14 Şubat 2014 Cuma

Yaşar Doğu´yu Anarken

Bir şampiyon düşünün ki hem Türk hem dünya güreş tarihine imza atmış.
Bir şampiyon düşünün ki Türk gibi kuvvetli sözünü dünyaya kanıtlamış.
Bir şampiyon düşünün ki bir sporcu da aranan bütün vasıfları üzerinde toplamış.
Bir şampiyon düşünün ki kendisinden sonra gelenlere ekol olmuş ve kıvılcımlar bırakmış.
Ve o şampiyon Samsunun Kavak İlçesinde doğmuş ve buradan yürümüş.

Bugün kendi şahsında vefatından 49 yıl geçmesine rağmen hala bütün tazeliğiyle güreşimizin temsilciliğini yapıyor. Onun şahsında güreş itibarını koruyor. Onun şahsında güreş tüm zorluklara rağmen yarınlara koşuyor.

Biliyor musunuz bazı insanlar mezarlarında bile öğretmenliğini yürütür. İşte Yaşar Doğu’da onlardan birisidir. Elbette Türk güreş tarihimizde sayısız saygın isimler gelip geçmiştir.  Her biri birer yıldız gibidirler.

Ancak Yaşar Doğu güneş doğmuş ve öyle kalmayı başarabilmiş ender isimlerden birsidir. Güreş tarihimizden bu ismi çekip çıkardığınızda büyük bir eksikliğin yalnızlığın hatta kimsesizliğin farkına varacaksınız. Cumhuriyet Tarihimizde ülkemizin adını aldığı şampiyonluklarla dünyaya duyurması manidardır. Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçi Yaşar Doğu, vefatının 49. yıldönümünde Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. Bugün de memleketi olan Kavak İlçesinde adına tertiplenen salon güreşleriyle anılacak.  Hayatından başarılarından, güreşimize kazanımlarından söz edilecek

Bugün hala Kavak ve bölgemizde yaşayan ve yaşatılan güreş heyecanı varsa bu heyecan kendini Yaşar Doğu’nun varlığına borçludur.  Eğer onun varlığı hayal yaşamasaydı kaslar ne kadar güçlü olursa olsun gevşerdi. Buraya kadar tamam. Ya bundan sonrası. Bu arada Kavakta alaylı güreşin yanına mektepli güreşlerinde eklenerek şampiyonluklara imza atan Güreş Eğitim Merkezi Müdür, çalıştırıcı ve öğrencilerini burada böyle anlamlı günde tebrik etmek istiyorum. Yeri gelmişken önemli bir konuyu da tekrar hatırlatmak istiyorum.

Yaşar Doğu Kavak İlçesinin Karlı Köyünde doğdu. Ancak doğduğu ev bu gün ayakta değil. Yani ona şahit olan bir bina yok ortada. Ancak iki yaşından sonra askere gidinceye kadar yaşadığı ev Emirli Köyünde hala ayakta.  Ayakta olmasına da hali içler acısı. Defalarca yazdım çizdim. Yapacağız denilen tarihlerde geride kaldı, insanlarda çok yol aldı…

Ev yine aynı. Yıkılmamak için direniyor. Yıkılmaktan ar ediyor anlayacağınız. Burayı ziyaret eden güreşçiler ağlıyor.  Köylü ayrı bir mahcubiyetin içerisinde. Lütfen değerli zamanlarınızdan ayırıp özellikle bugün o evi de ziyaret eder misiniz? Ha bir şey daha.

Kırkpınar’a başpehlivan çıkartan, Avrupa ve dünya çapında şampiyonalara imza atan güreşçilerin harman olduğu Samsun da güreşçilerimizi himayesi altına alan bir tane güreş kulübü bile yok. Bu vesileyle bunu da konuşun lütfen. Laf için değil icraat için. Ey büyük adam ruhun şad olsun.

/Ahmet SEVEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder