19 Şubat 2014 Çarşamba

Ekonomi Ve Samsun

Samsun ekonomik olarak sürekli kan kaybetmekte. Özellikle 1990 lı yıllardan bu yana bu kan kaybetmenin artmış olması dikkatlerden kaçmamakta. 1990 lı yıllarda Samsun şehir olarak Türkiye ölçeğinde ön sıralarda bulunmakta idi. O dönemlerde bize eş değer olarak Kayseri, Gaziantep, Konya gibi iller gösteriliyordu.

Bugün maalesef tabloya baktığımızda 1990 lı yılların lafını bile edemeyecek bir konumdayız. O yıllarda Samsun’a eş değer illerle bugün mukayese edildiğimizde, aramızda dağlar kadar fark gözükmekte. Bırakın mukayeseyi o illerin liginde bile değiliz. Samsunspor müsabakalarını takip etme adına gittiğimiz illerin ekonomik yapılarına baktığımızda Samsun’un çok geride kaldığını görmekteyiz. Mesela birkaç örnekleme yapacak olursak; Kayseri’nin ihracat rakamları 4 milyar doların üzerinde. Gaziantep’in ise 5 milyar doların üzerinde. Samsun’un ise telaffuz bile etmekte utandığımız bir rakam karşımıza çıkmakta. 400 milyon dolar bile değil.

Bir kentin kalkınmışlığı başta ekonomisi ile ölçülür. Burada Samsun’un potansiyeli var mı? Evet var. Var ama bunu irdeleyecek ve buna yön verecek unsurların Samsun’da bu işi yapamadığı görülmekte.  Bu işlerin nasıl olduğunu bilmemek apayrı bir ayıp olsa gerek. Eğer böyle giderse, Samsun şehri bunun acısını beş on sene sonra çeker.

Aslında Samsun’da her şey var. Var olmasına helvayı yapacak usta yok. Bazı meslek gruplarındaki firmalar, bırakın Samsun’u Balkanlar ve de Ortadoğu’da tek üretim yapan firmalar. Mesela Türkiye’deki medikal sanayinin kalbi Samsun’dadır. Bu sektör ile ilgili bir organize sanayi var mı? Elbette yok. Neden olmadığının cevabını bizlerin değil, yetkililerin vermesi gerekir.

Samsun içerisinde bulundurduğu dinamikleri bir türlü su üstüne çıkartamadı. Samsun’daki organize sanayi yıllardır boş durdu. 2005 li yıllarda anca anca bir şeyler yapılmaya başlandı. Bunun nedeni belirli kişi veya kurumların rant kapısı olarak görmesi idi. Organize sanayilerindeki yer tahsislerini hangi kurumların yaptığını bilmeyen yoktur. Bu kurum ve kuruluşlar yıllardır Samsun’un önünü tıkamışlardır.
Aynı dönemlerde bize eş değer iller bu işleri çoktan halletmişlerdi. Mesela Gaziantep merkezde altı adet organize sanayisi var. Kayseri aynı. Organize sanayilerin yolları asfalt. Temizlikleri pırıl pırıl. Samsun merkezde bir adet organize sanayimiz var. Bilindiği gibi Tekkeköy ilçemiz sınırlarında. Bu sanayiye gidenler bilir çöplükten geçilmez. Yolları berbat. Temizlik desen hiç yok. Burada üretim yapan firmaların sesleri çıkmaz. Nedenini anlamak mümkün değil. Acaba birileri darılır mı diye düşünürler! Kendi kuyunuzu kazdığınızın farkında değilsiniz. Bu yaptığınız Samsun’un ekonomisini küçültmektir. Sanayimiz ne kadar iyi ve güzel olursa ürünlerinizi kolay ve rahat pazar bularak satarsınız.

Ticaret odasının yıllardır izlemiş olduğu yanlış politikalar neticesinde samsun sanayisi gelişememiştir. Küçük olsun benim olsun mantığının geçerli olduğu bu şehirde sanayinin büyümesinden bahsetmek iyi olmaz düşüncesindeyim. Eğer bizim büyük sanayimiz işlevliğini yerine getirmiş olsaydı, diğer küçük sanayilerimizin durumu iyi olurdu. Küçük sanayilerimiz işleri içler acısı. Gülsan sanayi, eski sanayi, örnek sanayi, ilkadım sanayi ve 19 Mayıs sanayilerinin durumları ortada! Hem fiziksel olarak hem de işlevleri açısından halk deyimi ile sinek avlamaktalar. Sanayilerdeki birçok dükkânların kepenkleri kapalı.

Bizde bir atasözü vardır; “Ainesi iştir kişinin, lafa bakılmaz”  Samsun’un durumu meydanda. Veriler, değerler, göstergeler neyi gösteriyorsa biz doğru olarak onları kabul etmek durumundayız. Varsa verisi, göstergeleri olan versin yazalım Samsun halkı bilgilensin.

/Nedim AYDIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder