samsun denince akla deniz gelir. Samsun denizi ile anılan bir şehrimiz. Samsun Büyükşehir Belediyesinin sahil şeridi uzunluğu 50 km. den az değil.

Samsun’un bu güzelliği yaz ayları gelince kâbusa dönüşüyor. Daha yaza yeni girmemize rağmen Samsun’da boğulma vakaları oldukça fazla. Bu boğulma vakalarının çoğu ölümle sonuçlanmakta.

İyi güzel de yetkililerin bu konudaki çalışmaları ne durumda!  Bu vakalarla ilgili önlemler yeterince alınıyor mu?  İnsan hayatı bu kadar ucuz mu diye sormadan geçemeyeceğiz. 

Yaz sezonu geldiğinde sahilde alınan önlemlerin yetersizliği hemen göze batmakta. Atakum sahil bandı, yani Özel idareden meteoroloji müdürlüğüne kadar Samsun Büyükşehir Belediyesine ait görevliler plajlarda görev yapmakta. Bu bölgelerdeki vakalara anında müdahale edilmekte. Bu bölgede fazla bir sıkıntı gözükmüyor.

Boğulma vakalarının büyük bir bölümü İncesu mevkiinden Taflan tarafına doğru olan bölgelerde olmakta. Samsun merkez nüfusunun çoğunluğu yazlık dediğimiz İncesu, Altınkum, Çatal çam ve Taflan bölgelerine gitmekte. Yazın bu bölgenin nüfusu 200 bini geçmekte. Bu bölgeye taşınanlar misafirlerini, doğal olarak yazlıklarında ağırlarlar. Hal böyle olunca Belediye ekiplerinin doğal olarak Taflan bölgesine kadar olan bölgelerde hizmet vermesi gerekir. Büyükşehir Belediyesi bu bölgenin analizini yapmalı ve de ona göre önlem almalı. Bu konuda geç kalınmış olsa da, bundan sonraki vakalar en aza indirilebilir.     

Haziran ayının son günlerinde yine aynı acı! Taflan bölgeden oldukça fazla sayıda boğulma vakası olmuş. Bu boğulma vakalarının sonucunda Maalesef ölüm olmakta. Bu ölümlerden dolayı evlatlarını, yakınlarını kaybedenlerin feryatları insanların içini burkmakta. Ben oğlumu Samsun’a boğulsun diye getirmedim diye feryat edenler... Evlatları yakınları denizde kaybolanlar, denize yalvarıp oğlumu geri ver diyenler! Kolay değil. Canları gitmiş. Ateş düştüğü yeri yakıyor! Gezmeye gelenlerin hafızalarında Samsun şehri nasıl kalır! Samsun şehri kara bir kâbus olarak mı anılır?

İstanbul gibi metropol bir ilde bu kadar boğulma vakası yaşanmıyor.    

Olay olduğunda hemen yetkili birimler aranıyor. Aranıyor da olaya müdahale edecek ekip samsun İtfaiye dairesi bünyesinde bulunan su altı kurtarma ekibi Samsun’dan yola çıkıyor. Olay mahalline nasıl gidecek. Işınlanacak değil ya! Samsun’dan Taflana neresinden bakarsanız 15–20 dakikada anca gider. Onun için olaya yerinde müdahale ekiplerinin kurulması gerekir. O bölgede bulunan Gençlik ve spor bakanlığına ait kamp yerinde her türlü tedbirler alınmış, herhangi bir vaka yaşanmamakta. Atakum sahilinde olduğu gibi, olaylara müdahale edecek ekiplerin Büyükşehir belediyesi tarafından bir an önce o bölgelerde görevlendirmesi gerekir. Denizde görev yapacak cankurtaran ekiplerinin oluşturulması kaçınılmaz oldu. Denizde 5-6 ekip oluşturulmuş olsa denize girecek olan vatandaşlar sürekli ikaz edilir. Olası vakalara anında müdahale edilir. Böylece Samsun’daki bu boğulma vakaları en aza indirilmiş olur. Bu konular için belediyenin araç parkı yok veya yetersiz denemez. Samsun’daki iş adamlarından bu konuda ekipman desteği alınabilinir. Ve bu desteği de seve seve vereceklerinden eminim. 

Özellikle şunu belirtmem gerekir. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire başkanlığı bünyesindeki sualtı kurtarma ekibi mükemmel yetiştirilmiş. İtfaiye dairesi yetenekli ve eğitimli bir ekibe sahip. Bu vesile ile daire Başkanı ve ekibini kutlarım.

İşin başka bir boyutu ise; Samsun sahil şeridinin yapısının incelenmesi gerekir. Bu bölgedeki sahil şerit üzerine yapılan dalga kıran dediğimiz T ler doğru mu yapılmış? Bu T ler yapılırken denetlendi mi? Yapılan T ler su altında kalmış durumda. İnsanlar bilmeden tuzaklara düşüyor. Sonrası malum! 

/Nedim AYDIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder