19 Şubat 2014 Çarşamba

Genç Beyinlerin Yönetimi

Samsun’u yönetenlerin öncelikli görevi Samsun’un daha iyi ve daha yaşanır bir hâle gelmesini sağlamaktır. Samsun’un en büyük sorunu olan işsizliğin azaltılabilmesi için yatırımlara öncelik verilmelidir. Bunun için şehrin dışında fabrikalar kurulmalıdır.

Samsun’daki güvenlik sorununun temelinde şehrin hızla büyümesine paralel olarak güvenlik teşkilatının geliştirilmemesi yatmaktadır. Şehirdeki güvenlik birimleri gerek personel gerekse araç gereç bakımından takviye edilmelidir. Özellikle gecekondu bölgelerinde karakol açığı giderilerek şehrin tamamının polis denetimine geçmesi sağlanmalıdır.

Samsun’da trafik bazen tam bir çileye dönüşüyor. Bu sorunun çözümü için toplu taşıma hizmetlerinin geliştirilmesi şarttır. Otobüsler daha konforlu hâle getirilmeli ve seferler artırılmalıdır. Tramvayla geçerken trafik aksıyor. Buna çözüm olarak yolların kenarına raylar yapıp tramvayları yolun tam üstünden geçirmek böylece trafikte kazalar azalır hem de trafik aksamaz. İş makineleri şehrin içinden gidince kazalar oluyor. Bunun için iş makinelerine şehrin dışından bir yol yapılmalıdır. Böylelikle kazalar azalır.

Bir kısım okullarda bilgisayarlı eğitim yapılırken bir kısım okullarda birçok ders öğretmensiz geçmekte ve diğer ihtiyaçları tam olarak karşılanamamaktadır. Dersi öğretmensiz geçen çocuklar diğerlerinden geri kalmamalıdır. Bunlar için parasız eğitim evleri açılmalıdır. Buraya branşında uzman öğretmenler atanmalıdır. Böylece her çocuk istediği zaman istediği her şeyi öğrenebilir. Hem de atanmayı bekleyen öğretmenlere yeni bir iş alanı oluşur.

En önemli çevre sorunu hâline gelen hava kirliliği, doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak her geçen yıl azalmaktadır. Doğalgaz abonesi sayısındaki artışa paralel olarak hava kirliliğinin de düşmeye devam etmesi için doğalgaz fiyatları makul seviyede tutulmalıdır.

Son olarak ülkemizin en önemli girişimcisi Vehbi Koç’un “En pahalı deneyim, kendi edindiğiniz deneyimdir.  Bu nedenle başkalarının deneyimlerinden öğrenin.” sözleriyle ifade ettiği gibi en iyilerle kıyaslama yoluyla öğrenme hızımızı artırmalıyız.

Şehircilikte verimliliğin artırılması için bu konuda en çok ve en yeni deneyimlere sahip Çin’den öğrenmeye çalışmalıyız. Çin’den her sene birkaç milyon insanın yaşayacağı yeni şehirler yapılıyor. Bu şehirlerin tasarımında öğrenilenleri kendimize ders olarak almak Samsun’da verimliliği artırmayı hızlandıracaktır.

Genç beyinleri iyi yönetmeliyiz, iyi yönlendirmeliyiz. Zira geleceğimiz ve gelecekteki yöneticilerimiz onlar olacaktır. Genç beyinleri; genç, üreten ve dinamik kalabilen yöneticiler yönetebilir ancak. Samsun Namık Kemal Anadolu Lisesi Yazarlık Kulübü her ferdiyle Samsun’da yönetimin güzelleşmesi için kalem oynatmakta, emek sarf etmektedir. 10/C sınıfından Sema Kılıç bugün görüşlerini iletti. Teşekkürler ediyoruz. Yarınlarınız bugünlerden güzel olmalı…

/İsa ABANOZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder