23 Şubat 2014 Pazar

Terme’liler Adaletin Tecellisini Bekliyor…

Terme’nin Akçay beldesi sınırları içinde yapılan ve ilçenin en verimli tarım alanlarının, tarım dışı kalmasına neden olan OMV santralının derhal sökülerek Samsun dışına taşınması isteniyor. Bilindiği gibi bu santralın Terme/Akçay’da kurulması ile bu bölgede 44 Hektarlık arazinin tarım dışı bırakılmasına neden olmuştur..  Ayrıca santral için gerekli Doğalgaz boru hattı için ise 85.6 hektarlık bir  arazi parçası da 50 km güzergah boyunca istimlak edilmiştir. Bu istimlakler nedeniyle köylüler bu alanlardan istifade edememektedirler.  

Hangi Akıl Bu Santralı Buraya Getirdi?
Samsun bölgesinin en mümbit tarım alanları bilindiği gibi Bafra, Çarşamba ve Terme sınırları içinde bulunuyor. Hangi akıl ve mantık bu santralı o canım yeşilliğin içine getirip kondurdu..?  Buna eğer bu kentin bir Milletvekili veya Bakanlık koltuğunda dün ve bugün oturan isimlerden birisi ön ayak olmuş ise yazıklar olsun onlara.! Samsun Çevre Birlikteliği sözcüsü Metin Telatar, daha önce Mobil santral konusunda olduğu gibi,  Terme’deki OVM santralının da peşini bırakmıyor. Kendisine desdek olunması lazım.

Unutulmamalıdır ki, bu kentin toprakları hepimizin.. Öncelikle yeşil alanlarımızın ve tarım arazilerimizin korunması gerekmektedir. İsterseniz, Teme’deki bu santral ile ilgili olarak öncelikle Metin Telatar ne diyor ona bakalım. Aşağıdaki sözler Telatar’a aittir: “Santralın kurulduğu arazinin yüzde 3.62’si fındıklık. yüzde 6.73’ü sulu tarım arazisi, yüzde 82.4’ü kuru tarım arazisi, yüzde 1.22’si ise mera arazisidir.

Bu bilgiler OMV’nin resmi belgelerinden alınmıştır.  Bu nedenle Zıraat Mühendisleri Odası ve Samsun Çevre Birlikteliği olarak, OMV’nin daha fazla zarara neden olmadan santralın sökülüp, uygun bir yere taşınmasını öneriyoruz. Yargı kararları geciktirilmeden uygulanmalı, adalet yerini bulmalıdır…”   Metin Telatar santralla ilgili Danıştaya açılan davanın devam ettiğini açıklarken.. Sözlerine şöyle devam ediyor: “-Danıştay, OMV Santralı hakkında bir ara kararla “yürütmeyi durdurma” kararı vermiştir. Bu karar bölgenin tarım arazisi olup olmadığının araştırılması için alınmıştır.

Ancak, Samsun İl Toprak Koruma Kurulu, Zıraat Mühendisleri Odası ve TEMA’nın kuruldaki temsilcilerinin itirazına rağmen santralın kurulacağı araziyi tarım dışı bırakmıştı. OMV’nin Danıştay’ın bu kararına yaptığı itiraz da “bölgenin tarım arazisi” olduğu gerekçesi ile “RED “ edilmiştir.

OMV Santralı yaklaşık 900 MW kurulu gücündedir. Yılda 7 Milyar kWh elektrik üretilmesi planlanmaktadır. Santralda saatte 230.000 m3 doğalgaz yakılacaktır. Bu duruma göre, yılda 4.256.000 ton CO2(karbondioksit), 22.4 ton SO2 (kükürtdioksit) ve 14.700 ton NOx (azotoksit) gazını atmosfere salacaktır. Bunun hiçbir şekilde filitresi yoktur. Salınan bu zehirli gazlarla iklim değişikliği hızlanacak yakın bölgedeki tarım arazileri sera gazı etkisi ve asit yağmurları ile olumsuz etkilenecektir.

OMV Santralında en fazla 80 kişi çalışacak olduğundan, bölgede istihdam sorununu da çözmeyecektir. Santralın yaklaşık maliyeti 600 Milyon euro’dur. Unutulmamalıdır ki, 200 Milyon dolarlık Mobil Santrallar da üretime geçtikten sonra yargı kararı ile kapatılmışlardır. Danıştay, geri dönülmez zararlara neden olacağını düşünmüş olmalı ki, bölgenin tarım arazisi olmasını dikkate almıştır. Santralın deniz suyuna vereceği zarar ayrıca büyük bir felaket olacaktır.

Samsun Çevre Birlikteliği olarak, OMV’nin daha fazla zarara uğramadan santralını söküp, uygun bir yere taşımasını öneriyoruz. Yargı kararları geciktirilmeden uygulanmalı, adalet yerini bulmalıdır…..”
Evet, birileri para kazanacak diye, Samsun’un en verimli tarım alanları işte böyle peşkes çekiliyor. Umarız, Danıştay nihai kararını açıklar ve son yıllarda Samsun’un verimli topraklarını Hukuk yoluyla kurtarmış oluruz… Çünki, bu ilin siyasetçilerinden bu olayda görüldüğü gibi fayda yokmuş..!

/Ferruh ÇETİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder