23 Şubat 2014 Pazar

Bir Kitap: İlk Çağdan Osmanlılara SAMSUN -1

Târih; kişilerin veya milletlerin, hangi zaman dilimlerinde, hangi coğrafyalarda, hangi kültürel, iktisâdî ve içtimâî merhalelerden geçerek bugüne ulaştığını  gösteren “ vesîkalı” en emîn kaynaktır. Zaman zaman duyduğumuz “ mahallî târih/târihçi” tâbirlerinin, târih araştırmalarını saptırdığı kanaatini taşıyorum. Zîrâ; târih, zâten  “ mahallî” dir ve mahallî’den umûmîye yol aldıkca “ millî”leşir.

Bu bakımdan; en küçük bir coğrafî yapıda gelişen insanî faaliyetlerin/hâdiselerin yâni teşekkül eden târihin,  titizlikle incelenmesi zarûreti, târih ilminin gereği olduğu gibi, insanlığa ibret olacak vesîkaların tespitinin de birer numûne olarak ifşâsı mühimdir.

“İlk Çağdan Osmanlılara SAMSUN” adlı kitap, bu mâhiyette ve mânâda değerli bir eserdir ve eserin müellifi de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden kıymetli ilim adamlarımızdan Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu’dur.

Eser; 224 sayfa olup, Samsun İlkadım Belediye Başkanlığı tarafından yayınlanmıştır. Belediyeciliğin tek merkezli yâni sâdece alt yapı denen yol-kanalizasyon ve sâir işlerle meşgul olunan bir merci olmadığının ifadesi olarak, bu “ ilmî yayın”, yine sâdece bir ilçeye mahsus olmayıp, dar mânâda Samsun’a ve geniş mânâda da Türk millî kültürüne ışık tutması bakımından önem arz etmektedir. Çünkü bütün “ mahallî unsurları / hâdiseleri “ birbirleriyle irtibatlandırabildiğimiz zaman “ topyekûn millî târihi” meydana getireceğimizden şüphemiz yoktur.

Bilinmelidir ki, târih; rivâyet, tahmin ve hayâller ile değil, “ vesîkalara” dayalı olarak yazılır.
Bütün dünyada da, bu, böyledir!

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, esere yazdığı “ Sunuş “ yazısında, maksatlarını şöyle ifade etmektedir: “İlkadım Belediye Başkanı olduğum günden itibaren Samsun’un kültür mirasına sahip çıkmayı en önemli görevlerimden birisi olarak kabul ettim.”  Tek başına bu cümle bile, mes’elenin özünü/esasını/ruhunu vermektedir :” Samsun’un kültür mirasına sahip çıkmak!“ Eğer; Türkiye ve dünya sathında, bütün  “ kültür miras” larımıza bu şuûrla “ sahip çıkar” isek, bunları “mahalli “nde, tek tek ortaya çıkarıp tanıtma imkânını elde edersek, Türk kültürünün ne kadar geniş coğrafyalarda, ne kadar târihî derinliklerde ve ne kadar da ihtişamlı olduğunu görmüş oluruz.

Başkan Demirtaş şöyle devam ediyor:  “ Şehrimizin ekonomik gelişmesi yanı sıra kültürel bakımdan da  güçlenmesi gerektiğini düşünen bir idareci olarak bunun için gerekenleri yapmak üzere çeşitli etkinliklerde bulundum. Samsun tarihine ve kültürüne yapılacak yatırımların geleceğe yönelik en köklü yatırım olacağı bilincinde hareket ederek bu şehirde yaşayan insanların geçmişini bilmesinin çok önemli olduğunu düşünmekteyim.”

Burada da, bir cümleyi öne çıkarmak istiyorum: “ Samsun tarihine ve kültürüne yapılacak yatırımların geleceğe yönelik en köklü yatırımlar olacağı...” düşüncesi, bizim esas meselemiz olarak görünmektedir ki, bunlar da ancak “ en köklü yatırımlar” diye ifade edilebilir. Ne güzel! Hârika!.. Şüphesiz ki, böyle bir eserin hazırlanmasında da öncü rolü erbabına tevdî etmek gerekirdi ve  elbette ki,  bu kalem ehli de Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu’ydu.      
(Devamı yarın)

/M.Halistin KUKUL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder